Om ledare

a) Du har säkerligen stött på olika ledare. Beskriv en av dessa. Vad gjorde han/hon bra? Vad var mindre bra? Har du förslag på förbättringsområden?

b) Vill du bli ledare i framtiden. Beskriv! Hur ska du göra för att ta dig dit?

c) Vad skrev man i media om filmen Suxess. Stämmer detta med din uppfattning?






                                                                  


Kommentarer
Postat av: ebba

a) en av mina nuvarande chefer tycker jag är den bästa ledaren jag har haft. Det som är bäst är att han bryr sig om oss anställda, och inte bara ser till våra prestationer. Han är mån om att vi ska trivas på jobbet och vi har mycket att säga till om, alla beslut tas gemensamt. Han är också bra på att ge positiv kritik. Det som jag kan tycka är negativt är att om något är fel så tar han inte upp det med personen i fråga direkt och låter det stanna där, utan han pratar även med de andra anställda. om någon t ex har gjort fel, så säger han det till oss andra först, jag tror det är för att han vill ha hjälp med hur han ska lägga fram det utan att det blir negativt så det är inget illa menat, men det kan kännas fel att stå och prata om någon annan som inte vet om det. Det är väl också det som kan förbättras.

b) jag vill ha ett eget företag och så småningom ska det väl växa med flera antällda. jag tror att det kan vara svårt att vara ledare för att man vill att alla ska vara nöjda och få sin röst sagd, samtidigt som man vil lfå sin egen vilja igenom och ser till företagets bästa. Huvudsaken tror jag är att lyssna på sina anställda och försöka samarbeta med dem så mycket som möjligt. Se till att det är en positiv stäming på företaget och föröska läsa av så att alla trivs och är nöjda för att de ska kunna prestera så bra som möjligt.

2009-04-22 @ 09:20:27
Postat av: Alex

A) Min tidigare fotbollstränare är nog den bästa ledaren jag haft hittils. Han var otroligt engagerad och hans engagemang smittade av sig på laget. Han arbetade konstant med att få alla att dra åt samma håll, ingen skulle få stå över eller utanför gruppen. På så sätt skapade han harmoni i laget och sammanhållning var oerhört bra. Kritik tog han upp enskilt med personen och då blandade han både negativ med positiv och den var alltid konstruktiv. Det bästa med honom var nog att han ofta påpekade att alla gör misstag och att det var okej att misslyckas, bara man lär sig utav dem.



Det dåliga var nog att han var alldeles för mån om att alla skulle vara glada och nöjda. Så istället för att tänka på lagets bästa så tänkte han mer på varje individs bästa, ibland var det inte bäst för hela kollektivet. När han senare slutade som tränare så slutade halva laget och sedan la laget ned. Förslag på förbättringsområdet skulle vara att minska ned på ödmjukheten kanske.



B) I framtiden så ser jag mig själv som egen företagare med ett flertal anställda. Jag kommer att ta mig dit med engagemang och hårt arbete. Förhoppningvis så kommer det att smitta av sig på de som senare blir anställda och på så sätt får vi en bra arbetsmoral. Sedan kommer jag inte vara den som styr företag med järnhand, utan min organisation skall byggas på demokrati, samarbete och nöjda anställda. Mina kunskaper blandat med mina anställdas kunskaper skall vara det vårt företag bygger på, därför kommer jag vara den ledaren som alltid vill lära sig utifrån de anställda.

2009-05-03 @ 20:42:44
Postat av: Viktoria

a)En bra ledare som jag har haft under mitt liv är en lärare ifrån högstadiet. Hon ville alltid allas bästa och hjälpte gärna till. Hon såg ofta till att skolarbetet inte var så tråkigt genom att göra roliga saker. Hon såg skolan ifrån vårat perspektiv och var inte sen att komma med förslag eller stöd om det var något problem. En sak som kanske gjorde att hon blev ännu bättre som ledare var att hon var duktig på att undervisa, det var ofta intressanta genomgångar. Däremot kunde hon ibland bli för jobbig, många tyckte att hon la sig i för mycket. Men innerst inne så tror jag att det hon ville var att alla skulle må bra och trivas.



b)I framtiden skulle jag kunna tänka mig att bli ledare, dock har jag inte funderat på det så mycket ännu. Däremot anser jag att en ledande position i ett företag skulle vara spännande. För att lyckas med det så måste jag tänka på allas bästa, men inte bli för personlig, det är ju fortfarande arbetskamrater. Man måste försöka se allt som ska ske ur andras perspektiv och analysera för att göra det bästa möjliga av situationen. Även om jag skulle bli ledare så hoppas jag att jag fortfarande försöker hålla mig på samma nivå som resten av de anställda. Med det tror jag att man kan komma långt och bli en bra ledare, annars tror jag att risken är att många ser en som en "översittare".

2009-05-05 @ 13:23:55
Postat av: Paulina P

A)Det finns en ”ledare” som jag alltid har sett upp till och det är en träningsinstruktör. Och det jag gillade hos henne var att hon alltid var så glad, positiv och peppande. Sedan rättade hon till ifall man gjorde någon övning fel och det tycker jag är bra därför att man ska få ut en så effektiv träning som möjligt. Teknik är superviktigt så att man inte skadar sig. och om man jämför henne med andra instruktörer så visste hon vad hon gjorde, och ville hjälpa andra, brann för att vara instruktör. Medan jag kan få bilden av att andra instruktörer bara kör ett pass för att göra det. Hon denna ledare fanns det ingenting negativt vad jag minns, men de andra instruktörer som jag tycker är en bra ledare saknar just det där att säga vad som är rätt att göra vid en övning. Trots att man är en van motionär kan man glömma tekniken när det är som jobbigast.



B)Om jag ska bli en ledare i framtiden vill jag bli en förebild, och det skall vara på ett bra sätt. Jag vill hjälpa andra människor inom hälsa & kost, att leda ett pass tex. Och hur jag ska nå dit är att jag går utbildning för instruktör och börjar öva osv. sedan tror jag att man lär sig stegvis. Men varför jag vill bli instruktör är att många gör fel när de tränar, jag vill att de ska känna sig peppade och att övningarna görs rätt, för tekniken är trots allt det viktigaste när man tränar.



C) Jag missade tyvärr filmen Suxess, men på Internet skriver man att företaget har bytt ledning och ingen verkar gilla situationen förutom en man som protesterar, Daniel. Han protesterade alltså mot förändringen. Jag tror att det är väldigt, väldigt lätt hänt att man inte vågar säga vad man tycker, när ingen agerar så gör man inte själv det. Varför man inte vågar det är för att man är rädd, rädd för att få skit för att man inte samtycker. Jag själv skulle nog inte våga säga som jag tycker, inte just nu, men i framtiden kanske. Jag tycker det är bra med människor som vågar agera så där!

2009-05-06 @ 11:58:39
Postat av: Jozephine Gimling

Jag har en danslärare som jag tycker har varit bra genom åren. Anledningen till att jag ser honom som en bra ledare är för att han var en del av gruppen och en i gänget. Han kunde följa med och äta pizza och allt handlade inte om dans. Han brydde sig om alla dansare och var med på alla tävlingar. han brann och levde för dansen. Något jag verkligen tyckte var bra med hononm var att han alltid kom fram och gav en high- five innan varje träning eller en kram. Detta lättade upp stämningen och gjorde det kul att gå på varje träning.



Men något som han misslyckades med allt eftersom var då det började gå bra för vissa dansare som exempelvis vann SM guld etc. Det blev hans nya favoriter och det visade han genom att dra sig ifrån de som det inte gick lika bra för. Många dansare tröttnade och slutade eftersom de aldrig blev sedda. Men idag är de dansare som han bara brydde sig om på den tiden inte en del av vår klubb. Fö de dansarna blev pressen för hård och de slutade snart efter framgångarna.



Något jag tycker en tränare och en ledare bör göra är att se bort från tävlingar och resultat och bara se hur bra alla faktiskt kan bli om de bara får tid, uppmärksamhet och beröm. En ledare bör vara en i gänget som min tränare var en gång och sedan ge alla denna chans till att bli så bra som de kan bli.

om de sedan inte kan bli bra är det viktigt att man accepterar detta men ändå får de att behålla sitt intresse för dans.



2009-05-06 @ 15:06:47
Postat av: JOzephine

B



Jag är ledare redan nu för dansgrupper i alla åldrar. Min knep för att få folk att behålla sitt intresse för dans är att få dem fåga göra fel och visa hur bra det kan bli genom att man tränar. Dessutom försöker vi motivera varje enskilt par genom att ge individuell coachning. Detta gör att de ständigt vill klättra uppåt och ser nya utmaningar och mål.



Men i framtiden skulle jag vilja bli ledare för en större organisation. För att ta mig dit tror jag att det är viktigt att jag blir mer medveten om mina brister så jag vet vad folk kan irritera sig på etc. detta motverkar i sin tur konflikter i en organisation.



För att ta mig dit tror jag att det är viktigt att alltid vara allert och visa sina ledarförmågor i alla tillfällen. Men som sagt tror jag att det är viktigt att veta om sina svaga sidor för att man skall bli en bra ledare.



C.



Många medier skriver att alla som har arbetat i ett företag med en chef har på något vis medverkat i filmen oavsett om den är något överdriven. Detta håller jag helt med om. för visst finns låtgå ledaren, auktoritära ledare etc. var man än kommer. Jag tror faktiskt att alla personlighetstyper finns inom oss alla, bara att det kommer fram olika mycket och vid olika tillfällen.



2009-05-06 @ 15:14:34
Postat av: Filip E

A) När jag gick på högstadiet hade jag en baskettränare som jag tyckte var väldigt bra. Han var tydligt med vad han ville i vårat spelsystem, han hade en spelidé och lät oss i laget sedan improvisera utifrån det. Under träningar och matcher lät han alla spelare i laget få säga det man ville. När något gjort något bra på match eller träning var han snabb med att ge beröm. Första träningen i veckan efter att vi spelat match hade vi alltid ett samtal med hela laget på cirka 15 minuter, då vi tog upp vad som vart bra under matchen, samt vad vi måste förbättra.



Något jag tycker han kunde ha förbättrat var att visa att det var han som bestämde när det verkligen behövdes. En del i laget kunde lätt börja bli oseriösa ibland, då tycker jag han hade kunnat stoppa spelet hon visa att det inte var okej. Han kunde vara för snäll ibland helt enkelt.



B) jag skulle vilja bli ledare i framtiden. Jag ska ta mig dit genom engagerat och flitigt arbete. förhoppningsvis kommer jag inte att göra allt ensam, utan hitta någon med samma ambitioner som mig, för att sedan jobba mot det slutgiltiga målet tillsammans. Inom vilket område jag vill bli ledare inom vet jag inte än, däremot skulle jag inte känna mig nöjd förrän jag har någon typ av position i ett företag/organisation som innebär att jag har något att säga till om. Jag skulle stäva efter vad om är bäst för gruppen och inte för mig själv, även om man som ledare måste vara lite själviskt(Enligt mig)



C)Det skrivs bland annat att det är en film för alla som har/haft ett jobb och en chef. En film där nästan alla på något vis kan känna igen sig. Min uppfattning om filmen är att medias åsikter stämmer ganska bra, även om Suxess känns kanske typisk för en film, dvs överdrivet. Men visst stämmer det, jag är själv upplevt förändringar jag inte gillat.

