Ungdomars förändrade värderingar

Värderingskartan på s 88 i faktaboken visar hur ungdomars attityder har förändrats från "Karriär" till "Personlig utveckling". Det har även gått en rörelse från "Kollektiv" till "Individ". Många säger att trender kommer och går med jämna mellanrum, men troligen är det så att vissa värderingar aldrig kommer tillbaka, medan andra just kommer och går.

Om du nu blickar framåt, hur tror du att ungdomars värderingar och inställning kommer att förändras under de närmaste tio åren för en eller flera av följande: utbildning, familj, arbete, miljö, etik, konsumtion. Kommentera!


Kommentarer
Postat av: carina

Jag tror fler kommer att plugga vidare och att en hög utbildning kommer vara viktigt. Detta för att konkurrensen om jobb kommer att vara hård och då kommer man vidareutbilda sig för att platsa på arbetsmarknaden. Att bilda familj kommer nog komma efter karriären. Man kommer nog prioritera att få ett bra jobb, ett fint hus och bra förutsättningar innan man skaffar barn.



Miljöfrågan kommer att vara viktig och bli mer påtaglig. De som växer upp nu tror jag har en annan bild av hur vi ska lösa miljöproblemen än vad de äldre har och därför kommer utvecklingen till en bättre miljö fortsätta.

2012-01-26 @ 10:57:17
Postat av: Hanna

Jag tror att utbildningen kommer bli väldigt viktigt och att många kommer att plugga vidare på högskolan, då de flesta bra jobb idag kräver en hög kompetens. Många kommer att prioritera att ha ett fint hus med en trygg eknomi innan man bildar familj. Detta kommer leda till att man kommer skaffa barn i senare ålder.



Jag tror att miljöfrågan kommer ta allt större plats i framtiden och att den senare generationen kommer satsa myckcet på att få en bättre miljö.

2012-01-27 @ 12:12:21
Postat av: Nat

Jag tror och är ganska säker på att utbildning kommer att bli en prioritering för ungdomar. Vi har pratat om det nya "kunskapssamhället" och jag tror att det kommer att utvecklas, då vi vet att det är viktigt att ha en bra utbildning för framtiden.



Detta leder till att karriären och att få det jobbet man drömt om, går före valet att skaffa en familj tidigt.



Vi alla vet att befolkningsmängden ökar vilket medför att konsumtionen kommer att växa. Även fast vi idag ser miljöfrågan som ett verkligt problem så kommer den i framtiden att spela en större roll, om det inte redan är för sent att agera.

2012-01-27 @ 12:17:58
Postat av: Amanda.H

Jag tror att ungdomar högt prioriterar utbildning och karriär. Det är viktigt att skapa sig en bra utbildning eftersom det kommer att vara viktigt inför jobb i framtiden. Innan man skaffar familj vill man få ett jobb som ger bra kvalifikationer inför att bilda familj, som ger pengar till försörjning.



Miljöproblem kommer bli viktigare och fler skolor tror jag kommer att engagera sig mer i miljöfrågor.

2012-01-27 @ 12:46:31
Postat av: Louise

Jag tror att ungdomars värderingar blir mer och mer utvecklade nu för tiden. Vi ungdomar har fått en mer allvarlig bild av nutidens högskolesituation och vi vet att det krävs mycket för att komma någon vart. Därför prioriterar vi skolan allt mer och lägger ner mer tid för att komma dit man vill i livet. Genom att många prioriterar skolan allt mer så tror jag även att en framtid med att skapa familj kommer i andrahand. Att komma in på högskolan står i fokus för att man sedan kunna få ett trivsamt arbete som sedan leder till att man kan bilda och försörja sin familj.



Att allt mer ungdomar väljer att satsa på en utbildning leder till hård konkurrens på arbetsmarknaden. Detta leder till att fler människor kan hamna i arbetslöshet vilket i sin tur leder till att konsumtionen hamnar i kläm. Fast som vi vet ökar befolkningsmängden väldigt mycket så konsumtionen kommer ändå fortsätta att växa.

2012-01-27 @ 13:06:33
Postat av: Jennifer Lundkvist

Något vi ungdomar idag har börjat prioritera högt är utbildning och arbete, detta tror jag även kommer hålla i sig i framtiden. Många vill ha ett toppjobb och tjäna mängder, för att komma dit är vår utbildning viktig. Därför tror jag att många kommer att ta utbildningen seriöst och på så sätt plugga vidare. Konkurrensen är även hård och för att komma dit man vill måste man prestera bra hela tiden.



