Den nya ekonomin

Det pågår just nu en global finanskris. Vad har hänt? Vad beror finanskrisen på enligt din uppfattning? Varför är ekonomin i världen så känslig? Vad tror du krävs för att ekonomin ska vända till det bättre?

Kommentarer
Postat av: Tony Ly

jag tror att finanskrisen beror på att Amerikanska banker har lånat ut för mycket pengar, så nu så har privatpersonerna inte kunnat betala tillbaka...och bankerna har inte råd och betala tillbaka till andra banker runt om i världen.. som amerikanerna har lånat av.....

2008-10-01 @ 11:48:49
Postat av: Tony Ly

jag tror att finanskrisen beror på att Amerikanska banker har lånat ut för mycket pengar, så nu så har privatpersonerna inte kunnat betala tillbaka...och bankerna har inte råd och betala tillbaka till andra banker runt om i världen.. som amerikanerna har lånat av.....

2008-10-01 @ 11:49:28
Postat av: Jozephine Gimling

Tjenare. Jag anser att finanskrisen beror på att USA:s banker har lånat ut för mycket pengar till befolkningen som har svårt att betala tillbaka de. Í sin tur lånade USA:s banker för mycket pengar från andra länders banker att de nu har svårt att betala tillbaka. Detta har orsakat att börser m.m. har sjunkit enormt och allt är just nu väldigt ostabilt. Eftersom USA är en av världens absoluta stormakter påverkar deras ekonomi andra länders ekonomi vilket vi tydligt har märkt av.



För att allt ska vända till det bättre tror jag att det krävs att USA löser sin kris på något vis för att adra länders ekonomi ska stabiliseras. Därefter kan länder runt omkring hjälpa till ekonomiskt.

2008-10-01 @ 11:49:41
Postat av: Martin Karlsson

Tjena!



Jag vet inte riktigt vad det kan bero på men det jag vet är att banker har gått i konkurs och att staten får skjuta in pengar för att hålla upp desssa banker. Ekonomin är så pass känslig kanske för att när företag skall sälja saker, är att de måste förlita sig på kunderna. De måste kunna lita på att de får in pengar av kunderna. Om de inte får det kanske banker/företag går i konkurs. Folk måste kunna betala för sina varor och kunna betala sina lån för att ekonomin skall kunna förbättras.

2008-10-01 @ 11:51:39
Postat av: Wing

Jag tror att finanskrisen beror på att bankerna har lånat ut för mycket pengar till befolkningen som har svårt att betala tillbaka, även olika företag. De har inte råd att betala räntan o amorteringen pga att låneräntan är för hög. Efterfrågan på pengar blir större än tillgången. Bankerna får inte tillbaks pengar de lånat ut och hamnar i kris, och blir då tvungen att gå i konkurs.

Världsekonomin är känslig pga att vi är beroende av varandra, vi importerar och exporterar, USA är ett land man gör mycke affärer med så ifall en faller så faller alla.

För att ekonomin ska bli bättre så krävs det att man inte lånar ut pengar till vem som helst, ribban måste vara högre, och man måste vara säkra på att låntagarna kan betala tillbaka.

2008-10-01 @ 11:56:51
Postat av: Ellinor Carlsson

Den globala finanskrisen beror på att USA just nu har en finanskris som har spridit sig globalt. Enligt mig beror den på att USA: s börser går nedåt och det påverkar alla. Att deras börser går nedåt tror jag beror på att de ”slösar” sina pengar på saker som de ”inte” behöver. Till exempel att de kan bero på att de är nere i Irak, vilket stor del av deras ekonomi går till. Tillslut finns det inte nog med pengar och då bildas en finanskris. Ekonomin i världen är så känslig eftersom att den är beroende av olika faktorer. Händer en sak på ett ställe kan det ske en kedjereaktion och påverkar andra ställen. Då menar jag t.ex. som Wall Street krashen, den påverkade inte bara USA utan spred sig till olika delar av världen. Då skedde en ”kedjereaktion”. Men vad som gör den känslig är svårt att säga, det kan vara allt från hur många som satsar i aktier/fonder till hur mycket var och en som person tjänar på sitt arbete. Jag tror att om ekonomin ska vända till det bättre behöver man satsa på det mer nödvändiga än det onödiga. Som t.ex. USA kanske ska sluta att satsa en stor summa pengar på att hålla trupperna nere i Irak och istället satsa dem på något mer användbart. (Vad vet jag inte)

