Är tanten tillbaka?

Jag googlade på "Tanten är tillbaka" och fick ett flertal träffar som samtliga bekräftade hennes återkomst med ett antal exempel. Varför tror du hon är tillbaka just nu?

Manligt klädmode?

Finns det något nytänk i manligt mode. Det kan man j fråga sig efter att ha läst Daniel Björks artikel i Svenska Dagbladet. vad anser du? Här kommer artikeln:

Svd 22 okt -11, Män gillar att se ut som varandra - Daniel Björk skriver om mode i Svenska Dagbladet
När jag började jobba med min kompis Johan för sju år sedan behövde jag en varm vinterjacka. Johan var delägare i en butik och skickade dit mig. ”Det finns en skitfin täckjacka från ett coolt japanskt streetwearmärke som du kommer glömma namnet på när du sju år senare vill nämna det i en krönika. Vi fixar en rabatt.” Jag köpte jackan i svart, den var dyr, men varm. Någon dag senare kom Johan till jobbet i en likadan, fast i någon blågrön nyans. Vi såg ut som två tvillingar stylade av Michelinmannen.

Jag berättar detta för att jag bara har konfronterats med denna flagranta antiindividualism hos straighta vänner. Jag tror inte ens de gör det medvetet. En gång när jag kom tillbaka till Stockholm efter ett år i London satt det tre män på jobbet med likadan outfit: Beige chinos och chambrayskjorta.

I mitt böggäng händer det här aldrig. Vi ser ut som Spice Girls. En blandar Östra London med flanellskjortor, en annan har uppdaterat sin Carhartt-look från 90-talet med smala jeans och färgglada sportiga kläder, en tredje klär i en gay kulturlook, en fjärde har lånat sitt skägg från ZZ Top, en femte är en sportgot. Och så jag, som enligt överenskommelsen i gruppen är en modebög – trots att jag själv ser något helt annat framför mig när jag hör det ordet.

Nu är mina bögvänner och jag ganska unika. Det var ju ändå homosexuella män som uppfann klonstilen, 70-talets gaylook, och idag är bögvärlden vida känd som kopiornas rike, vare sig vi pratar schlagerfjollor eller björnar.

Så det handlar egentligen om män. Män gillar kort och gott att se ut som varandra. De säger ofta att de inte bryr sig om mode, men då menar de uppenbarligen att de vill ha på sig kläder som alla andra redan har. Vilket förklarar varför herrmodet rör sig framåt med myrsteg. Ett extra knapphål blir en revolution.

I bögvärlden klär sig män på samma sätt för att de vill ligga med varandra. Straighta män vill normalt sett inte göra det, så i heterovärlden blir det istället brödraskap av det hela. Inget gör en straight man så glad som att få vara med andra män som klär sig som han!

Att ha samma look som dem man vill hänga/ligga med är sålunda själva grunden för herrmodet. Det här förklarar också min Spice Girls-buffert – det känns onekligen skönt att inte hela tiden känna att man måste ligga med sina kompisar. Men de straighta männen gör det svårt för mig med sina välmenande klädtips. Men visst, om ni trugar kan vi ligga. Måste bara kolla med min pojkvän om det är okej.


RSS 2.0