2009-05-11 @ 20:00:45
Postat av: Marielle Andersson

a) Den bästa ledaren jag haft skulle jag säga är min förra fotbollstränare. För det första var han väldigt duktig och hade själv spelat i högre divisioner vilket gjorde att man såg upp till honom, han visste ju vad han pratade om. Han var även väldigt duktig på att lära ut sina kunskaper till oss spelare och såg till att varje individ utvecklades på rätt sätt beroende på vilken position man spelade på. När han först började träna oss hade han tidigare tränat ett herrlag. Som de flesta säkert vet är det rätt stor skillnad på hur tjejer resp. killar tar saker och ting beroende på hur man framför det. Han var rätt hård mot oss vilket vissa uppfattade som personliga påhopp, men när vi tog upp det med honom ändrade han sig direkt. Han tog till sig av kritiken och såg till att ändra sig på den punkten. Detta tycker jag var mycket bra och det visar också vilken ledare han var. Han ville det bästa för oss spelare.



b) Jag vet inte om jag kommer att bli någon slags ledare i framtiden. Jag kan idag inte säga att det skulle vara roligt att leda ett eget företag eller att vara chef för andra eftersom jag inte har någon aning om hur det kommer att vara. Jag vet inte alls vad jag vill arbeta som när jag blir äldre så någon ledarroll vet jag inte om jag kommer att få. Om jag däremot bestämmer mig för att bli någon slags ledare ska jag arbeta hårt och visa att jag är ambitiös och att jag verkligen vill det.



c) Jag har inte sett filmen Suxess så jag har ingenting att jämföra med.

2009-05-12 @ 08:41:33
Postat av: malin karjer

a.) När man någon säger ledare så tänker jag först och främst på min första chef på Mc Donalds. Hon var hård med rättvis, vilket behövs på ett sånt jobb. Med tanke på att många är unga när de först börjar på Mc Donalds, för de flesta är det ett första jobb så måste chefen vara lite hård för att få alla att lära sig att jobba och samarbeta. Även om man hatade henne många gånger så har hon varit den som lärt mig mest på jobbet. För även om hon kunde vara hård så var hon bra på att berömma om man gjorde någonting riktigt bra, på det sättet så fick i alla fall jag motivation. Det som kunde förbättras var att hon som alla andra människor ibland hade en dålig dag, ibland kan jag tycka att hon kunde lägga sitt sura humör åt sidan och bara fokusera på jobbet.



b.) Ja det vill jag. Jag tror på filosofin att jobba sig uppåt, under tiden som man gör det så lär man sig om företaget men också hur det känns att vara en vanlig medarbetare. Jag tror att man blir bättre bemött om man jobbar sig uppåt också, det är väldigt svårt att komma till ett jobb och vara chef från början. Medarbetarna ser och behandlar dig på ett annorlunda sätt och det är svårare att komma med i gemenskapen.



c.) Ett litet företag byter ledning och det innebär stora förändringar, står det kort i en kommentar om filmen. Från att ha varit ett avslappnat kontor blir företaget en stram organisation med tufft ledarskap, där bara Daniel, som alla trodde skulle bli den VDn, vågar protestera. Säger en annan sida, jag tycker att båda beskrivningarna stämmer bra på hur jag uppfattade filmen lite kortfattat.

2009-05-13 @ 10:09:19
Postat av: Sara Strandenholm



A)När jag var yngre hade jag en väldigt bra tränare i tennis, som var som vår ledare. Han var väldigt positiv och rolig, samtidigt som han ville hjälpa oss på ett bra sätt, för att vi sedan skulle kunna bli ännu bättre. Han pushade oss och fick det hela att bli väldigt roligt. Det var alltid kul att komma till träningarna, eftersom att tennisen var kul, speciellt när man hade en bra tränare som stöttade oss och ville vårt bästa, samt hade varierad träning och hjälpte oss med de delarna som behövde förbättras.



B)Ja, i framtiden kan jag se mig själv som en ledare. Det skulle vara väldigt roligt att driva en organisation tillsammans med flera medarbetare. Jag tror på att arbeta mig uppåt, att så småningom bli en ledare, då jag till en början har varit en bland de anställda, just för att se om det finns någon skillnad mellan från att vara en anställd, till att just ha positionen chef. I och med det tror jag att man kommer se skillnaderna, men då skulle jag ändå försöka få det att se ut som jag fortfarande var en bland dem. Det måste finnas en ledare, men samtidigt vill jag ha en organisation där alla är jämlika, men att det finns en ledare som säger sista ordet.



C)Ja, det stod att filmen handlade om ett dataföretag som precis har bytt ledning. Att från en trivsam arbetsplats till en mindre trivsam arbetsplats, då de bytte ledare. Och jag håller med om att filmen handlade om det. Medarbetarna på företaget är inte positiva till den nya ledaren, men vågar inte säga något då de är rädda att bli av med sitt arbete. En dålig ledare helt enkelt.

2009-05-13 @ 10:14:28
Postat av: Sebastian Larsson ^^,)

A) En väldigt bra ledare jag stött på i min vardag är en gammal idrottslärare jag hade i högstadiet. Det han gjorde otroligt bra var att ta sig tid med varje elev. Det fick i allafall mig att trivas mycket bättre i skolan. En annan grej som han skötte snyggt var att ge positiv kritik.

Då han är en gammal idrottsprofil så var han väldigt engagerad under idrottslektionerna, vilket i sin tur smittade av sig på oss runt omkring i klassen och vi fick en bättre sammanhållning.

Nu i efterhand ser ja honom som den bästa läraren ja haft och hoppas han har fortsatt i samma goda anda.



Jag har svårt att plocka fram nackdelar med min f.d lärare men ibland kunde lektionerna bli lite enformiga. Man kunde få känslan "å inte nu igen" då och då. Den känslan är väl inte något vidare att känna under lektionstid då man ska vara pigg och alert. Att han ibland hade sina favoritelever som fick extra uppmärksamhet är kanske inte det bästa heller.



B) Som läget är idag vill jag inte bli en ledare. Men jag hoppas att det är något som avtar samtidigt som tanken om att bli en ledare tilltar.



C) Filmen utspelas på ett dataföretag som just bytt ledning. Från att ha varit ett trivsamt kontor med egen kör blir det nu mycket "strängare" organisation med en rejäl skillnad i ledarskap1.

Ändringen uppskattas inte utav alla, men ingen vågar höja tonen utom Daniel. Han går i bräschen och visar framfötterna.



Detta är en sammanfattning av vad medierna säger och jag är redo att hålla med dem. Företaget tappar sin stämning med den nya chefen och folk trivs inte alls längre men ingen vågar säga emot heller. Detta tyder på att det är en dålig ledare.

2009-05-13 @ 16:13:28
Postat av: Sandra

a)Min fotbollstränare som jag hade för några år sedan är en utav dom bästa ledarna jag haft. Han brydde sig mycket om vårt lag och att alla skulle ha det kul och att vi som lag skulle bli bättre. Han var rolig och skämtade mycket och när det var allvar så var det inge skoj och skämt, utan då var det verkligen allvar.Han gjorde så att vi utvlecklades till det bättre tillsammans som ett lag. Jag kan inte riktigt komma på något som var nagativt det enda som jag kan komma på var att han slutade som ledare..



b)Jag skulle kunna tänka mig att bli en ledare fast jag har svårt att se mig själv som en ensam ledare. Jag arbetar bäst tillsammans med andra, då känner jag att jag trivs bäst. Om vi säger att jag skulle bli en ledare skulle jag vara en ledare som tar mycket hänsyn till andra och att alla ska få vara med och vara delaktiga. Jag skulle iallafall inte vara den som fattade besluten själv och struntade i någon annan.



c)Jag såg inte filmen Suxess

2009-05-13 @ 21:56:26
Postat av: Erik

A)Jag har säkerligen stött på flera ledare om inte under min tid som fotbollsproffs i triangelns IK haha. Där hade vi en tränare som jag var väldigt nöjd med under de första säsongerna. Han var väldigt strikt och man förstod alltid vad han menade i sina förklaringar. Han var väldigt ärlig också mot oss som spelare om vad vi var bra och dåliga på och efter de synpunkterna kunde man träna utifrån vad man skulle förbättra. Sedan kom det en ny tränare och trodde han kunde säga vad han ville. Han försökte ändra i hela våran 11:a och ändrade tränings programmen helt. han var icke ärlig och den gången man skulle få värma bänken fick man inte ens en förklaring varför.



b) Jag kommer definitivt att bli ledare som det ser ut nu. Jag ska genom att vara välutbildad och tänka i olika banor bli en bra ledare, normer och regler samt principer är viktiga för mig utan dessa funkar ingen organisation. Det är viktigt att hitta någon med samma ambitioner, man kan lära av varandra på vägen upp till toppen!



c)I media stod det att filmen handlade om ett dataföretag som precis bytt ledning dataföretaget blev inte trivsamt efter bytet av en ledare/chef. Alltså var inte medarbetarna nöjda med den nya ledaren vilket skapade en helt annan stämning i företaget. Många vågade inte säga något för att de inte ska bli av med jobbet. Det stämmer ganska bra med min uppfattning, synd bara att vi inte kunde se klart hela filmen.

2009-05-14 @ 12:45:00
Postat av: Emil

När jag spelade handboll i pojkålder så hade jag en tränare i Eskil som jag och alla andra i laget hade stor respekt för. Han var väldigt hård och skonade inte oss även om vi var ynglingar, men jag har ändå aldrig haft en bättre tränare.

Som sagt så var han väldigt hård och det kunde till och med bli lite för hårt ibland, men han hade en förmåga att leda oss till att bli Sveriges bästa p90 lag under en väldigt lång tid. Förbättringsområden var nog mest utanför planen där han kunde vara lite barnslig och då blev det mer som att han var en kompis. vilket senare märktes i laget.



B



Jag skulle kunna tänka mig som en ledare i framtiden, kankse inte på så hög nivå, men kanske för ett ungdomslag. Jag har en del rutin nåde inom fotbollen och handbollen och skulle nog kunna dela med mig av en hel del till de yngreåriga.



C



Det enda jag hittade var ju liksom att de skrev samma sak som hände i filmen. En ny chef kommer in och alla på jobbet får en osäkerhet inom sig själva. Han är något man kan kalla en dålig ledare.

2009-05-14 @ 12:52:28
Postat av: Alex L

C)



I media stod det att filmen handlade om ett företag som precis bytt ledning och detta rör om i hela företaget. Relationer sätts på spel och alla är inte helt tillfredsställda med det nya sättet ledningen sköter företaget på. Media tycker även att det är en film som många kan relatera till förutsatt att man har varit med förändringar i ledningen och byte utav chefer. De tycker dessutom den är rätt rolig, vilket jag också tycker.



Jag håller med, främst med att många kan relatera till filmen, då det ofta är man hör människor pratar om hur pass bra eller dålig den nya chefen är.