2008-10-01 @ 12:04:48
Postat av: julia

Finanskrisen beror på att bankerna och andra företag inte längre litar på varandra att de ska få tillbaka de pengar de har lånat ut. Anledningen till att det inte längre finns samma förtroende längre beror på att ett så kallat "helt säkert" företag i USA gick i konkurs, vilket chockade många. Jag tror att bankerna i USA har haft svårt att värdera riskerna med att låna ut den mängd pengar de har gjort och nu har upptäckt att det kanske inte fungerar som de ville. Eftersom att nästan alla världens länder handlar av varandra påverkas så klart många länder av finanskrisen i USA och det är det som gör att ekonomin är så känslig, det räcker att ett land går igenom en kris så har det snart drabbat alla andra. Jag vet inte hur man kan lösa det, först och främst måste man göra allt för att det inte ska bli värre, sen får man väl arbeta sig tillbaka på något sätt. Bankerna måste tänka på vilka de lånar ut pengar till och hur mycket för att de ska vara säkra på att få pengarna tillbaka.

2008-10-02 @ 14:58:12
Postat av: Andrea

Jag tror att eftersom USA är en av de länder som har störst påverkan på världsekonomin är de också de som har "skulden" till att det är en global finanskris idag. De amerikanska bankerna har lånat ut alldeles för mycket pengar till människor som har velat köpa bostäder. På senare tid har räntan gått upp och människorna som har lånat pengar kan inte längre betala tillbaka. Nu när bankerna inte får tillbaka sina pengar kan de inte låna ut pengar till företag. De kan inte investera någonstans. Förut så kunde bankerna låna pengar av varandra, men nu vågar man inte göra det eftersom man inte vet vilka banker som kommer att gå i konkurs. Ingen vågar ta den risken. Därför har hela världsekonomin blivit instabil, när bank efter bank går i konkurs. Bankerna måste börja tänka på vem de lånar ut pengar till och framförllt hur mycket. De borde ha hårdare villkor så att de kan vara säkra på att de får tillbaka sina pengar.

2008-10-02 @ 19:54:35
Postat av: Mikaela Andersson

Hej!

Jag tror att det är för mycket pengar som är i rörelse i hela världen. Banker går minus för att de har lånat ut för mycket pengar som folk inte har råd att betala tillbaka och inte kan betala sina varor och fler och fler börjar handla på kredit. Det gör att jätte mycket pengar är i rörelse och att det tillslut gör så att det inte finns lika mycket pengar kvar i bankerna. Och det resulterar i detta, att det går sämre och sämre.

2008-10-03 @ 11:24:07
Postat av: Lina Andersson

Heeeej !

Den stora finanskrisen har nu blvivit global. Den här krisen har gått väldigt snabbt och har skett pågrund av olika andledningar, men den störa andlednigen är pågrund av bolånekrisen i en av världens stormakter USA. Banker har lånat ut pengar till både gamla men mestadels unga som ej har råd att betala tillbaka. Eftersom att alla banker i världen har ett sammarbete tillsammans blir det ännu större kris när en av stormakterna går in i kris. Banker vågar inte låna ut pengar längre. Nu när USA har kommit in med ett finanskris paket blir förhoppningsvis stabilare även om det inte blir det bör det inskaffas bättre ränta och bättre straff för alla vet om att när de lånar pengar att de måste betala tillbaka dom inom en viss tid samt räntekostnader. Men ibland är felet bara att folk inte tänker klart innan dom utför sina handlingar.

2008-10-03 @ 11:24:32
Postat av: William "kungen" Fasth

Jag tror att finans krisen i USA beror på USA's banker har lånat utt aldelse för mycket pengar och att det skapas en stor osäkerhet inom landet nu när en så stor bank har gåt i konkurs. bankerna kan ju inte längre vara säkra på att dom får tillbaka sina pengar när dom lånar ut dom, och det bidrar till en instabil ekonomi i sig..