Familjen har alltid varit viktig för människan, men hur mycket tid vi har att spendera med den varierar från person till person. Förr var det vanligt att skaffa familj i tidig ålder, men idag har trenden ändrats. Många vill ha en utbildning och ett bra jobb innan de börjar bilda familj. Detta främst för att ha en stadig ekonomi att stå på, ett bra jobb och ett hus att bo i. Detta tror jag också är något som kommer hålla i sig i framtiden, då kraven säkerligen kommer bli högre för att komma dit man vill.



Både unga som gamla köper ständigt nya saker, det kan vara allt ifrån klädesplagg till maffiga bilar. Detta leder till att vi konsumerar. Ofta konsumerar vi mer än vad vi egentligen kan. Vår konsumtion bidrar även till negativa effekter på miljön. Därför tror jag att miljön frågan kommer bli en viktig fråga inom en snar framtid, som vi ungdomar kommer behöva ha i baktanken. Men om alla gör något åt dessa negativa effekter är jag tveksam på…

2012-01-30 @ 21:35:41
Postat av: Lundblad

Jag förutspår att utbildning kommer att bli mer specialiserad i Sverige än det tidigare varit. Inriktningarna kommer att fokuseras på mer specifika områden och brancsher och studenterna kommer att få ta större plats i sitt eget lärande och problemlösning. (det är snarare mina förhoppningar). Konkurrensen kommer bli hårdare och jag tror att vi svenskar kommer att få det tuffare med studenter från andra länder pga bristen på tillräcklig kompetens för arbeten de eftertraktar. Det finns risk för att konkurreras ut. Juridik, ekonomi och läkare kommer fortfarande stå i topp tre listan på eftertraktade och välbetalda yrken.



Jag tror att färre kommer att gifta sig eftersom att det inte lockar många att längre gifta sig i kyrkan. Jag tror att familjerna kommer att skaffa barn i äldre ålder eftersom att de är så fokuserade på sina karriärer och på sitt ungdomsliv och erfarenhetsberoende. De vill ”leva först” innan de förbinder sig seriöst och viger sitt liv åt någon annan än de själva. Ungdomar kommer att ha fler partners än tidigare generationer och svårare att bestämma vem de vill leva med. Fler kommer att skaffa barn i äldre ålder och därmed få färre barn 1-2. Framtidens föräldrar kommer att vara redo när de får barn, de har så skaffat sig fast arbete, en stadig partner och en bostad att leva tryggt i med sin familj.Jag tror att de flesta unga familjer kommer att bo i lägenhetskomplex, eftersom de inte har råd att bo i fina villaområden.



Jag tror dock att trenden kommer att vara tillbaka till naturen, till lugnet, att kunna koppla av från stressen de känner i vardagen. De vill ha sin egen plats att kunna koppla av på. De flesta har flyttat in till de större städerna. De kommer att lägga fokus på sin familj, vänner, sin karriär, nöje och sin hälsa.



Jag tror att arbetet kommer bli mer specificerat inom varje arbetsområde men som arbetare måste man ha en större generell kunskap om sitt arbetsområde. Troligtvis kommer tjänsten som de har vara stationerad i olika länder så att de reser mycket eller har konferenser med andra länder under arbetsdagen. Det kommer att vara fler gränsöverskridande projekt och företag kommer att bli allt mer internationella. I Sverige kommer tjänsterna i främsta hand ta över samhällets konsumtion. Företagens erbjudande kommer att vara skräddarsydda för att anpassa sina kunders behov. Därmed lägger företagen större tyngd på att behålla sina kunder mer än att skaffa nya. Relationen mellan kund och företag kommer bli starkare. De kommer att vara engagerade i de företag de köper varor hos. Kunden kommer till stor del vara med under produktutvecklingen genom att bidra med råd och idéer som förbättrar företaget. Fokus kommer att ligga på att bygga upp varumärket genom effektiv marknadsföring som når konsumenten direkt. Det gäller för företagen att ha koll på sina konkurrenter, inte bara nära utan långt borta för att hänga med i utvecklingen som kommer i samband med globaliseringen.



Konsumtionen kommer att vara ungefär som idag men mycket snabbare. Eftersom utvecklingen går snabbare kommer produkter fortare bli omoderna. Det innebär att vi tidigare måste köpa nya saker för att hänga med i utvecklingen.



Inom näringslivet kommer många äldre människor inom stora företag att gå i pension vilket innebär ett stort skifte och viss förlust i kunskap för näringslivet. Det blir mycket arbete som nu finns ledigt för yngre generationer att ta över och att axla ansvaret på stora positioner.