2009-05-14 @ 19:37:15
Postat av: Robin H

a) Jag har haft både ledare som varit bra och dåliga. Men nu tänkte jag lyfta fram min gamla fotbolls tränare som är den absolut bästa ledaren jag haft. Han kunde både skämta och vara allvarlig om det behövdes vilket gjorde det roligt när det väll var träningar eller matcher. Han var även riktigt bra på att ge instruktioner så att man visste exakt vad som skulle uträttas på planen. Han kom ofta rå nya ideér på träningar som tex en fräck hörn eller frisparks variant som ledde till en hel del mål på matcher. Sen kom det vissa perioder när man var trött på fotboll men på något sett fick han en att bli motiverad.



Jag kommer endast på en nackdel med denna tränaren och det är att han hade en förmåga att favorisera vissa spelare vid vissa tillfällen och det är inte så bra.





b) det är något jag strävar efter att bli en bra ledare. Som ska sitta på en position där ens röst väger en del. Dit skall jag komma igenom stort engagemang med många sena arbetsdagar.



c) Filmen handlar om ett data företag som precis bytt ledning. Data företaget arbets plats ska ha gått ifrån en harmonisk plats med kör osv till ett ställe där ingen av dem anställda vågar sätta ned foten och säga vad man tycker. Det leder till dålig stämmning på jobbet man har inte alls lika trevligt på jobbet som förr.

Det jag uppfatta av filmen så stämmer det helt med kritiken om filmen man fann i media.

2009-05-14 @ 22:44:57
Postat av: dan hägglund

A)

En utav mina gamla hockeytränare är den främsta ledare jag stött på. Han är väldigt kunnig om träning i alla des former. Han har en förmåga att inspirera en till at göra tråkiga saker man aldrig skulle gjort annars. Väldigt bra på att lösa konflikter och har en nära roll till spelarna. Han blev som en kompisledare och det trivdes jag väldigt bra med. Det som han skulle kunna förbättra är att ha lite mer pondus.

B)

Det skulle kännas givande och roligt att bli ledare någon gång i framtiden. För att nå dit måste man vara ambitiös och arbeta hårt. För att bli en bra ledare i dagens samhälle tror jag man ska vara demokratisk o lyssna på sina medarbetare. Både underifrån och över ifrån.

C)

Jag missade filmen så kan inte spegla medias kommentarer på ett rättvist sätt. Vill inte kommentera något jag inte sett



2009-05-15 @ 09:21:25
Postat av: Emelie Eriksson

a) Jag har stött på en väldigt auktoritär ledare som själv ger ut order och ville helst inte samarbeta med alla i gruppen vilket skapade konflikter. Men samtidigt så hade han även bra sidor och berömde när man gjort bra ifrån sig osv, men just det auktoritära genomsyrade hela ledningen och jag tror det behövdes till en viss mån eftersom det handbollslaget då(mitt förra) hade klara mål och ville utvecklas och då krävs det oerhörd bra diciplin men han kunde vara mer förstående även om han lyfte fram oss och att vi utvecklades så fanns det irritation i luften.

b) ja jag tror att jag någon gång skulle vilja bli någon form av ledare, jag tror att jag har lätt att komma in i rollen som ledare i olika grupparbeten osv. så inom olika arbeten i arbetsgrupper kan man bli uppfattad som ledare som styr upp osv, men absolut lyssnar till de andra och försegår med gott exempel. Man vill vara demokratisk.

c) såg inte filmen.

2009-05-15 @ 11:34:34
Postat av: Kadra

A) Några som jag anser var bra ledare var definitivt mina två basket coacher som jag hade de två sista åren jag spelade. De var väldigt olika. Anno var väldigt sträng och det var nästan som att man var rädd för henne men ändå inte. Hon gjorde alltid det klart för oss att vi måste följa hennes regler annars vad det inga roliga konsekvenser. På träningarna var det basket som gällde och inget annat och hon berättar övningarna bara en gång så de gäller att lyssna från början. Men utanför basketplanen, på tex cupper hade vi hur kul som hällst med henne, hon var som ens kompis exakt som resten av laget var.

Kristian var väldigt snäll både på träningarna och utanför. Han var den man vågade gå fram till under träningen och fråga frågor, han var den man kunde skoja me under träningar också han var het enkelt raka motsatsen till Anno. Så dom komplettera varandra ganska bra. De sätt att coacha var väldigt bra eftersom att vi var ett mycket duktigt basketlag.



B)Jag vet inte om en lärare förknippas som en ledare men det är ialf de jag vill studera till i framtiden. Jag anser mig själv vara en glad och social tjej men jag vet också när det är dags att ta till hårdhandskarna. Det tror jag kommer hjälpa mig ganska mycket i framtiden som lärare. Met det kommer alltid finnas egenskaper man behöver jobba på lite men jag vet inte riktigt vilka dom är just nu.

2009-05-15 @ 11:39:21
Postat av: Petra Kämpe

a)

En av mina förra chefer var inge vidare. Han enda mål var att gå med vinst. Det blev rätt mycket övertid för alla anställda, uteblivna lediga dagar och semestrar. Det är självklart viktigt att vara målmedveten vilket man kan se som hans positiva sida och han såg alltid till att tidslinjer och budgettar hålls vilket behövs. Men inte till kostnad på de anställda. Precis som man säger att det som är bra för företaget är bra för medarbetaren, är det som är bra för medarbetaren bra för företag. En nöjd arbetare är en bättre arbetare.



b) Jag är tyvärr inte så mycket av en entreprenör vilket gör mina chanser mindre att jag startar ett eget företag. Men jag anser själv att jag är född och uppfostrad till en ledare. Orden som alltid har präglat mig har vart, "du ska inte jobba i butiken, du ska äga den" Citerat från min pappa. Jag försöker se till att vara lyhörd samtidigt som jag ibland är väldigt mån om att få min vilja fram. Jag ska plugga till hösten för jag anser att utbildning är viktigt, därefter ser jag till att sälja in mig själv och jobba mig upp.



c)

"Suxxess är en svensk film från 2001. Företaget “Omniville” ska få en ny chef. Det blir en stel envåldshärskare till chef som sätter skräck i sina underordnade med avsked och andra hårda “rationaliseringar”. Alla ska göra sitt yttersta för att det stora projektet “Suxxess” ska bli färdigt på utsatt tid och med utsatt budget. Arbetsplatsens gemyt försvinner. Bland annat har ingen längre tid till företagets kör som tidigare var mycket aktiv."

De pratar också om att filmen kan tyckas vara en smula trist och överdriven.

Det stämmede någorlunda men vad jag tyckte om filmen. Däremot vill jag inte riktigt döma ut den som trist, jag kan nämligen tycka att den var utmärk skolmaterial. Man får en insikt om hur det fungerar och vad man kan tänkas stöta på för människor med olika kunskaper och karaktärer, dock får man som med alla filmer ta det överdrivna med en klackspark. Fast någon höjdarfilm kan man inte riktigt klassa filmen som. Men som rent skolmaterial funkar den, även om vi aldrig fick se slutet.

2009-05-15 @ 16:08:53
Postat av: Mikaela Flennerhag

a) Ja jag har stött på en hel del olika ledare. En av ledarna lutar mer mot den demokratiska ledaren. Den var väldigt ödmjuk och hänsynstagande, lyssnade på vad man hade att säga och lät en både göra fel och komma med synpunkter. Samtidigt var den här ledaren rak, ärlig och väldigt tydlig. Berättade vad målet var, vad den hade tänkt sig och den ville att jag skulle göra. Jag tror att dte är väldigt viktigt för att när man som anställd vet att man har en ledare är det som en pelare att luta sig mot lite som att den säger vad man ska göra och pekar en framåt i rätt riktning och därför tror jag att det är viktigt att ledaren är rak, tydlig och bestämd samtidigt som glad, öppen och förstående.



Det som var bra med den här ledaren var just att den hade alltid tid när man hade något att säga, den försökte alltid kompromissa om det var någonting och den här ledaren hade en väldigt öppen kommunikation med de anställda och hörde sig hela tiden för hur dte var och hur det gick osv. Det tycker jag var bra!



b) Det är klart det vore roligt att bli ledare, men det är inte direkt något jag planerar eller drömmer om. Jag tror lite att det kommer med tiden, man får ett jobb på en arbetsplats och så småningom jobbar man sig uppåt och en dag står man där och inser att man är en ledare.



c) Jag kollade i media och såg bl.a. meningar som följande:

- "Till en början underhållande och lite intressant, men sedan spårar den ur."

- "Man lyckas ställa flera viktiga frågor som relaterar till makt och medlöperi, men får inte till scenerna riktigt som ska förmedla vad människorna känner."

- "En mycket märklig och alltigenom dålig film"



Jag tycker att filmen var ganska tråkig, det var intressant i början men det blev tråkigare desto längre filmen gick. När vi fick reda på hur den slutade tyckte jag att den blev aningen intressantare, det var intressant med tanken på hur människan förändras när man når högre positioner.



2010-04-16 @ 18:15:46
Postat av: Josefine Jensen

a)Jag har varit med om många olika ledare från tränare till lärare. En ledare jag har haft är kanske en av dem bästa. För han var både hård när det behövdes men ändå lyssna han på vad vi andra tycker. Jag anser att en ledare ska kunna säga ifrån när det behövs och ta beslut när det finns många olika viljor.



För en del ledare kan vela om vilket besluta han/hon ska ta. Det tycker jag är otroligt irriterande eftersom det är vad ledaren säger som gäller och om ledaren inte står för sitt beslut, varför ska vi delta i det beslutet?



En ledare måste vara trygg och vara säker i det han gör, han måste även vara bestämt men ändå kunna lyssna och ta till sig olika förslag på förbättringar. Jag anser att alla dessa saker som jag tycker att en ledare ska vara hade denna person och därför tycker jag att han är en förebild för andra ledare.



b)Jag skulle gärna vilja bli en ledare av något slag i framtiden men jag vill bli det när jag är redo för det. Jag vill först ha en bra grund i form av en utbildning som jag senare kan bygga på i form av arbetslivsfarenheter och det skulle göra att efter några år på arbetsmarknaden skulle jag kunna vara redo för att bli en ledare.



Jag skulle då sträva efter att var den ledare jag beskrev i fråga a eftersom jag anser att en ledare ska ha en blandning av många olika personligheter. Det jag skulle sträva efter skulle vara att vara bestämd men ändå lyssna på vad andra tycker och vad de har för förslag. Det tror jag skulle göra att alla vinner på det i slut ändan eftersom man samarbetar tillsammans och inte mot varandra.



c)Många skriver om att filmen handlade om att företaget fick en ny ledning som var hårdare och att den gamla ledningen var mjuk. Det var även många som tycket att den vara bra i början med att den senare spårade ur.



Jag tycker att filmen visade på ett bra sätt vilka olika ledar typer det finns på ett företag och vilka ledare som uppskattas och inte uppskattas. Jag tycket att filmen var bra i att använda i skolundervisning. Men jag skulle aldrig se denna film hemma. Det var även bra att vi bara fick se en del av filmen för annars skulle budskapet inte ha gått fram på samma sätt.