2008-10-03 @ 11:27:27
Postat av: Sofia zetterlund

Det är inte första gången som det sker en finanskris. Denna gång beror på för bankerna inte får tillbaka pengar som de lånat ut och för att kunna låna ut pengar till folket, så har bankerna börjat låna pengarav andra länder. Vad det beror på vet jag inte riktigt, det kan ju bero på att räntorna har höjts och man kan inte betala tillbaka och då har inte bankerna pengar till att låna ut pengar och därför lånar bankerna pengar från andra länder, just för att andra ska kunna låna pengar.

Ekonomin kan vara känslig därför att i detta samhälle är vi beroende av pengar. Det som man kan göra är att bankerna kan låna ut lite pengar i taget, eller tänka på till vilka. Om de är säkra på att de kommer få tillbaka så kan de låna ut. Men om de inte är säkra så kan de låna ut lite i taget. Dessutom borde man inte ha så höga räntor, eftersom att det är en av anledningarna till att man inte kan betala tillbaka. Bankerna måste bli hårdare och ha bättre koll.

2008-10-03 @ 11:33:56
Postat av: Sanne Pedersen

Hej!

Jag tror anledning till finanskrisen är att i dagens samhälle blir folk allt girigare och tar och ger till fel människor. Man litar för mycket på att saker och ting ska lösa sig utan att man själv ska behöva ta tag i det.

Bankerna har, som de flesta redan sagt, lånat ut för mycket pengar till folk som inte kan betala tillbaka. Jag tror att man är för naiv och att man litar för mycket på sitt folk.



Eftersom USA är ett så pass stort och mäktigt land påverkas hela världen av deras ekonomi. Många länder handlar dessutom mycket med USA och om USA inte kan betala tillbaka kan dessa länder inte få sina pengar och omloppet är i gång.

Vad som krävs för att vända allt detta är väldigt svårt att säga. Visste vi det så skulle vi nog inte ha en sån här kris. Men om jag skulle tro så tror jag att man först och främst måste hitta ett bra krispaket i USA som verkligen fungerar. Sedan måste man i framtiden bli mer försiktig med ekonomin och ha mer översikt över ekonomin hos även privatpersonerna. Jag tror också att man inte får satsa alla sina pengar på ett ställe eller sak utan sprida ut dem så gott som möjligt så inte allt kraschar då något går fel.



Trevlig helg!

2008-10-03 @ 14:54:16
Postat av: Jessica Gardetun

Finanskrisen i USA beror på att högkonjunkturen som rådde för ett tag sedan nu börjar gå neråt, det gör det dyrare för befolkningen att låna pengar (högre räntor etc.) och gör att de inte kan betala av deras huslån, vilket gör att bankerna inte får in några pengar. Bankerna som tidigare gett lån till sina kunder lite hipp och happ fastnar i skiten när deras kunder inte längre kan betala tillbaka pengarna. De i sig gör så att folk blir av med bostäder etc. och har man dålig ekonomi köper man inte mer prylar, vilket gör att till exempel volvo inte säljer lika mycket bilar/hjullastare till USA, detta påverkar också Europa och våran ekonomi. Säljer volvo inte lika mycket till USA eller Europa måste de ganska logiskt göra sig av med arbetare som de inte länge kan ge lön till/ha kvar. Detta i sig gör att volvos underleverantörer inte behöver tillverka lika mycket delar eftersom att volvo inte säljer mer och helt plötsligt är vi i Eskilstuna och kanske Bo på den där pizzerian runt hörnet. Så vi vore dumma att säga att vi inte kommer att påverks. Allt hänger ihop. Självklart kommer det att vända frågan är ju bara när och hur.





2008-10-03 @ 15:00:23
Postat av: Natalie

Den globala finaskrisen som just nu pågår tror jag beror på att allt för många och för stora lån har gjorts. Både företag och privatpersoner har tagit för stora lån som de nu inte kan betala tillbaks. Detta började främst i USA och det har varit flera banker som har lånat ut för stora pengar och nu kan inte alla betala tillbaks. Man har varit för oförsiktig med pengar och nu kommer konsekvenserna för det. Det som började som några enstaka lån som inte gick att betala tillbaks har nu blivit större och spridit sig. Har en bank i USA stora bekymmer så påverkas många företag på många platser och de i sin tur påverkar andra företag etc. Detta bara fortsätter hela tiden och det är anledingen till varför detta blir ett globalt problem.