Jag tror att miljön kommer att försämras innan den kommer att förbättras med full styrka. Återvinning kommer att bli större och miljövänligheten blir större inom alla områden. Det kommer att krävas stort engagemang på lokal och konsumentnivå under längre tid för att förändra människors invanda beteenden.



Det sägs att aktiemarknaden alltid ligger sex månader före, om man skulle följa den skulle man kanske se vilka företag som håller svaret till framtidens trender?

2012-01-30 @ 23:13:44
Postat av: Niclas Lundgren

Jag tror att en bra utbildning kommer att bli viktigare bland ungdomar. Världens länder får det allt bättre och kan erbjuda sina invånare bra utbildning. Genom detta blir konkurrensen större och för att hänga med i utvecklingen i världen kommer i framtiden en bra utbildning att krävas. Jag tror att svenska ungdomar är målmedvetna och kommer att inse allt detta, och att de måste plugga och få en bra utbildning för att sen kunna konkurrera om ett bra jobb.



jag tror att familjen fortfarande kommer att vara viktig för ungdomar i framtiden, men att ungdomar kommer att prioritera en karriär och att nå de mål man har i livet innan man skaffar familj och barn. jag tror att detta kommer att leda till att personer kommer att få barn när de är äldre, än vad personer är idag när de får barn. Ungdomar tror jag kommer att prioritera sig själv mer.



Jag tror att ungdomar kommer att bli mer miljömedvetna än vad ungdomar är idag och på olika sätt arbeta för att förbätrra miljön. Idag påverkas vi ungdomar dagligen av hur vi människor förstör vår miljö. Jag tror att denna påverkan kommer att öka och att ungdomar kommer att bry sig mer om miljön och hur vi människor tar hand om den.



Att ungdomar kommer att vilja ha en bra utbildning i framtiden tror jag att det kommer bli viktigt bland ungdomar att få en bra arbete, där de gör skillnad i världen, mår bra av, tjänar bra på, eller är viktigt eller bra på något annat sätt.



Utbudet av varor och tjänster kommer i framtiden att öka. detta tror jag kommer leda till att ungdomar kommer att konsummera ännu mer än vad de gör idag. Det kommer attt finnas ännu mer tekniska ''leksaker'' som ungdomar kommer att köpa och använda.

2012-01-31 @ 20:01:52
Postat av: TG

Om man ser till utbildning tror jag att ungdomars inställning kommer att skärpas. Inte främst för att kraven på utbildning ständigt ökar utan även i det avseende att dagens samhälle präglas av en högre grad av utbildningsnivå jämfört med förr i tiden. För att i dagens samhälle kunna göra karriär krävs i de flesta fallen en högre kompetensnivå skapad genom just studier. En gedigen utbildning är ett konkurrenskraftigt medel att besitta och detta tror jag att ungdomar kommer bli mer och mer medvetna om i framtiden. Därför tror jag således att inställningen kommer bli att ta studierna på allvar i hopp om senare avlöning. Jag tror att ungdomar i framtiden kommer inse att studierna bäddar för morgondagens möjligheter samt att det öppnar nya vägar i livet. Jag tror också att ungdomar kommer inse vikten av vidare studier då dessa skapar ytterligare möjligheter till att skapa karriär.



När det kommer till konsumtion tror jag även den kommer öka. Det skapas ständigt nya företag med nya idéer som skapar nya behov hos ungdomar. När dessa sedan konkurrerar med varandra pressas priserna vilket ger oss ungdomar möjlighet att konsumera i större utsträckning. Jag tror också att ungdomars vilja att ständigt vara uppdaterad med de senaste produkterna tenderar till att växa med tiden. Man kan redan idag se att det är ett faktum.

2012-01-31 @ 20:35:53
Postat av: Emma Ahlenius



Om du nu blickar framåt, hur tror du att ungdomars värderingar och inställning kommer att förändras under de närmaste tio åren för en eller flera av följande: arbete etik,



Jag tror att utbildning i framtiden kommer bli allt viktigare. Kraven på att ha högutbildning blir allt mer viktigt i vårt samhälle. Vi måste kunna tävla med andra länders utbildningsnivå och i framtiden kommer fler länder kunna utbilda sin befolkning i en större skala. Precis som vi pratade på seminariet, tror jag att vi kommer behöva specialisera vår utbildning i framtiden så vi kan konkurrera med andra. I framtiden hoppas jag att ungdomar andras sin inställning till utbildning. I endel länder får inte alla gå i skolan och då uppskattar man att få gå i skolan. I sverige ser man det nästan som att det är ett tvång. Den inställningen måste förändras. Jag tror vi inte fattar hur viktigt det är med utbildning. Utan att ha gått i skolan skulle vi inte ha mycket kunskaper och livet skulle bli väldigt svårt.