2010-04-18 @ 13:43:50
Postat av: tobias vang

1. jag har träffat på både och men framförallt ödmjuka. Med en ödmjuk ledare som tror på sina underordnade gör att självförtroendet växer. anställda som trivs på sin arbetsplats presterar förmodligen bättre. i slutändad leder det förmodligen till att företaget presterar bättre i ekonmiska termer också. Man måste helt enkelt se människan som en individ i ett företag, inte som en pusselbit. Det som är viktigt med ödmjuka ledare är att man ändå kan vara auktoritär när det behövs, de anställda skall ända kunna känna att chefen verkligen är han/hon bestämmer.



Även om ödmjukhet och lyhördhet är viktiga egenskaper skall man inte underskatta den auktoritära ledarens betydelse. Det fungerar oftast inte, men fotbollstränaren Fabio Capello är ett tydligt exempel på det. Han är auktoritär och är känd för att vara en stenhård ledare som inte viker en tum för sina spelare. Även om hans lag också är kända för att spela tråkig fotboll vinner han vart än han kommer.



2. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att bli ledare. Det som intressar mig med ledarskap är ansvarsdelen, att få känna ansvar. jag, personligen, växer med ansvar och att få känna mig viktig. Däremot att stå och domdera, vem skall göra vad är okej, så länge man har en bra dialog med sina aretare. har man en sämre relation kan det bli jobbigt att ofta behöva känna sig vara han "säger hur det skall vara". Att bli chef är väll något som växer fram med erfarenheten. oftast börjar man på en arbetsplats för att jobba sig uppåt.



3. Jag tycker filmen var väldigt rolig. Roberts sköna attityd i kombination med sköna profiler som Robert Gunnar. Det var intressant att se hur det skar sig mellan de övriga arbetarnas relationsbaserade synsätt och Roberts sätt att agera. Det var ett tydligt exempel på att de anställa måste trivas på ett företag - det är ju trots allt dem som drar in pengar till företaget.



2010-04-18 @ 18:24:20
Postat av: Lisa M

a) Jag har stött på ett antal ledare och man har alltid uppfattningar om vad de kan göra bättre eller varför de gör som de gör. Det behöver inte vara att de leder gruppen dåligt, det kan vara att man inte riktigt "klickar" med personen i fråga och det spelar en stor roll i hur man tycker personen sköter sina uppgifter/ leder ex. en grupp.



Personligen har det bara drabbat mig i fråga om lärare. Men, en ledare ska vara bestämd på sin sak, för det är ändå denne som bestämmer i grund och botten. Han / hon ska kunna inge respekt för att senare också kunna kännas personlig och bry sig om vad de andra tycker. Man ska på något sätt hitta balansgången mellan att lyssna på vad andra säger men ändå ta egna beslut.



b) Det är klart det skulle vara roligt att testa hur det är att vara ledare, men det är inget man drömmer om. Först och främst vill jag ha ett jobb jag trivs med och jag känner att jag kan prestera bra. Väl där tror jag att det vore roligt att "förnya" sig genom en s.k. ledarroll, men det kommer med tiden. Och något som jag också tror kommer med tiden är vilken slags av ledare man blir. Jag tror man känner på sig sådant.



c) I media har det skrivits att filmen Suxxess inte var en så lyckad framgång, men credit till skådespelarna som gjorde en bra insats trots "konstigt och obegripligt" manus. Det förklarades också med att människor blir annorlunda när de når en högre position.



Min uppfattning av filmen är lite densamma. Inte en så jättebra film, men det är nästan övertydligt hur ledarna är. Precis som Josefine, tycker jag att det var bra att vi bara fick se en del av filmen då budskapet tydligare gick fram då. Att ha filmen i undervisningssyfte tror jag fungerar bra, iaf i den här kursen där fokus ligger på ledarna. En bra "skol-film" men ingen jag skulle titta på hemma :)



2010-04-18 @ 18:46:27
Postat av: Jenny

a) Den första ledaren jag tänker på är min coach. Hon är som person social, positiv och ärlig. Som tränare är hon den bästa jag har haft eftersom jag känner att jag har utvecklats som spelare så otroligt mycket under denna baskettid med henne som coach. Är det något man bör tänka på för att förbättras tar hon med en åt sidan av planen och berättar hur och vad man ska tänka på, vilket är bra. Det som jag tycker hon gör mindre bra är att hon under matcher inte säger till en när man göra något mindre bra utan bara byter ut en. Visst kan man som spelare fråga coachen varför man blev utbytt men jag tycker att man även som coach ska göra det.



b) I dagsläget är jag coach för ett tjejlag och det trivs jag med väldigt mycket. Jag tycker om att arbeta med barn och yngre tjejer vilket inte skulle vara omöjligt för mig att vilja fortsätta jobba som coach senare i framtiden. Men jag tror däremot inte att jag skulle vilja bli en ledare i form av chef i ett företag eftersom jag själv inte tror att jag har de egenskaperna som behövs för att vara det.



c) I median skrev man om att filmen Suxess hade en bra början men att det sedan spårade ut. Jag tycker att filmen inte var så intressant eftersom det kändes på något sätt inte som att ett verkligt företag kunde gå till på samma sätt. Men visst skiljer det sig mellan alla slags ledare och det är både positivt och negativt eftersom alla företag behöver olika slags ledare.

2010-04-22 @ 21:58:32
Postat av: Julia Graflund

a)Eftersom jag inte har något fast jobb i mitt liv ännu, måste jag medge att gympatränarna på Friskis & Svettis är mycket begåvade för att ge exempel på ledare. Det som dessa gör bra rent generellt är att de är peppande, de motiverar och man märker att deras mål är att försöka göra sitt bästa så att vi når våra individuella mål med träningen. Deras "guru-stilar" är så otroligt unika av sitt slag och man bara längtar till nästa träningstillfälle när det väl tagit slut. Jag beundrar dem som de personer de är och att de vill försöka hjälpa andra människor till ett sundare liv. Förbättringsområden skulle kunna vara att de exempelvis ger ännu mera motiverande kommentarer än de redan gör! Man vet ju själv hur "taggad" man blir när man får beröm och därför vill man prestera ännu bättre!



b) Ja, jag vill absolut bli ledare i någon form, vilken det blir vet jag inte ännu men det får tiden utse. Jag tror det viktigaste här i livet är att försöka gå många vägar för att nå dit man verkligen vill, vilket jag antar att många gör. Man måste följa sitt hjärta säger många och det är faktiskt så, känslorna kan betyda mer än allt! Även jag personligen ska ta den väg som passar mig bäst genom livet och göra det bästa av situationen. Men jag vill absolut vara en av de där ledarna i framtiden. Jag vill vara den som utvecklas och är med och utvecklar och det måste jag även ha med mig hela livet om jag ska nå till "ledar-rollen." Jag tror att alla kan ta sig dit de vill, med vilja går allt.. nästan. Det måste även vara relevanta mål och inte allt för omöjliga, det måste man ha i åtanke! Dock finns det någon som säger att "ingenting är omöjligt." Tja, ett sådant citat kan diskuteras i evigheter utan ett direkt svar.



c) I media talar man om hur makten förändrar människan och speciellt då genom filmen Suxxess. Att den visar på hur makt kan bli något åt det sämre hållet och då speciellt om den hamnar i fel händer på en person som ej kan hantera detta (Robert Mattson). Om hur det faktiskt kan vändas totalt upp och ner i ett företag på bara en kort tid och vad det kan ge för framtida konsekvenser.

-Ja, detta stämmer överens med min uppfattning efter att vi sett filmen, man förstod innebörden efter att ha sett hur det gått från det bättre, till det sämre och att man aldrig kan ta något för givet. Även att man kan komma att stöta på liknande i framtiden, vilket jag förstås inte hoppas på!



2010-04-23 @ 21:36:08
Postat av: Evelina Sjöberg

a, Första ledaren som jag tänker på är en ledare som jag hade för väldigt länge sedan och som även var den första ledaren som jag stött på i mitt liv.

Min gymnastikledare. Jag började i gymnastik redan som liten och gick sedan kvar i samma gymnastikgrupp med samma ledare i flera år. För det första så måste man som ledare till mindre barn ha förståelse för hur man tänker och utvecklas som barn, det är inte alltid man förstår allt som vuxna säger och gör. Det är någonting

som jag tycker min ledare var väldigt bra på, både privat men även inom gymnastiken.Som gymnastiktränare måste man även vara väldigt motiverande och pushande mot sina elever

men man måste även vara duktig på att ge beröm, vilket jag tycker att hon var. Kan inte komma på någonting direkt nu som hon skulle ha kunnat gjort bättre, dock finns det ju alltid saker att förbättra.



b, Någon gång i livet är det klart att jag skulle vilja bli ledare, just nu Känns det dock inte så lockande men jag vet att kommer vilja pröva på det i framtiden. Hur jag ska göra för att komma dit är svårt att veta, jag tror det handlar om att

man måste våga chansa, våga ta risker och våga misslyckas för att nå målen. Faller man så är det bara att resa på sig igen. Om man verkligen har ett mål dit man vill komma så gäller det att kämpa

för det målet. Det är lättare att ta sig någonstans när man vet vart man ska. Att vara ledare är nog inte alltid så lät och man får helt enkelt pröva sig framåt och se vilken typ av ledarroll man själv har. Alla är vi olika och alla har vi olika sätt att göra saker på, huvudsaken är att man är en god ledare för sig själv och för andra.



c, Suxxess, en film om hur makten förändrar människan och om hur mycket en bra eller dålig

ledare betyder för ett helt företag. " En mycket märklig och alltigenom dålig film" ja, så beskriver Lennart Rosqvist filmen i en artikel. Själv håller jag inte med, jag tycker filmen var ganska bra dock lite orealistiskt. Jag tror inte det går till riktigt sådär på ett vanligt företag, men att stämningen som fanns på det företag innan

den nya chefen kom, säkert kan finnas. Jag tycker filmen visar hur stor betydelse en bra chef och ledare har för andra och att man verkligen har en stor uppgift, att tillfredsställa alla.



2010-04-28 @ 21:51:44
Postat av: Andreas Svensson

1, Jag har inom idrotten stött på många olika typer av ledare, både bra och dåliga. Jag har haft olika tränare både inom golf och bordtennis. Jag har stött på dåliga ledare som bara koncentrerar sig på de bästa, och fullkomligt struntar i alla andra. Det gör ju inte övriga speciellt motiverade dikrekt. Jag har mött på tråkiga ledare som aldrig rör en min, vilket gör att hela träningen blir väldigt stel. Jag har även stött på bra ledare. En pingistränare jag har nu tycker jag är väldigt bra. Han sätter sig in i allas situation och ger tips åt alla. Dessutom kan ha sitta o snacka skit både inan träning och i pausen, vilket jag tror är bra för att bygga up stämning positivt. Han är även duktig på att motivera sina spelare, vilket är viktigt.



2, Jag är förvisso tränare inom bordtennis redan nu, men om man ska snacka på en mer akademisk nivå så vil jag nog bli ledare. Det känns inte som mitt livs mål, men det kan vara roligt att få leda och ta en utmaning att försöka kontrollera ett företag eller en avdelning. Jag tror det krävs att man måste jobba sig till en sådan position. Man måste visa arbetsgivare att man är drivande och kan klara av utmaningar men även stress. Att bli t.ex. chef tror jag är vanligast genom att man jobbar sig uppåt inom företaget. Ibland kan man givtvis också söka personer utanför företaget, men man brukar välja de med rutin.