För att nu kunna vända det här till det bättre krävs mer tillit när det gäller pengar. Man måste vara säker på att man kan betala tillbaks ett lån som man har tagit och inte ta för stora risker. Gränserna på hur mycket man får låna av en bank måste bli tydligare och hårdare. I nuläget måste även uppoffringar göras. De företag och banker som kan måste satsa pengar för att få läget stabilt igen, så företagen och privatpersoner kan börja handla mer utav varandra igen.

2008-10-03 @ 15:03:50
Postat av: Paulina P

Finanskrisen beror på USA:s banker. De hade lånat ut för mycket pengar till deras kunder, som i sin tur inte hade råd att betala tillbaka sina lån. Detta gjorde att banker i Europa påverkades. Banker brukar låna pengar av varandra och Europas banker som Swedbank och SEB som även finns i andra länder också. Så eftersom våra banker samarbetar med USA, påverkas även de som gjorde att deras lånade pengar blev förlorade i USA:s banker. Detta i sin tur påverkar oss människor som sparar i aktier eller fonder, eftersom de har sjunkit. Allt som händer i andra delar av världen påverkar hela världen. Finanskrisen påverkar även blomsterförsäljningar, eftersom ingen har råd att köpa dyra blommor längre.



Ekonomin är känslig just på grund av att de samarbetar med varandra, har en koppling till varandra.



För att ekonomin ska vända till det bättre tror jag att man ska ha begränsat antal utlåningar till befolkningen, men också att människorna får betala högre ränta på det man lånar ut. Sedan tror jag att bankerna får samarbeta med varandra, hjälpa varandra. Jag tycker att man även borde försöka skaffa sig flera kunder som öppnar bankkonton osv, som bidrar till pengar och de ska få högre ränta på det(som hjälp)

2008-10-03 @ 15:26:41
Postat av: Paulina Hellström

Jag tror att bankrisen beror på att folk i USA har lånat ut pengar till tex. sina bostäder. Nu klarar de inte av att betala tillbaka och det gör att bankerna riskerar att gå i konkurrs. Banker runt om i världen har i sin tur lånat ut pengar till USAs banker. Detta gör att länder som lånat ut pengar påverkas och ekonomin går sämre. Efterfrågan till företagen minskar och de företag som är aktiebolag får minskade värden på aktien. Detta gör att även dessa riskerar konkurrs.



Jag tror att felet till att ekonomin går så dåligt är att det inte är att ingen vill köpa något längre, arbetslösheten ökar och man har inga pengar att handla för. Detta gör återigen att efterfrågan minskar och fler företag går i konkurrs för att sedan resultera i fler arbetslösa. Detta kallas för övrigt lågkonjuktur.



Nu är det ju så att vi människor behöver köpa tex. mat för att överleva, så när våra kylar har blivit tomma och vi inte längre har något att äta måste vi gå till affären och handla. Detta gör att vi måste konsumera. Det är också så att man måste köpa exempelvis hygienartiklar osv. På så sätt rullar ekonomin igång igen efter en så kallad depression.



Det jag tycker att vi ska göra för att rädda ekonomin är faktiskt att konsumera mera!

2008-10-03 @ 15:32:48
Postat av: Evelina

Enligt min åsikt är finanskrisen en utveckling och följd efter den bolånekris som drabbade USA. Denna bolånekris innebar att flera stora banker hade lockat sina kunder att ta krediter för att köpa bostäder. Det hela resulterade dock med att många inte klarade av de stigande räntorna, vilket ledde till att de lånade pengarna inte kunde betalas tillbaka. Flera stora banker har gått i konkurs på grund av detta och en av dessa banker är till exempel Lehman Brothers som gick i konkurs nu i september. I många fall har även bankerna investerat i olika projekt hos varandra, vilket har gjort ägarbilden mer komplicerad och svår att överblicka. När det sedan har inträffat något har det varit svårt att sätta in rätt åtgärder för att skapa lugn.