Konsumtion har förändrats mycket genom åren och just nu är vi generationen som är en slit och släng generation, men jag tror att det kommer att ändras inom de närmsta åren. Miljön börjar att ha större och större betydelse i våra liv. Om vi lever som vi gör kommer resurserna inte att räcka till och vi kommer att så småningom förlora vår planet. Som vi pratade om förut är tanten tillbaka och tantens generation är inte en slit och släng generation. Tanten köper en tröja när hennes gamla har gått sönder och hon har en telefon tills den inte funkar längre. Jag tror att det kommer bli så i framtiden att vi kommer inte köpa hur mycket som helst för vi börjar tänka mer och mer på miljön. Vi använder det vi har och vi byter grejer på blocket och med varandra. Jag tycker mig se mer och mer att blocket blir mer trendigt.



Precis som jag sa ovan har miljön fått en större betydelse i våra liv än den har haft förut. Vi måste tänka på hur vi använder våra resurser och återanvända det vi andvänt. Jag hoppas att vi kommer tänka ännu mer på miljön och vara mer miljövänliga.



Familjen är inte lika viktigt som den var förr i tiden. Den har fortfarande en stor roll i våra liv, men synen på hur en familj ser ut har vår generation ändrat på. Förr skaffade man familj tidigt och idag skaffar man familj sent och man ens skaffar en egen familj. Utbildning börjar bli mer viktigt än familj, då man vill ha ett bra jobb innan man börjar skaffa barn. Vi vill inte binda oss och har lärt oss av våra föräldrar att det faktiskt går att skaffa en ny partner även om man varit gift länge. Vi kommer inte prioritera att gifta oss då vi tycker att andra saker är viktigare helt enkellt.

Vi kommer värdera arbete högt upp i framtiden. Vi vill ha jobb som är roligt och som vi trivs med. Vi vill känna oss behövda. Ett bra arbete leder till bra med pengar och det gillar vår generation. Vi kommer vilja klättra högre upp på karriärs stegen och lyckas med det i gör.

2012-01-31 @ 21:53:30
Postat av: Philip Iwarsson

Enligt min syn på ämnet har många ungdomar redan idag insett att ett studieförberedande program är något man ska satsa på för att få en lönsam karriär ute i arbetslivet. De ungdomar som inte har insett detta än kommer troligtvist att göra det inom en snar framtid med tanke på att de flesta arbeten kommer att kräva en högskoleutbildning. Jag tror att ungdomar kommer att lägga ner mer tid på skolan i framtiden eftersom intagningspoängen till högskolorna blir högre med åren och då blir det även större konkurrens, vilket gör att utbildning blir ännu viktigare.



En hel del kommer eventuellt vänta med att stadga sig och skapa en familj med tanke på att den viktigaste prioriteten är att slutföra utbildningen och lägga allt krut på den medans man har chansen. Det kommer att vara en hel del tid över efter utbildningen att skapa en familj, det kommer att komma som en sekundär prioritet i framtiden och det gör det även idag, enligt min åsikt.



I framtiden kommer det förmodligen att finnas större utbud på olika typer av arbeten, men detta innebär inte att det kommer finnas fler arbeten totalt. Därför är det väldigt viktigt att ta chansen och söka efter ett trivsamt jobb direkt efter utbildningen så att man kan komma till ro och stabilisera sig mer på andra punkter i livet som till exempel familjen.



Miljöfrågan i det här perspektiv är väldigt viktig eftersom vår överkonsumtion på saker och ting ger negativa effekter på miljön redan idag. En kraftig överkonsumtion i vardagen är till exempel kött. Vi slänger bort en hel del kött i sopptunnan dagligen vilket är en oerhört onödig överkonsumtion som påverkar miljön negativt. Det pratas om redan nu att vi måste vara mer varsamma om vår miljö och små åtgärder tillkommer men dock inte tillräckligt stora. I framtiden kommer miljöfrågan vara mycket viktigare än vad den är idag, men då kan det också vara försent. För att få en hållbar miljö krävs det att vi aggerar nu skulle jag säga, och utvecklar det till något bättre de närmsta 10 åren. Med det sagt kommer ungdomar att få en mycket större inverkan på miljön än vad det är idag.