3,Vad jag kunde se att media skrev så är det i princip en svensk översättning av filmen office space. De nämner dock att filmen försöker ta upp det här om olika ledarstilar och kontorsslavar. De vill förmedla en bild om hur det kan vara på ett företag, om än på ett humorritiskt vis. Filmen får väl inte någon jättebra kritik direkt. Enligt mig stämmer det ganska bra, Vi såg dock inte hela filmen men de försöker beskriva hur dystert det kan bli på en arbetsplats med en dålig chef. Jag tror att de som är chefer skulle kunna dra mycket lärdom av att se den här filmen.

2010-04-29 @ 15:06:37
Postat av: Caroline Bandstigen

a)Jag minns min första ledare och det var när jag började i gymnastik som liten. Min ledare var en ung tjej som var engagerad i vår gymnastikgrupp och gjorde våra träningar till de allra roligaste. Det som jag tycker hon var bra på var att göra dessa träningar lärorika samtidigt som vi hade det väldigt roligt. Det som var mindre bra var med mina erfarenheter nu att hin kunde vara för snäll och det kan både vara positivt och negativt.



b)Jag skulle kunna tänka mig att bli ledare antingen på ett företag eller för en mindre grupp som inom idrotten. För att ta mig dit krävs vilja och en positiv inställning till sina mål.



c)Filmen ville ta upp olika ledartyper på ett företag och jag tror det stämmer överlag ganska bra även om de i filmen gjorde det mer humoristiskt än vad det kanske är i det verkliga livet. Vi såg även i filmen hur stor betydelse en bra chef har för ett företag och dess medarbetare.



2010-04-29 @ 19:59:37
Postat av: Ida Modin

A) När jag tänker på en bra ledare kommer jag på min chef jag hade på Apoteket. Hon var alltid glad, flexibel och lyssnade när man hade något att säga. Hon var också väldigt förstående, främst tror jag att hon var det då hennes barn är i min egen ålder. Att hon också var engagerad i sitt jobb gjorde nog att hon fick en positiv anda och kunde sprida det vidare till sina medarbetare.



B) Om jag skulle bli ledare skulle jag vilja brinna för yrket för att orka ta mig uppåt. Men om jag ska bli ledare för ett företag som har existerat länge tror jag att jag skulle vilja jobba där ett tag för att känna av hur det fungerar där.



C) I filmen får man se hur många olika ledartyper det finns. Genom filmen får man även se hur olika typer påverkar företaget, att alla inte uppskattas överallt. Vissa ledartyper passar inte på alla företag.

2010-04-30 @ 10:42:21
Postat av: Sandra Preiholt

A)Jag tänker främst på de tränare jag har haft. En tränare som jag bara har haft någon gång i bland är Pedda. En riktigt bra tränare som jag gärna skulle se som tränare för det lag jag spelar i. Han är en person med förmåga att ge konstuktiv kritik, man blir mött på ett personligt och glatt sätt och han har ett sätt som ökar motivationen. eftersom jag inte haft Pedda som tränare under längre perioder kan jag just nu inte komma på något som bör förbättras.



B)Jag har inte tänkt så noga på det faktiskt. Det är klart att det skulle vara kul att vara en ledare, en person som många ser upp till. Men det innebär även väldigt mycket ansvar. Det finns så klart olika typer av ledare och många gånger kanske man är en ledare utan att riktigt veta om det själv. om jag någongång skulle bli ledare på t.ex. en arbetsplats så tror jag att jag har blivit det för att jag succesivt har jobbat mig uppåt.



C) Jag fick inga positiva intryck av det jag läste om filmen, och det stämmer ganska bra överrens med vad jag tyckte om den. jag kan kort och gott konstatera att jag sett bättre filmer och att det inte är en film jag skulle sätta mig och titta på, på en lördag kväll.

2010-05-03 @ 18:38:52
Postat av: Johan P

a) Jag har aldrig stött på en dålig ledare i arbetslivet alltså på ett RIKTIGT jobb, men i skolan har jag gjort det. Anledningen till att ja inte stött på någon dålig arbetsledare är tror jag för jag alltid jobbar åt folk jag känner väldigt väl, folk jag tror på och tycker om och vi tycker likadant. En annan faktor är att jag inte har någon lång arbetserfarenhet, har inte jobbat på så många jobb.



Ett exempel på en dålig ledare i skolan som jag råkat ut för : Eleven får i uppgift att vara ledare i gruppen och gruppen ska göra ett grupparbete, eleven läser upp instruktionerna, drar ut papprena från skrivarn och ger mej 40 sidor text och säger att de ska vara färdigt nästa vecka, elevledaren gör ingenting själv. Eleven kunde ingenting om ämnet, han fick bara ansvar för att de skulle bli klart. Denna ledaren använder mej som slav, och så ska de inte vara ! och jag tycker att den som kan mest om det man ska pyssla med skall vara ledare i gruppen. Men det är också viktigt att den personen kan säga ifrån om det blir lekstuga.



b) Ledare vill jag bli om jag kommer tjäna mer pengar än dom jag är ledare för, annars är det ingen vits med det, då blir det bara en massa extra jobb att hålla reda på till ingen vinst alls.



c) jag vet inte vad man skrev i media, men jag tycker filmen var seg men ändå lite rolig. Den visade många olika ledarstilar, även om jag inte tror att någon ledare åker inlines på arbetsplatsen. Som ledare är det bäst att vara demokratisk men ändå beslutsfattande.

2010-05-04 @ 15:05:30
Postat av: Amanda

a)En bra ledare för mig får mig att tänka på en utav mina gamla lärare. Hon fick oss att till en början vilja sjunka genom gjorde, men hon pushade på oss och fick oss att tillslut gilla det vi gjorde. Jag tycker hennes teknik var väldigt bra och definitivt lärorikt. För hon fick oss att vilja och framför allt kämpa och på så vis lärde vi oss det.



b)Som det ser ut just nu så har jag svårt att tänka mig själv som en ledare men någon gång i framtiden skulle jag vilja bli någon typ av ledare. Att vara en ledare som människor runt omkring en ser upp till och som dem har respekt för. Många vill bli ledare men de tänker inte på hur vad det egentligen innebär den pressen du har på dig, ansvaret. Det handlar inte bara om att du ska göra ett bra jobb utan du måste se till att alla andra också sköter sig vilket jag själv tror är väldigt påfrestande men jag tycker det skulle vara kul att testa på.



c)De skriver om kontrasten mellan ledarbytet vilket jag verkligen håller med om. Att gå från en "oseriöst" arbetsplats till att bli en strikt med raka och tydlig a mål får personalen att varken veta ut eller in. Jag gillade ingen utav de två ledarstilarna, det borde varit en blandning mellan det två.

2010-05-09 @ 23:46:39
Postat av: Josefine Karlsson

a) Jag har bara stött på en dålig ledare en gång, och det var katastofalt dåligt. Denna ledare var min chef på mitt förra jobb och hans dåliga sätt att styra var anledningen till att jag sa upp mig.

Denna ledare ville själv kontrollera allt på vår arbetsplats. Men han hade själv inte tid med detta vilket resuterade i att vissa uppgifter inte blev gjorda. Dock blev han ändå arg då hans anställda tog tag i arbetsuppgifterna själva för att de skulle bli gjorda.



Han var inte särskilt organiserad och vi fick aldrig våra löner i tid (vissa fick aldrig sin lön).

Vi fick heller inget schema på när vi skulle arbeta, utan blev inringda dagen innan eller ibland samma dag som vi skulle arbeta.



Han var otrevlig, skämtade elakt om personalen och hade många dåliga dagar, men han godkände inte att vi som jobbade åt honom ibland också kunde bli irriterade, stressade eller må dåligt över hans sätt att bete sig.



När jag sedan började på mitt nya arbete har jag bara stött på bra ledare. Där agerar de på helt motsatt sätt än vad min tidigare chef gjort. De uppmuntrar de sin personal, anordnar personalaktiviteter och medarbetarsamtal och trots att jag inte jobbat där särkilt länge är jag redan en i gruppen. Vi får tydliga arbetsscheman och har tydlig info om vad som krävs av en osv.

Dessa förutsättningar anser jag vara väldigt viktiga för att personalen ska göra bra ifrån sig.



b) Jag kan eventuellt tänka mig att bli ledare i framtiden, isåfall som Personalchef. Dock måste man veta att man som ledare inte alltid kommer vara omtyckt av alla, och detta tror jag kommer vara svårt. Man måste även ständigt tänka sig för hur man beter sig och pratar, så att man är konsekvent i det man säger och gör.



Jag har ännu inte helt bestämt mig, eller är helt säker på att jag är en typisk "ledartyp", men om jag vill bli chef/ledare i framtiden gäller det att gå en sådan utbildning och ständigt visa framfötterna på sitt arbete, ha tydliga mål och visa vad man stävar mot och vill med sitt liv.



c)

Har tyvärr inte sett filmen så kan därför inte kommentera den.



2011-05-13 @ 11:55:45
Postat av: Louise Pahv

a)Jag har stött på en bra ledare i form av en lärare på engelska skolan. Hon var mattelärare och hon lyckades verkligen att leda och inspirera oss. Hon satte upp gemensamma och individuella mål åt och med oss vilket inspirerade oss alla. Hon fick oss att tro på och överträffa oss själva. Jag tycker att hennes förmåga som ledare avspeglades i våra resultat.



Det är svårt att hitta områden hon skulle kunna förbättra, men kanske skulle hon kunnat vara lite mer strukturerad då det ibland var lite krångligt att veta vad man skulle göra.



b)Att bli en framtida ledare är något jag har funderat väldigt mycket på, framför allt att bli chef. Jag tycker om att ha kontroll och bestämma. Men jag tror samtidigt att jag skulle vara väldigt lyhörd som chef, då jag har upplevt hur det är att arbeta under en chef som inte är det.



För att ta mig dit ska jag försöka utvecklas så mycket som möjligt genom att bla. titta på hur andra ledare gör. Jag tror att för att bli en bra ledare måste du vara driftig, engagerad och motiverad. För det mesta uppfyller jag dessa krav när jag arbetar med någonting jag brinner för. Jag tror faktiskt att jag skulle kunna bli en bra ledare i framtiden.



c)Media skrev att filmen inte var speciellt bra och att den handlade om vilka förändringar ett ledarbyte i ett företag kan föra med sig. Jag tycker att det var bra att vi såg filmen som en del av kursen då den handlar mycket om det vi pratat om, ledarroller. Filmen i sig är dock ingen höjdare och inget som jag skulle se hemma en fredagskväll.