Världsekonomin är idag väldigt känslig och anledningen till det tror jag är just på grund av att det finansiella systemet är globalt. Med detta menar jag bland annat banker världen över har kopplingar mellan varandra. Jag tror att det är just detta som har hänt och att problemen i det amerikanska finansiella systemet har påverkat andra länder.



Det som jag tror krävs för att ekonomin ska vända till det bättre är att förtroendet inom det finansiella systemet bör förbättras. Anledningen till det är att det minskade förtroendet mellan dessa banker leder till att transaktioner mellan bankerna fungerar dåligt, vilket i sin tur leder till att marknadsräntorna blir kvar på en högre nivå. Folket drabbas även negativt av det minskade förtroende och många drabbas av panik. De vet inte riktigt vad de ska göra, blir oroliga och säljer sina aktier inom vissa banker. Medier börjar skriva om dessa saker och allt fler blir oroliga. Det gäller att USA tar på sig ett stort ansvar och försöker rätta till denna finanskris, innan den drabbar fler banker världen över.

2008-10-03 @ 15:36:35
Postat av: Johanna

Jag tror att finanskrisen beror på att bankerna i USA har lånat ut för mycket pengar till invånarna på kredit och att det nu uppstått kris när människorna inte kan betala tillbaka till bankerna. Det är för mycket pengar som är utlånade för att bankerna ska kunna klara av situvationen och därför har bankerna tvingats sänka räntorna och vissa banker och anda stora företag i USA och andra delar av välrden riskerar nu att gå i konkurs. Detta på grund av att alla banker i världen hör ihop på ett eller annat sätt, de har en koppling med varandra. Det är därför som de påverkas av vad som händer i USA.



Det som krävs för att ekonomin ska vända igen är att företagen och bankerna börjar att lita på varandra. Detta krävs i alla fall, tror jag, för att ekonomin ska börja gå uppåt igen.

2008-10-03 @ 15:39:55
Postat av: Cassandra

Hej! Finanskrisen är ett annat ord för bolånekrisen i USA. Det började med att två stora sparbanker lånade ut pengar till människor som inte kunde betala tillbaka. Det blir som en kedjereaktion då vi lånar pengar från banken som i sin tur lånar pengar från en annan bank. Om då inte vi kan betala tillbaka så kan ingen annan som har lånat göra det heller. De hade ett konstigt upplägg då man först skulle betala väldigtlite ränta och amortering till en början och betydligt mer efter några år. Den Amerikanska staten har nu tagit över dessa banker då de gick i konkurs.



Efter detta så gick 5 stora investmentbanker i konkurs. Svenska banker har även lånat ut pengar till dessa. Amerikanska staten är nu involverade i en räddningsaktion om investmentbankerna och övriga banker i USA. De ska nu köpa upp en massa osäkra fordringar av bankerna för att de ska kunna klara sig.



I USA:s kongress så har senaten röstat ja, medan representanthuset har röstat nej än så länge, främst tack vare republikanerna som bromsar.



Detta får nu i sin tur påverkan på Europeiska banker. I tyskland och Belgien har man nu gått in med pengar och räddat ca en bank i varje land. Igår beslutade riksbanken och riksgälden att låna ut 60 miljarder till de 4 svenska storbankerna, Nordea handelsbanken, SEB samt Swedbank då de lämnar ifrån sig pantbrev som säkerhet.



För att ekonomin ska kunna vända till det bättre så krävs det att förtroendet mellan bankerna blir bättre så att människor åter kan känna tillit till dem.

2008-10-03 @ 15:42:04
Postat av: Anna Bosnjak

Finanskrisen som pågår runtom i världen är på grund av USA:s banker håller på att gå i konkurs. De har lånat för mycket och dollarn har svängt och gått ner mycket i kurs och allt detta har fått en effekt och nu påverkar detta världsekonomi. USA som är världsmakten i världens kriser ser till att de blir hela världen kriser. Långkonjukturer runtom världen är väntade och för att förbättra ekonomin behövs det många faktorer. Bankerna måste höja styrräntan, se till att människor inte blir arbetslösa genom att kanske ge bidrag till företag så att de inte avskedar. Ekonomin är så känslig för pengar påverkar allt och alla. Man behöver pengar för att kunna leva och ekonomin måste vara trygg för att man ska kunna känna sig stabil.