2012-01-31 @ 23:55:48
Postat av: Carl Lundberg

Jag tror att en bra utbildning kommer att bli allt viktigare ju längre fram i framtiden vi blickar. Dagens samhälle är betydligt mer komplicerat än jämfört med förr. Några decennier tidigare klarade man sig hyfsat om man enbart var frisk och kry. Man kunde arbeta med sin kropp och enbart sin kropp på ett sätt som är sällsynt idag. Arbeten som var rent fysiska var vanliga, exempelvis jordbrukare. I dagens samhälle finns det en maskin som sköter dessa sysslor och då krävs det istället att människan står bakom maskinen istället för ute på fältet. Detta i sin tur leder till ett krav på utbildning då någon måste sammanställa maskinen och dessa kunskaper är knappast medfödda till skillnad från vår fysik. Jag tror även att konkurrensen ökar då vår värld blir allt mer global och välutbildade människor kommer att bli enklare att anställa då vi rör oss fritt i världen och marknaden tar rör sig utanför landets gränser. Jag tror att det i slutändan kommer att bli en fråga om att stick ut från mängden och då är en bra utbildning ett måste.



Jag tror att den traditionella familjen (mamma,pappa,barn) kommer att bli alltmer sällsynt då folk inte har något större problem med att skilja sig i dagens samhälle. Förr i tiden var exempelvis vissa personer i en familj tvungna att hålla ihop då man inte klarade sig ekonomiskt ensam. I takt med ökad jämställdhet och nya värderingar är detta inte ett problem i dagens samhälle då exempelvis en kvinna klara sig minst lika bra som en man på egen hand. Jag tror även att folk kommer att skaffa barn vid en betydligt senare ålder vilket är något vi kan se redan idag. Det kommer helt enkelt inte finnas tid för föräldrar ledighet och liknande i framtidens samhälle då konkurrensen är stenhård. Jag tror heller inte att folk är lika intresserade av den klassiska familjen som förr vilket i sin tur också leder till mindre barn vid en äldre ålder.



Jag tror att man kommer behöva att ta sitt arbete på fullaste allvar för att få arbeta kvar oavsett jobb. Presterar man dåligt kan man enkelt bli utbytt mot exempelvis en välutbildad asiat och dem kommer att bli många. Dagens ungdom är något mer slapp och tar saker och ting för givet då vi serveras i princip allt men jag tror att arbetslivet blir ett riktigt uppvaknande för samtliga.



Miljöfrågor tror jag kommer få allt större vikt i framtiden då detta är ett bokstavligen talat växande problem. Vi kommer att behöva lära oss att leva på ett annat sätt och det tror jag kan leda till att vissa saker inte kommer vara lika bekväma som de en gång varit trots den framtida teknologin. Jag tror även att hela världen måste göra en insats. Exempelvis Kina börjar få en stabil medelklass där varje familj vill ha ett kylskåp, värme och framför allt en bil. Även de måste lära sig att leva miljösmart och anpassa sig efter den mijömässiga situation vi lever vi. Jag tror däremot inte att miljöfrågan enbart för dåligt med sig då den skapar fler arbetstillfällen för att lösa de problem som finns.

2012-02-01 @ 00:01:47
Postat av: jonsson

utbildning, familj, arbete, miljö, etik, konsumtion. Kommenter



Jag vet faktist inte om utbildning kommer vara så stort i framtiden, visst det är stort just nu men om 10 år tror inte jag att det kommer vara lika trendigt. För som Fredrik Härén påpekar, är det inte bara viktigt att vara duktig på det man gör, utan man ska vara nytänkande, komma med nya och fräscha idéer. För en Thailändare som har skolat sig själv hemma gör exakt samma arbete som någon som är jätte högt utbildad i Europa. Så det jag tror med utbildning är att man kommer kunna sitta hemma och lära sig exakt samma för mindre pengar och kunna göra exakt samma arbete som en som har utbildning. Har man nytänkande i hjärnan kommer det till och med gå bättre för den som skolat sig hemma.

Familjen kommer alltid vara viktig tror jag och det är ingen trend som kommer och går.

Alla måste ha arbeten för att leva. Att ha ett jobb tror inte jag är någon trend. Däremot kan det skilja mella vilka jobb som är mest eftertraktade. Som nu skulle jag säga att många vill bli mäklare, civilekonom eller civilingenjör.

Miljön tror jag kommer bli en ny trend som håller i sig, det känns som att denna trenden började då när vi starta soppsortera, och det kommer nog bara fortsätta. Så fort miljöbilarna sänks i pris kommer de som tänkt byta bil, byta till en miljöbil.