2011-05-27 @ 11:19:11
Postat av: karolina lindahl

a. En ledare som jag stött på som jag kom och tänka på nu är min förra fotbollstränare. Det var en ledare man hade respekt för och som var rätt hård. Men jag tycker det var väldigt bra. för när han blev arg på oss i halvtid blev vi mycket bättre och vi utvecklades väldigt mycket som lag. Men det jag tycker var mindre bra var att man inte fick lika nära kontakt med honom som de andra tränarna. Därför tycker jag att han skulle kunnat vara en ledare man både hade respekt för och som man kan kunna prata med utanför fotbollen om vad som helst.



b. Jag har inte funderat så mycket på att bli en ledare för jag vet inte om jag är redo och ta ett så stort ansvar. Men jag kasnke ändrar mig i framtiden. För att jag ska bli en ledare i framtiden ska jag vara väldit engagerad och visa att jag brinner för det jag gör. För det första man måste tycka är att det är kul att vara ledare annars är det ingen idé. Jag ska ta mig dit genom att jobba hårt. Jag ska hela tiden förbättra mig i mitt område och det tror jag är bästa sättet att kunna bli en ledare.



c. I filmen gick de från en rätt slapp och oseriös arbetsplats till att få en ny chef som var väldigt seriös. Media säger att det fanns konstraster i filmen. och det håller jag verkligen med om.

2011-05-27 @ 11:23:32
Postat av: Elin Wegeström

Den bästa ledaren jag vet är Tommy Henriksson. En lärare på Rekarnegymnasiet. Han är både matte och idrottslärare. Tommy är en rättvis person som behandlar alla lika. Han är för det mesta glad och får en alltid på bra humör. Han ställer också krav på sig själv när det gäller att rätta prov och liknande. Han tänker på oss elever och vill att vi ska lära oss! Det som Tommy skulle kunna göra bättre är att hjälpa varje person lite länge, när det gäller matten. Han hastar lite för fort ibland.



Jag skulle kunna tänka mig att bli en ledare i framtiden, jag tycker själv att jag är en ledarperson i grunden. Jag skulle nog klara av den uppgiften i många olika sammanhang, men eftersom jag vill bli polis så skulle jag nog vilja vara en ledare inom det området. Kanske en polischef! Jag får jobba på och vara mig själv så tror jag att jag kan nå mitt mål om jag vill.



Det skrevs ganska negativt om filmen samt att den tog upp olika ledarstilar. Jag tycker att filmen var riktigt kass, men lite intressant att se de olika ledarstilarna. Dock tycker jag att en blandning av de två ledarna hade varit mycket bättre!

2011-05-27 @ 11:36:26
Postat av: Anna Nilsson

A) Jag har stött på flera bra ledare inom min idrott och inom jobbet. Den ledare som jag först kommer att tänka på är min gamla tränare. Hon var alltid glad när hon kom till träningen, spred sin glädje vidare och hade alltid klara mål över vad som skulle göras under träningen. Hon lärde känna oss alla på ett väldigt personligt sätt, hon blev nästan som en extra mamma som kan kunde prata med allt om och det gjorde att det alltid var lika kul att komma och träna.



Hon var min tränare under cirka 15 år och efter så lång tid så är det lätt att hitta fel och börja irritera sig på små saker. En dålig sida hon hade var att hon sällan förnyade hennes sätt att lära ut och efter många år så var det ofta samma uppställningar som vi redan gjort många gånger tidigare, vilket gjorde att vi tröttnade lite ibland. Det hon skulle kunna gjort bättre för att hålla kvar våran träningsanda (efter 15 år, är det möjligt?) var att försöka komma på nya övningar och uppställningar. Det är såklart svårt att ständigt komma på något nytt, men en blandning av gammalt och nytt hade varit bättre än inget nytt alls. Hon var trots det en vädligt bra tränare eftersom vi alla hade roligt samtidigt som vi lärde oss saker!



B) Jag är redan nu ledare/tränare. Men i framtiden skulle jag kunna tänka mig att var ledare/chef i ett företag. För att ta mig dit ska jag succesivt arbeta mig uppåt inom ett företag eller några liknande företag.



C) Vi såg inte hela filmen men bara utav den bit vi såg kan man se hur stämningen i ett företag snabbt kan ändras när det kommer en ny ledning och ny chef som har ett helt annat arbetssätt. Företaget hade tidigare haft en vädligt harmonisk stämnig och det vet verkade som att alla inom företaget trivdes bra tillsammans. De hade en egen kör bestående av arbetare på företaget men när den nya chefen kom så var det slut med kören och den familjära stämningen så gott som försvann. Jag tycker att filmen visar på hur viktigt det är med en bra ledning för att personalen ska trivas och för att företaget ska fungera och lyckas.

2011-05-27 @ 11:55:24
Postat av: Marie Hultman

A) Grupper och ledare finns överallt, i skolan, på jobbet i fotbollslaget och i kompisgänget. Ibland mer informellt än formellt. För mig är de viktigaste kriterierna för en ledare att han/hon är lyhörd, konsekvent, opartisk och engagerad. Jag har träffat på ledare som både har varit dåliga och bra på detta. De som har varit duktiga på det har vunnit respekt och kunnat genomföra sina idéer fullt ut. De som tvärtom har varit dåliga på detta har ofta mött stort motstånd och fokus från vad han/hon vill genomföra har hamnat i skymundan bakom kritik mot hans/hennes ledarstil.

B)För mig går inte mina framtida mål ut på att bli ledare, anställd eller egen företagare utan snarare att få jobba med något jag tycker är roligt och samtidigt kunna försörja mig på det och ha råd att göra de saker jag vill i livet. För att uppnå detta ska jag ta ett sabbatsår från skolan för att få känna på vad jag tycker är roligt i arbetslivet och därefter ska jag plugga vidare på högskolan. Om jag får jobb inom det område jag vill skall jag vara engagerad och ständigt försöka förbättra mitt arbetssätt.

C)I media fick Suxess mycket kritik för att vara märklig, överdriven och inte alls baserad på verkligenheten. Jag kan hålla med om allt detta men samtidigt så tror jag att det kan vara viktigt att ibland överdriva och sticka ut, det gör att man får en tankeställare. Budskapet om hur viktigt det är med bra ledare går igenom starkare när man får se hur extremt märklig situationen i filmen blir bara pga av nya ledare. Jag tror dock att det är viktigt att man har i bakhuvudet att detta är en skämtfilm som inte är menad som verklighetstrogen för att man ska kunna ta in budskapet, annars kan filmen antagligen mest ses som dålig teater.

2011-05-30 @ 18:14:33
Postat av: Stefan Ohlsson

a) Det finns många bra ledare i världen, en ledare som jag ser upp till var min tränare i Triangelns IK. Jag såg upp till honom eftersom att när vi hade våra träningar så var han en ledare och tränare, men direkt när vi avslutade träningen så var han som en kompis. Jag tycker detta är bra och kan fungera bra inom sporter och liknande saker, men inom andra arbeten så tror jag itne att det skulle fungera lite bra. Med vår tränare så visste vi även vart gränsen gick och vad som väl hände när vi gick över den. Vi visste alltså vart vi hade varandra och så var han med alla.

Han hade även samtal i början, mitten och slutet av säsongen för att prata om vad våra mål med fotbollen är och vad vi behöver förbättra och det är bra för alla människor. Hos honom så avr allt perfekt enligt mig och han behöver inte förbättra någonting.



b)Jag tror att jags kulle kunna tänka mig att bli fotbollstränare, just eftersom att jag har spelat fotboll och för att jag fortfarande gillar spoten oerhört mycket, så jag vet vad man gör och vad som händer.

För att bli en så bra tränare som möjligt och komma så långt jag bara kan så måste jag ju givetvis börja i botten och det är inte aktuellt idag. Kanske i framtiden om jag får barn och något av barnen börjar i någon sport så kan jag träna det laget, och efter några år när de har kommit upp i 18-årsåldern så ser man ju om dte kan blin ågot.

Eller så kan man ju bli aktiv i någon förening för att hjälpa till som tränare och sedan klättra uppåt i den föreningen.



2012-05-10 @ 14:09:04
Postat av: Sebastian Gustafsson

a) Du har säkerligen stött på olika ledare. Beskriv en av dessa. Vad gjorde han/hon bra? Vad var mindre bra? Har du förslag på förbättringsområden?



Jag har stött på många ledare i mitt liv, men jag väljer att skriva om en Kaptenen i juniorlaget som jag hade när jag spela där. Han var en bra ledare, som tog för sig och försvarade alla när det både hände något på och utanför planen, han peppade alla när det hände något tex när man släppte in någon boll som man inte borde släppt in och även utanför planen där med. det är så en kapten ska vara för den personen är alltid en ledare då! har inga dåliga sidor som jag skulle tycka att han skulle förbättra.



b) Vill du bli ledare i framtiden. Beskriv! Hur ska du göra för att ta dig dit?



Jag skulle vilja bli en sådan ledare som jag just beskrev. för enligt mig är den ledaren komplett. men svårt att vara med att försvara personer utan för företaget, men ungefär så. ska vara rättvis och noggrann och stötta mina anställda, men ska ändå vara som en chef för de anställda. ska försöka vara en sådan chef som jag själv vill ha. det är en som kan stötta och så men ändå vara en strikt chef på samma gång.

2012-05-10 @ 14:11:47
Postat av: Alexander Hagström

a) Jag har haft många olika ledare allt från lärare till idrottstränare och den första som poppar upp i mitt huvud är min gamle ishockey coach i Linden Hockey. Han var en ledare som alla i laget såg upp till och hade en väldig pondus och var otroligt duktig på det han gjorde. Han var hela lagets auktoritet och behandlade alla i laget lika.



Det som jag tyckte gjorde honom till en bra ledare var att han för det första var så bra på det han gjorde. Han hade goda kunskaper och han förklarade väldigt tydligt hur vi skulle genomföra vissa träningar och även varför vi just skulle göra den övningen. Han höll även hela laget samman och skapade en personlig relation till alla spelarna. Han peppade oss enskilt i både omklädningsrummet och i båset som gav en motivation och styrka.



Hans sämre sida var att han ibland hade för högt driv och ville för mycket. Alla spelare i laget var inte på samma utvecklingsnivå och det var i en period där "vi spelar för att ha roligt" började avta och "spela riktig hockey för att vinna" började anta form. Han kunde i vissa fall bli lite för sugen på att vinna och "toppa" lagen vilket inte var särskilt kul för de spelarna som inte fick ta del av "toppningen".

Mitt förslag till förbättring är att man skall träna grabbar i en högre ålder om man känner att man inte kan bortse från att ständigt vinna. Jag tror han insåg detta då han började träna A-laget istället



b) Jag vill definitivt bli ledare eftersom jag tycker om att ha det stora ansvaret. Jag vill ha stora uppdrag som en ledare har och känna att man faktiskt figurerar som en ledare. För att jag skall bli en ledare och framförallt en bra ledare är att jag ska för det första skaffa mig en bra utbildning. Speciellt utbildning som innehåller läran om att vara en ledare. Jag vill bli en bra talare med pondus och chef som är redo att bortse från att ha relationer inom företaget och är redo att avskeda människor oavsett om det är min egen bror.



Jag ska visa vad jag är kapabel till och att jag verkligen passar som en ledare. Framhäva det som jag anser är mina bästa ledaregenskaper. Gör jag detta bra så tror jag att jag kommer att bli en rättvis, duktig och respekterad ledare

2012-05-10 @ 21:06:52
Postat av: Ida Ludwigsson

Jag har haft många olika typer av ledare, och den första som jag kommer att tänka på nu är en lärare som jag hade i högstadiet. Han var väldigt social och snäll och kom jättebra överens med alla elever, vilket självklart var något positivt. Det som var så bra med honom var att man kände förtroende för honom så han fungerade mycket som en mentor för alla och han stöttade oss fullt ut hela tiden. Han såg till att vi alla skulle se vad vi var kapabla till att åstadkomma, samt vad vi kunde utveckla och förbättra, och allt detta är helt klart endast positivt!