2008-10-03 @ 15:50:23
Postat av: Carolina

Finanskrien beror på att USA:s banker lånade ut för mycket pengar till människor när de skulle köpa bostad. Det fanns folk som var giriga och lånade ut pengar utan något direkt säkerhet till människor som i själva verket inte hade råd. Räntorna steg och människorna som lånade klarade inte av att betala tillbaka. Det har gjort att flera stora banker har gått i konkurs. USA påverkar resten av världen med detta.. Nu måste USA försöka göra allt de kan för att få ordning på sin ekonomin, så att inte världsekonomin får ännu större problem.

2008-10-03 @ 16:06:22
Postat av: Bo

....och hur det sett ut genom historien kan vi läsa i nedanstående artikel från Dagens Industri:

Därför uppstår finans- och tulpanbubblor

Uppdaterad 2008-10-04 16:12





Tulpanbubblan på 1600-talet eller dagens finanskris. Grundsorsaken är densamma: tron att vi kan göra en hacka. Vi vill gärna åka med på karusellen om vi kan tjäna pengar på det, enligt ekonomiprofessor Lars Magnusson.

"Dessutom har vi en viss tendens att härmas. Ser vi någon annan det går bra för, vill vi gärna vara med vi också. Det handlar ytterst om mänskliga egenskaper", säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.



Krascher och bubblor i historien

1630-talet: Tulpanbubblan, Amsterdam, Nederländerna

1720-talet: Mississippibubblan, USA

1870-talet: Järnvägsbubblan, USA

1930-talet: Börskraschen på Wall Street

1991: Bubbblor på bostads- och finansmarknaden, Sverige

2000: IT-bubblan, Sverige (TT)



"Om man vill kalla det för girighet eller inte, kan man ju alltid diskutera. Kanske kan man kalla det avigsidan av en marknadsekonomi. Men inget ont som inte för något gott med sig", menar Magnusson:



"Det finns ju också en hel del goda saker med att människor investerar och jobbar och vill tjäna pengar."



Den nuvarande finansiella krisen är visserligen väldigt global, men i grundläggande drag har den mycket gemensamt med många tidigare kriser, som den klassiska tulpanbubblan i Amsterdam på 1630-talet, menar Lars Magnusson.



"Man började spekulera i tulpanlökar. En värdestegring på lökarna och förväntningarna om att de skulle ge jättestor avkastning när man odlade och sålde tulpanerna ledde till en sorts bubbla. Till slut var priserna så höga att fler och fler insåg att det var orimligt, och så föll alltihop."



Knappt hundra år senare kom den så kallade Mississippibubblan:

"En skotte som hette John Law fick för sig att han skulle sälja andelar i ett stort företag som skulle exploatera Mississippiregionen, och fick då en massa engelsmän och fransmän att köpa aktier i företaget. Men det visade sig att det här lilla området fortfarande var ouppodlat, och det fanns inga vägar dit."



150 år senare, på 1870-talet, då järnvägen byggdes ut i USA, kom en bubbla som påverkade Sverige i hög grad: järnvägsbubblan. Och här har vi en jämförelse med dagens situation, menar Lars Magnusson:



"Familjen Wallenberg ägde det som på den tiden hette Stockholms Enskilda Bank. Wallenbergarna hade många järnvägsaktier i USA och påverkades av det ras på dessa aktier som skedde vid den här tidpunkten. Banken hade gått i konkurs om inte den svenska staten hade gått in och räddat den. Alltså ungefär som nu: gjort en sorts garantier för en del av förlusterna", säger Lars Magnusson.



Sedan kom 1930-talet med börskraschen på Wall Street. Den stora skillnaden mellan då och nu är att på den tiden fanns inte staten med och hjälpte till.



Dels ville man inte, eftersom man hade ett slags idé om att marknaden skulle sköta sig själv. Dels kunde inte heller myndigheterna på den tiden ingripa i enskilda banker. Det fanns inget lagligt utrymme för det. I dag däremot har den amerikanska riksbanken Fed möjligheter att både lägga ner banker och tala om för dem hur de ska bete sig.