2012-02-01 @ 23:34:05
Postat av: Anonym

Ett tecken på hur synen på utbildning hos ungdomar kommer att se ut i framtiden, kan vi redan idag konstatera att den kommer att skärpas. Min uppfattning är att på senare tid har högskoleförberedande gymnasieprogram bland ungdomar blivit mer och mer populära i och med att genom dessa ökar ens chanser till att hamna på ett bra universitet där man läser en utbildning som senare skall resultera till det viktigaste: en hög lön. Detta är alltså vad som drar majoriteten av dagens ungdomar till de högskoleförberedande programmen. Eftersom dessa gymnasieval i sin tur kräver en högre ambitionsnivå så blir man tvungen att inse att studiemotivationen måste trappas upp annars ryker universitetsplanerna och därmed också det viktigaste av allt: den höga lönen! Pengarna! som är det största skälet till att man valde denna väg från första början. Jag tror alltså att drivkraften hos en gymnasieelev men även en universitetsstuderande är i grund och botten, suktandet efter den över det normala höga lönen som öppnar upp så många fler möjligheter i livet.



Detta kommer i sin tur att dras med i nästa generation, eftersom det idag är bevisat att studiemotivationen hos ungdomar beror på föräldrarnas utbildningsnivå och om det är fler och fler ungdomar som väljer denna väg idag så är sannolikheten större att även deras barn i framtiden gör likadant, då ens föräldrar oftast är de första förebilderna man skaffar i livet. Pengar är alltså den största faktorn till varför synen på studierna håller på att skärpas bland dagens ungdomar. anledningen till varför det ser ut så idag är för att pengar spelar och kommer att spela en större och större roll i människans liv vilket gör att våra framtidsval i livet mer och mer kommer att kretsa runt pengar och alla möjligheter man får genom de.



2012-02-02 @ 01:41:04
Postat av: Sara

Jag tror definitivt ungdomars värderingar ändras hela tiden beronde på vilka trender som dominerar. På grund av högre krav redan i grundskolan och gymnasiet kommer ungdomar konkurrera mer varandra när det kommer till högskola och universitet senare. Vi kommer då känna pressen att prestera bättre för att lyckas komma in på den utbildning vi vill. Ungdomar styr väldigt mycket varandra och blir plugg en trend kommer vi få kämpa håradre för att nå våra mål. Miljöfrågor är väl ingen trend som kanske varit akutell för ungdomar men jag tror både skolan och samhället kommer belysa det ämne mer i framtiden just för att det är så viktigt i dagens läge. Jag kan tänka mig att "miljötänk" kommer bli en trend för ungdomar i både skola och vardagen.

Våran drivkraft att hela tiden tävla och bli bättre gör att trender bland ungdomar sprids mycket snabbare och frågan är hur vi ska proiritera dem.

2012-02-02 @ 09:44:09
Postat av: Sebbe

Jag tror att utbildning kommer att bli viktigare och viktigare och att fler kommer plugga vidare från gymnasiet till högskola och universitet för att få den bästa möjliga utbildningen. Arbetet kommer nog också prioriteras högre än det har gjort innan. Alla kommer nog bli mer målmedvetna och kämpa hårdare för att nå sina mål.

Miljöfrågan kommer nog fortfarande vara viktig, men den kommer nog inte bli viktigare om det inte händer något speciellt som gör att vi människor får upp ögonen för vilket skick jorden är i, annars kommer inte alla inse det. men när det väl händer så tror jag att det kan vara för sent.

2012-02-02 @ 09:58:11
Postat av: Mårten Qvigstad

Jag tror att ungdomar kommer ha en annan syn på utbildningar än vad det är nu. Det är inte många som lägger manken till och försöker klara sig så bra som möjligt i skolan, ett bra exempel på det är elever som väljer programmet bygg. Många väljer programmet pga lite plugg och ett säkert jobb efter studenten. Jag tror att inom 10 år kommer synen förändras då ungdomar kommer vilja ha en högre utbildning för att kunna få ett så bra jobb som möjligt för att kunna försörja sin familj + att ha pengar där över.



Alltså tror jag att ungdomarna om några år kommer ta sig i kragen och göra det bästa av situationen och att vi svenskar kommer ha en stor fördel om man senare jämför med andra länders kapacitet angående bra arbetare.