MEN vi var en väldigt stökig klass, och tack vare relationen som alla elever hade till honom såg de flesta honom mer som en "kompis" än en lärare (ledare), och konsekvenserna utav detta blev att alla inte tog honom på allvar när han skulle säga ifrån och vara sträng ifall det var stökigt. Han hade inte den auktoritära sidan som en ledare ändå kan behöva för att leda en grupp i motgång, utan han funkade helt enkelt bäst som mentor. När det kom till att styra och ställa och vara mer bestämd funkade det liksom inte.



Jag tror att det han skulle ha kunnat göra annorlunda är att till att börja med visa en gräns redan från början, nämligen att det är han som bestämmer men att han trots det även finns där för eleverna. Han får inte heller vara rädd för att verkligen visa sina bestämda sidor om det så krävs pågrund utav att han är rädd att skada relationerna till eleverna. Mentorskapet är självklart en del i ungdomars utveckling, men man ska även lära sig att lyssna och ta hänsyn till andra och som med högstadieelever kräver det oftast att man måste ha lite pondus och verkligen säga ifrån på skarpen.



Jag kan verkligen se mig som en ledare i framtiden då jag tycker om att bära mycket ansvar. I dagsläget är jag enhetsansvarig på ett utav mina jobb, och trots att jag precis har börjat har jag ändå börjat få en tydlig bild över hur jag är som ledare, vad jag kan förbättra, och hur jag skulle vilja vara som ledare i framtiden. Jag skulle säga att jag är en väldigt demokratisk ledare, jag tar hänsyn till dom som jag jobbar med och lyssnar på deras tankar och åsikter, samt fördelar arbetet på ett rättvist sätt. Nackdelen som jag har är att jag kan ha svårt att vara mer bestämd, samt så kan jag vara lite virrig och det är saker som jag insett att jag behöver jobba mer på. Istället för att vara rädd för att någon ska ta illa upp om jag är bestämd, kan man ju som nämnt i kapitlen i boken alltid lägga fram saker på ett bra sätt (konstruktiv kritik). Att jag är virrig beror nog på att jag inte har sett till att organisera saker tillräckligt mycket, men tack vare att jag insett det så tidigt så är det något jag kommer kunna ändra på genast.



I framtiden så vill jag fortfarande vara en demokratisk ledare, som dock har lättare att vara bestämd när situationen kräver det. Jag vill vara väldigt organiserad så mina anställda verkligen känner att jag vet att vad jag gör och att jag har koll på läget. Jag vill även fungera både som en eventuell mentor samt coach till mina medarbetare, för att lättare och på bästa sätt kunna uppnå företagens mål.

2012-05-10 @ 22:32:26
Postat av: Carl Lundberg

Jag har sommarjobbat på samma arbete tre somrar i rad nu och då stötte jag på en bra ledare. Han hette Kjell och han var ansvarig för kraftvärmeverket. Jag tyckte att han var rättvis, kunnig och snäll. Även om det fanns vissa problem inom organisationen så hade han ofta bra lösningar och han insåg vikten av allas specialla kvaliteter.

Det var ofta svårt får mig att finna en riktigt meningsfull syssla men han lyckades trots detta alltid hålla mig sysselsatt.

Kjell hade aldrig heller något större problem i att verkligen säga ifrån när någonting inte var som det skulle, vilket gjorde att han alltid var väldigt respekterad.

Ibland kunde Kjell vara ivrig, och vara alltför snabb i sitt arbete vilket resulterad i att alla inte rikigt lyckades hänga med i hans tempo. Alla hade inte hans tempo och här borde han kanske anpassat sig lite bättre utifrån de övriga medarbetarnas nivå.



Självklart skulle jag vilja bli någon sorts ledare i framtiden, det tror jag många vill. Jag hade försökt att vara rättvis och framför allt lyssna på alla och försöka använda mina medarbetar till deras fulla potential.

Jag tror att det handlar om att jobba hårt och ständigt visa att man faktiskt vill utvecklas, både som människa och i sin karriär.

2012-05-11 @ 10:56:42
Postat av: Emma Saarela

a, När jag sommarjobbade på Mälarsjukhuset så mötte jag på en mycket bra ledare och det var chefen på den avdelningen som jag fick jobba på. Hon var alltid tillgänglig för alla och hade ständigt sitt kontorsrum öppet. Tack vare att jag var ny och kände mig lite vilsen de första dagarna så såg hon alltid till att söka kontakt med mig eller se till så att jag vart sysselsatt. Hon verkade vara omtyckt av resterande personal och hade en positiv tillställning till allt.

Det som var mindre bra var att hon inte syntes inte till så mycket, hon satt antigen på sitt kontor eller var iväg på andra äventyr.
Men när hon väl var på plats så anser jag att hon var en väldigt bra chef/ledare

b, Jag kan absolut se mig själv som någon typ av ledare i framtiden då jag tycker om utmaningar och att ha ansvar över något. Det krävs självklar därför någon typ av utbildning inom det området och framförallt ett intresse och driv för att nå upp dit.

c, Filmen Suxxess fick mycket kritik om att verkligheten inte ser ut så i ett företag. Sedan att företaget gick från oseriöst med en kör till ett väldigt strikt företag gör så att personalen vet varken in eller ut. Det är en väldigt förvirrande ställning och jag kan själv tycka att filmen var väldigt överdriven och orealistisk till vissa delar. Sedan så kan det ha varit ett sätt för dom att förtydliga olika roller för att "rollerna" skulle få mer uppmärksamhet

2013-04-09 @ 15:25:37
Postat av: Tilda Holmlund

När jag spelade handboll hade jag ett gäng olika ledare, alla med olika egenskaper. Men det var särskilt en ledare som satte ett avtryck hos mig. Trotts att hon var en av dom få kvinnliga tränarna i klubben så backade hon inte om hon inte tyckte att något var rätt. Hon var hård men rättvis. Om du tränade blev du uttagen till matcherna och vice versa. Hon var vädligt noga med att vi skulle känna oss som ett lag, ingen spelade själv, vi hade varandras ryggar. Hon var noga med att påpeka fel men lika noga med att hjälpa oss rätta till dom. Det som var mindre bra var att när hon tröttnade på att vara ledare så försvann hon. Sakta men säkert slutade hon dyka upp på träingarna och laget började svikta. Istället för att bara försvinna skulle hon kunnat hjälpa oss att hitta ny tränare och fortfarande dykt upp på träningarna tills de var klart att vi skulle få en ny tränare.

b. Jag tror att jag skulle kunna tänka mig att bli en slags ledare i framtiden, jag är inte helt säker på om ledarrollen är något för mig då jag ofta inte gillar att ta kommandot och säga till andra vad dom ska göra. Jag gilalr dock att testa på nya utamningar tillsammans med andra och det skulle ju aldrig vara fel om man vara den drivande själen som fick med alla på ett och samma tåg och få fram ett bra reslutat. För att komma dit man vill tror jag att hårt arbete och ett stort engagemang krävs.

c. Man skrev att filmen inte alls speglade hur det ser ut på verkliga arbetsplatser och det kan jag hålla med om. Men samtidigt så får man ha i åtanke att det är en film som ska innehålla en del drama. Om man skulle försöka spegla en verklig arbetsplats tror jag inte att det skulle bli mycket till film.

2013-04-09 @ 19:51:28
Postat av: j

A)Vad man tycker är en bra ledare tror jag är väldigt personligt, vissa tycker att den ska vara strikt, andra inte. Jag har stött på en ledare som jag tyckte var väldigt bra och det är min chef på mitt sommarjobb som jag haft fyra år i rad. Hon är väldigt bra för eftersom jag har jobbat där så länge så vet hon att jag kan sköta alla arbetsuppgifter på egen hand. Redan andra året sa hon därför vilka arbetsuppgifter som skulle göras dag för dag, men hur jag ville göra för att genomföra dessa uppgifter fick jag bestämma helt själv, samt i vilken ordning och när jag ville ta rast. Sedan fanns hon hela tiden tillgänglig om jag skulle råka köra fast och hon kom med jämna mellanrum och kollade så att det gick bra för mig. Jag tycker att hon är en bra ledare för att hon ser att även ungdomar kan ta ansvar och sköta ett jobb lika bra som en vuxen.

Något som är mindre bra med att göra som hon gör är att alla faktiskt inte klarar sig helt själva, vissa ungdomar behöver någon som ger dem en spark i baken och ser till att de får saker gjorda. Det är inte säkert att alla sommarjobbare klarar av att ta lika stort ansvar och då finns det en risk att arbetet inte blir gjort. Jag tycker att hon skulle kunna vara med sommarjobbaren första veckan för att komma in i arbetet och sedan ge den eget ansvar resterande veckor.

B) Jag skulle kunna tänka mig att bli ledare i framtiden, eftersom jag gärna vill starta eget företag så blir jag automatiskt en ledare för mina anställda. Jag tror inte direkt det finns någon mall att följa för hur man ska ta sig dit. Det gäller att ha tydliga mål, jobba hårt och vara bestämd i det man gör för att lyckas ta sig dit.

C)Filmen fick kritik för att vara överdriven och overklighetsbaserad och det håller jag verkligen med om, men det behöver inte alltid vara något negativt. Jag tror oftast att det är det överdrivna som sätter sina avtryck och gör att man får sig en tankeställare. Jag tror att det är meningen att denna film visar ett företag som inte ser ut som något som finns i verkligheten just för att man ska kunna ta in budskapet lättare.

2013-04-16 @ 17:29:11
Postat av: Lisa Carlsson

a) Du har säkerligen stött på olika ledare. Beskriv en av dessa. Vad gjorde han/hon bra? Vad var mindre bra? Har du förslag på förbättringsområden?
Jag har haft en coach en gång och han tyckte jag var en bra ledare. det som han gjorde bra var att han alltid var glad, han var rättvis, han var omtänksam och sedan ville han att alla skulle utvecklas så mycket som möjligt. Han hade bra kunskap om det han lärde ut och så var alla träningar varierade. Det som var mindre bra var att han var för rättvis eller egentligen var han inte så rättvis. Vi spelade lika mycket alla i laget, vi bytte i femmor och då för de som tränar mer och vill bli bättre, så stannar de i utvecklingen lite eftersom att de inte får spela lika mycket och de som inte tränade fick spela lika mycket som de som tränade. Det var det som gjorde att man blev irriterad och tyckte att han inte gjorde det så bra.

b) Vill du bli ledare i framtiden. Beskriv! Hur ska du göra för att ta dig dit?
Jag skulle kunna tänka mig att bli basketcoach eller en chef och för att ta mig dit så måste jag arbeta för det så att jag har de rätta kunskaperna och kvalitéerna så att jag inte är helt oförberedd. Jag kommer gå olika utbildningar så att jag lär mig hur man får en grupp att lyssna på en och sådana saker så att jag är väl förberedd.

c) Vad skrev man i media om filmen Suxess. Stämmer detta med din uppfattning?
Jag har ingen aning om vad de skrev i media om den här filmen. Men det känns som att den var överdriven, för hela företaget verkade vara lite överdrivet. Men det kanske var för att de ville visa skillnaderna som blev.