Nu är vi framme vid Sverige 1991 med kraftig inflation och bubblor på både bostads— och finansmarknaden. De åstadkom vi till stor del själva genom en kraftig inflationspolitik under 1980-talet, menar Lars Magnusson:



"Vi ville bedriva en annan ekonomisk politik i Sverige än man gjorde på andra håll. Det var ju dåliga tider i slutet på 1970-talet och 1980-talet med låg tillväxt. I de allra flesta andra länder i Europa lät man det leda till ökad arbetslöshet, men i Sverige skulle vi försöka hålla hjulen i gång och för att göra det devalverade vi kronan ett antal gånger, för att höja efterfrågan på svenska exportprodukter."



Vi slutar på hemmaplan med IT-bubblan år 2000:

"Även där hade man blåst upp förväntningarna om framtida vinster alldeles orimligt. Till slut insåg många att den nuvarande och den framtida avkastningen inte motsvarade förväntningarna. Då började alla sälja de här aktierna, de föll i värde och IT-bubblan var ett faktum", säger Lars Magnusson.



2008-10-05 @ 14:46:27
Postat av: Sandra Björnfot

Börsen har under en längre tid sjunkit, mest i Nordamerika. Detta leder till att många människor böjar bli oroliga över det som komma skall. Det blir en negativ spiral i landet och folk säljer sina aktier. Detta kan i sin tur leda till att det blir oroligt på marknaden. När det blir stirrigt på marknaden böjar människor ta ut sina pengar. Massor med människor tar ut för mycket pengar på samma gång. Då förlorar bankerna i värde och har då krisigt med pengar. För att människor påverkas cch blir stressade av media. Människor kan tänka att plötsligt har de inte råd att betala sina lån, de säljer då huset samt att skulder bildas.



Högkonjunktur, folk lånar och spenderar massvis med pengar. Medan nu börjar det bli en lågkonjunktur. Det blir oroligt i länder, industrin går sämre, folk avskedas och detta bidrar till en sämre land- och världsekonomi.



Vi lever i en globalvärld, vi investerar från många länder och det sprider sig till olika världsdelar. Det är en stor marknad och man måste få stop på oron på marknaden. Människor måste få tillbaka sin framtidstro. Jag tror att det är viktigt att människor inte drabbas av panik i onödan. Om sina fonder exempelvis går ner så går det på sikt någon gång upp igen. Man får vara beredd att dra in på sin ekonomi, hålla fast vid sina pengar tills börsen går upp igen.



Jag tror att många människor har haft en för liten marginal på sin privatekonomi. Räntorna på stora lån slår hårt på människors privatekonomi om de går upp. Många människor lever på över sina tillgångar utan att tänka steget längre.



Riksbanken bestämmer styrräntan, när den sänks, får folk mer pengar och det börjas spenderas igen. Sedan fortsätter det så här och därför tror jag att det blir sådana här kriser runt om i världen.

2008-10-05 @ 16:05:19
Postat av: Calle

För ca ett år sedan var det högkonjunktur i många delar av världen, även i det stora landet USA. Invånarna investerade då i bla många hus affärer. Sedan kom lågkonjunkturen, som också råder just nu. Detta gjorde så att folk hade svårare att betala av sina bolån delvis pga av den höjda räntan. När folket inte kunde betala av sina bolån så fick bankerna det tufft.

Det ledde till att bankerna inte kunde låna ut några mer pengar, för att det för tillfället inte hade några pengar att låna ut.



När invånarna hade det knapert så konsumerade det mindre, vilket ledde till att tex Volvos försäljning i USA av personbilar och lastbilar minskade drastiskt. Detta skapade en kedjereaktion på Volvos alla underleverantörer runt om i världen så att det var tvungna att skära ner på sin personal.



Jag tror självklart att ekonomin i Världen och framförallt i USA kommer att vända till det bättre, frågan är bara när. En personlig uppfattning jag har är att USA spenderar alldeles för mycket pengar på tex kriget i Irak. Så kanske skulle de hjälpa om de hade lite andra prioriteringar på var de miljarder dollarna skulle hamna någonstans.



Simma lugnt!

2008-10-05 @ 22:14:57
URL: http://olebrumms.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0