2012-02-02 @ 10:06:45
Postat av: Anonym

Det finns alltid Personer som vill plugga vidare och få bra betalda jobb, och nu framför allt, är det många som söker till universitet. Detta har ju att att göra med att det finns få jobb och många ungdomar som söker jobb. Jag tror att det i framtiden kommer bli mindre konkurrens om jobben i framtiden då jag tror att färre väljer högskolan i framtiden. Detta kommer leda till att man kan anställa billig arbetskraft vilket leder till att fler väljer att ha sin produktion i Sverige! I dagens läge är svensk arbetskraft väldigt dyr, och det beror på att vi svenskar år väldigt bildade och vi har höga krav på vårt jobb. Om färre läser högskola så nöjer sig många med mindre bra jobb, vilket jag tror kan gynna Sverige. Istället för att ha massa arbetslösa som inte har jobb kan dem jobba på industrier vilket gynnar ekonomin i Sverige.



Jag tror också att färre barn kommer födas. Idag finns det en trend att man är "ung" mycket längre. Man väljer att resa och ha kul när man är 20-30, istället för att skaffa barn. Jag tror detta gynnar individen då man blir mer erfaren, men tror inte att det gynnar ekonomin då folkmängden blir mindre, vilket gör att nästa generationer kommer få dra ett tung last när vi blir pensionärer.

2012-02-02 @ 11:03:40
Postat av: Alexander.h

Jag tror att ungdomars roll i arbeten kommer att bli viktigare i framtiden. Detta tror jag framförallt kommer att framhävas i IT-branschen och eftersom IT-branschen bara kommer att expandera och expandera så är detta en stor spelpjäs. Ungdomar har koll på trenderna eftersom de oftast är vi som formar oss efter dem, och många ungdomar har oerhört stor kompetens inom datorer. Vi ungdomar kan dessutom se på saker ur ett annat perspektiv än vuxna. Om det handlar om en fråga som berör ungdomar så är det väl bättre att få ett vuxenperspektiv och ett ungdomsperspektiv. Så inte vuxna sätter sig in i rollen som ungdomar. Problemet idag är att ungdomar anses inte ha tillräckligt med erfarenhet m.m. vilket är sant, men vi ungdomar har en förmåga att lära oss snabbt. Men det här betyder att ungdomar måste få en bättre attityd till möjligheten att få delta i arbetslivet. Får samhället en bättre syn på ungdomar i arbetslivet så tror jag att ungdomars syn på arbeten kommer att förändras positivt! (skriven nu på lektionen)

2012-02-02 @ 11:03:46
Postat av: Ludvig

Glömde skriva namn! Min kommentar som är över.

2012-02-02 @ 11:04:55
Postat av: Julia Lindberg

I dagens samhälle har vi börjat värna allt mer om att vi ska ta vara på miljön och inte förstöra den genom att överkonsumera och släppa ut för mycket ämnen som miljön tar skada av. På så sätt kan jag inte annat än hoppas på att ungdomarna om ca 10 år har en annan syn på miljön jämfört mot vad majoriteten av dagens ungdomar har.

Jag tror tyvärr att vi kommer få mer problem med miljön om några år om vi inte ändrar inställning, det kanske blir allt vanligare med naturkatastrofer och förhoppningsvis skulle en sådan förändring få oss att tänka annorlunda.

I och med att även ekologiska varor börjar bli allt vanligare i dagens samhälle så kanske det inom en 10 års period har blivit så att ännu fler köper det, kanske även vi ungdomar eftersom att priserna kommer bli billigare om efterfrågan ökar. Ungdomarna om 10 år kommer även ha allt detta medfött, redan från ung ålder kommer de vara vana vid källsortering, ekologiska varor och energilampor så det kommer nog att bli mer naturligt för dem att tänka miljövänligt. De vet inte vilka alternativ vi en gång hade, att vi t.ex. kunde välja mellan vanliga lampor och energilampor, att källsortering en gång i tiden var frivilligt och att skillnaderna mellan priset på ekologiska varor och icke ekologiska varor var väldigt stora.

2012-12-13 @ 16:20:52
Postat av: Filip Bonnelid

Jag tror att ungdomarnas syn på samhället kommer att utvecklas mot Karriär. Människor har idag chans att uppfylla sina drömmar och mål i livet vilket jag tror resulterar i egoism, att man sätter sig själv i mitten och tänker på sina visioner i förstahand.

Utbildning kommer vara en viktig del i framtiden då jag tror att det kommer bil hårdare konkurrens på arbetsmarknaden.
Miljön har dem senaste åren varit en stor fråga inom politiken, människor måste ta mer hänsyn till den. Jag tycker att politikerna ska sätta hårdare krav på oss konsumenter, jag anser att dem har en stor makt när det gäller vad vi ska konsumera.

2012-12-18 @ 09:37:09
Postat av: Andreas Lundqvist Spfg3

Jag tror definitiv på att allt fler ungdomar kommer tänka mer på att skaffa sin en högskoleutbildning eftersom att arbetschanserna ökar radikalt med en högre utbildning.
I framtiden tror jag att fler personer kommer att bli mer och mer egoistiska med tanke på att man vill uppleva sin mål/drömmar och sätter därför familj och andra behov lite mer åt sidan.

2012-12-18 @ 09:44:56
Postat av: Py, Lisa och Tilda (Du & Jag)

Vi tror att en punkt som kommer bli allt mer viktig är miljöfrågan, det kommer inte längre bara vara ett alternativ utan ett krav i framtiden. För en tryggare framtid för din familj och dina barn kommer valet att bli mer miljömedveten. Snabbare och hårdare lagar som gynnar miljön kommer att sättas i bruk. Folk kommer att bli mer medvetna om vilka miljövänliga alternativ som finns. Soppsorteringen har tagit ett stort kliv framåt då allt fler hushåll har börjar använda sig av detta koncept. Miljövänligt kommer att bli trendigt.

Även utbildning kommer värdesättas allt högre då arbetsmarknaden har minskat radikalt. Allt fler konkurrerar om samma arbete och i slutändan är det dom med utbilding som får platsen. Utbildning tror vi även är viktigt när det kommer till frågan om familj. Man vill kunna försörja sin familj utan att bara klara sig med nöd och näppe. Prestationer har blivit allt viktigare i dagens och det framtida samhället.

2012-12-18 @ 10:21:38
Postat av: Hanna G

Jag tror att ungdomars inställning kommer och har redan nu förändras angående utbildning. Förr var det inte lika många som gick klart sin utbildning på gymnasiet eller ens studerade på högskola eller universitet och redan idag har det skett en förändring till att allt fler gör det då det anses som nödvändigt.

Idag är ju arbetsmarknaden väldigt tuff och har man inte en utbiildning kanske det är svårare att få arbeten och få arbeten kommer det att vara i något år framöver. Därför tror jag att många kommer att välja att studera vidare och försöka få så bra betyg som möjligt för att ha en chans till att få ett arbete.

Jag tror även att det är större press på ungdomar idag, främst tjejer att studera och kanske få höga betyg och det gör kanske också att det har skett att de har fått en annan inställning till studier.

2012-12-20 @ 16:50:43
Postat av: Lina G

Jag tror att ungdomars värderingar och inställning kring utbildning kommer att förändras under de närmsta 10 åren för idag finns det inte lika mycket arbeten och krävs bra betyg och utbildning så jag tror folk kommer satsa på att skaffa sig en bra utbildning i framtiden. Förr fungerade det att inte behöva plugga vidare och så för dem fick jobb ändå men idag är det inte så och jag tror att folk vill ha bra jobb så de vill utbilda sig till något bra och inte bara ta ett jobb bara för att ha något, därför tror jag inte att folk kommer att strunta i sin utbildning och bara slappa genom hela gymnasiet och sedan strunta totalt i högskola osv utan de kommer nog ta tag i sina liv på en gång redan under gymnasiet och sedan ganska snart efter studenten. Det är väldigt bra att göra det redan på en gång för annars blir man så bekväm att tjäna pengar på ett jobb som man kanske egentligen inte ens vill ha utan bara har det för tillfället som sedan kanske blir ett jobb som du fastnar i.

2012-12-20 @ 16:55:42
Postat av: Amanda Brorsson

Vissa väljer att åka till Australien efter att ha tagit studenten, vissa håller tummarna för att komma in på sitt förstahandsval, och vissa blir kvar hemma i väntan på att bli given ett uppenbart svar som talar om för dom vad de ska bli, eller vad de ska göra.

Jag tror att ungdomars fokus kommer att läggas på att öppna dörrar som sedan leder mot ett efterlängtat mål som finns uppsatt i ens liv - med andra ord, en utbildning. För varje dag inser fler och fler ungdomar, inte alltid via erfarenhet men oftast via andras erfarenhet, att vi befinner oss i en lågkonjuktur vilket innebär att det kanske inte alltid lönar sig att chansa och därav tror jag att ungdomars inställning till att utbilda sig kommer att utvecklas betydligt under de kommande åren. Jag tror också att ungdomar kommer att intressera sig mer för VAD som kommer att göra de mer attraktiva på arbetsmarknaden, och anpassa sig efter det.

2013-01-09 @ 14:32:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0