2013-04-17 @ 10:49:19
Postat av: hanna skog

a) Du har säkerligen stött på olika ledare. Beskriv en av dessa. Vad gjorde han/hon bra? Vad var mindre bra? Har du förslag på förbättringsområden?
-Jag har stötigt på många olika ledare, allt från ledare i sport till på mitt arbete. På arbetet behöver det inte alltid vara chefen som är ledare, det finns vissa som tar ledarrollen vid olika tillfällen, vilket jag tycker är bra. Om jag på arbetet tillexempel ska med ett gäng fixa till en avledning (packa upp, ställa iordning ect) så kan det vara skönt att man har någon som ger en uppgifter. Så på mitt arbete stöter jag nästan alltid på bra ledare, som är rättvis och delar ut uppgifter.
En ledare som jag med stött på som är peppande och vill att man ska lyckas är Anders på gamla SamSam, han peppade en igenom skolan och han gick igenom på lektionerna tills man förstod.

b) Vill du bli ledare i framtiden. Beskriv! Hur ska du göra för att ta dig dit?

- Det är väl inget jag har tänkt på nu, men självklart kan det hända att man blir avdelningschef eller får ta ledarrollen. Har jag chansen till det så tar jag självklart den. men för att lyckas få en ledarroll och då menar jag nu chef av alla dess slag, så tror jag att man måste kämpa, man måste visa goda kunskaper och vara en förebild. Självklart skiljer det sig från jobb till jobb, men kunskap är något man måste ha. alla människor föds inte med ”ledarskap”. Man ska även kunna peppa sina medarbetare samt finnas där. Man måste vara engagerad och arbeta flitigt, visa att man vill. I motgångar bara fortsätta, för när man väl nått toppen kommer man stöta på dessa. Jag tror man har som fördel att ha varit en medarbetare i företaget innan man intar tronen. För jag tror på filosofin ”att jobba sig uppåt”, har du en gång i tiden varit en medarbetare, vet man hur det känns för dom och kan försöka ändra på negativa faktorer i ett företag.

c) Vad skrev man i media om filmen Suxess. Stämmer detta med din uppfattning?
- Det skrivs mycket att det är en film för de som har/haft ett jobb som chef. Detta håller jag med om. Eftersom att de lättare kan se hur ett företag påverkas med en negativ/positiv faktor. Man har utan att man är medveten om det respekt för sin chef, man vill alltid glänsa, kanske inte alltid vågar säga allt till chefen eftersom att man vill visa sig som en bra människa. Så filmen är nog nyttig för alla att se, men speciellt för de som arbetar som chef.

2013-04-19 @ 13:28:21
Postat av: Elin Petré SPEI/FG3

a) Du har säkerligen stött på olika ledare. Beskriv en av dessa. Vad gjorde han/hon bra? Vad var mindre bra? Har du förslag på förbättringsområden?
- Just nu har jag en ny arbetsgivare. Hon är én person som lyssnar och bestämd. Utöver det är hon väldigt aktiv på olika medier där hon lägger upp många olika saker. Jag får en bild av att hon inte är en seriös människa, då relaterar jag det till jobbet. Jag vet också att allt på mitt jobb har förändrats sen hon kom, det känns om det har blivit mer slappt vilket jag tror beror på henne. Samtidigt så vill hon allas bästa. Jag skulle väl säga att hon är en helt okej ledare men jag skulle vilja se ett mer moget och profisionellt beteende hos henne. För min bild av henne är just nu inte på topp, det känns som om hon inte leder oss.


b) Vill du bli ledare i framtiden. Beskriv! Hur ska du göra för att ta dig dit?
- Ja just nu ser jag att jag i mitt framtida jobb har någon form av en ledarroll. Jag tycker om att leda och att driva saker framåt som passar alla som är med. För att jag ska få en sån roll i framtiden tror jag det är viktigt att jag visar var jag kan dit jag nu kommer, så dem runt om kring mig kan se att det finns potential. Samtidigt känner jag mig lite rädd för att få en ledarroll, skulle det bli bra. Men såklart man vet inte hur man är eller om det skulle fungera förns man är där.

c) Vad skrev man i media om filmen Suxess. Stämmer detta med din uppfattning
Jag vet inte riktigt vad de skrev i media om filmen. Jag kan tänka mig att de skrevs mycket om de olika ledartyperna som var med i filmen, att man kritiserade att man vågade ta fram de olika rollerna. Folk blev säkert obekväma, jag vet faktiskt inte. Jag tror ändå att det var bra att det visades en sådan film, får då får folk en uppfattning om hur det kan vara och det finns säkert ledare, personer som känner sig träffade.

2013-04-19 @ 13:33:18
Postat av: Emma Björkman

Jag har stött på en mycket bra ledare på mitt arbete. Hon var caféansvarig och ansvarade då för att alla andra som arbetade gjorde som de skulle. På mitt jobb har vi olika arbetsuppgifter som t.ex. stå i kassan, diska eller springa med smörgåsar, allt detta kan på sommaren bli väldigt stressigt. Det som min arbetsledare gjorde bra var att hon hjälpte till på de ställen som det var extra stressigt på, istället för att endast säga att man skulle arbeta snabbare. Hon förstod på ett bra sätt att det inte hjälpte att bara säga till alla att arbeta snabbare, för alla gör redan det, utan det enda som hjälper i stressiga perioder är att faktiskt hjälpa till själv. Hon hade bra ledaregenskaper som syntes bra på arbetet, hon var alltid rättvis och var duktig på att ge beröm och att se alla som behövde hjälp. Hon såg också alla arbetsuppgifter som lika viktiga vilket gjorde att alla på arbetet kände sig lika behövda. Jag kan på rak arm inte säga något som min arbetsledare kunnat göra bättre för att jag tyckte att hon skötte sitt arbete mycket bra. För mig gjorde hon arbetet till något roligt och lärorikt.

Jag är inte helt säker på om jag vill bli en ledare i framtiden. Jag tycker inte att jag riktigt passar som ledare utan jag tycker bättre om att bli tillsagd av någon annan vad jag själv ska göra. Jag tycker dock om att ta ansvar över arbetsuppgifter men jag känner inte något behov av att behöva dela ut uppgifter till andra för då har jag en tendens att göra det själv i stället. Jag har varit en del ledare på mitt jobb och jag känner inte att det passar mig så bra, jag klarar av uppgiften men jag känner mig mer bekväm när någon annan har ”ledarrollen”. Jag tycker inte heller så mycket om att ge kritik till folk, vilket man ibland måste som ledare, och det är också en bidragande orsak till att jag nog inte passar som ledare. Jag befinner mig alltså hellre lite i bakgrunden men som utför arbetet som ska göras. Jag tror, precis som många andra, att för att ta sig till en ledarposition ska man vara engagerad i det man gör, tro på sig själv och vara envis.

Jag har inte sett filmen vilket gör att jag inte kan svara på den sista frågan.

2013-04-22 @ 13:39:33
Postat av: Lisa Andersson

A.) Jag hade en gång ett sommarjobb på ett café där jag jobbade under en chef som enligt mitt tycke var mindre bra. Det var väldigt svårt att komma i kontakt med henne då hon ofta var upptagen, därför hamnade arbetstider och andra frågor ofta i kläm. Jag tycker att man som chef har ett ansvar att se till att alla på arbetsplatsen är nöjda och att man alltid ska se till att kunna svara på alla tänkbara frågor. Detta var någonting som min chef var sämre på då hon hade väldigt många bollar i luften och ofta var stressad.

B.) Jag kan se mig själv som någon typ av ledare i framtida arbetspositioner. Jag tycker om att hålla saker och ting organiserat och kan vara ganska drivande. Men än är jag inte redo för ett så stort ansvar då jag finner det obekvämt att säga till någon att deras arbete inte är tillräckligt bra osv. Men det är ett par år kvar innan jag ser mig själv ta plats i det verkliga arbetslivet och förhoppningsvis har jag växt på mig då.

C.) Jag tycker att filmen Suxxess är en väldigt nyttig film för alla att se. Man har ofta en bild av hur man ska se ut som ledare, men i praktiken när man får se hur mycket ansvar man faktiskt behöver ta tror jag att det är lätt hänt att bilden av hur man ser ut som ledare förändras.

2013-04-22 @ 13:56:53
Postat av: Hanna G

a) Den ledare jag har mött som jag gillade var att han var rättvis mot alla han var ledare för och för att nå sina mål han hade med gruppen försökte han skapa bra gemenskap för att på så sätt nå målen. Känner man inte varandra är det svårare att göra ett bra arbete då man inte vet varandras stryrkor och svagheter. Han var inte en ledare som bara stod och bossade vid sidan av själva arbetet utan han var delaaktig och väldigt personligt samtidigt som man hade respekt för honom och gjorde det man blev tillsags. Han var en bra ledare och en ledare jag skulle vilja ha igen! Det som var mindre bra var väl att han ibland blev lite för rättvis, han lät alla spela på en match fast det var en match som var väldigt viktigt, då man kan inte ta hänsyn till alla och det borde han inte gjort så mycket och det skulle han ändra på. Ibland blev det lite för rättvist.

b) Jag vet inte om jag skulle vilja bli en ledare i framtiden, det beror på vad det är för slags ledare och inom vad. Men skulle jag vilja det så skulle man behöva lära känna alla man är ledare för, skapa ett förtroende, vara rättvis och inte behandla någon annorlunda. Man skulle bhöva vara hård och veta vad man vill men samtidigt kunna diskutera med dem man är ledare för. Jag skulle försöka vara en sådan ledare jag själv vill ha och till exempel lyssna på andra, vara ansvarsful.

c)Man skrev att det är en film för dem som vill bli, har varit eller är chef för då får dem se de olika ledarstilarna som kan finnas på ett företag men man skrev även att filmen var märklig och den gick lite till övrdrift. Man tyckte att det inte alltid ser ut så i företagen så som filmen besrkiver det, det blev lite för mycket.

2013-04-22 @ 19:46:32
Postat av: lina g


Jag har haft ganska många olika ledare och alla har varit olika men en ledare har stuckit ut från mängden då han var en väldigt bra ledare. Det var min gamla baskettränare och han hade många bra egenskaper då han var verkligen var en rättvis människa som ville alla väl oavsett om det var på basketplan eller utanför i sitt privatliv. Han var tydlig med sitt mål och gjorde att alla vi kömpade får att nå det målet tack vare hans ledarskap,hans vilja smittade av sig på oss och han gjorde att allt blev så roligt och man ville göra han stolt.
En sak som var mindre bra med han ibland var att han inte var så hård somk han behövde. Ibland behövs det någon som inte tänker på allas bästa men det gjorde han. Till exempel när vi hade en viktig match så ville ´han att alla skulle få spela lika mycket trots att det var en väldigt vitkig och jämn matchoch dte gjorde att vi förlorade eftersom vi inte spelade med dem bästa. Iden situationen berättade vi för honom att vi inte tycker att det gör något om han inte gör att det blir rättvist för vi vill bara vinna, att det inte gör något att någar får spela lite mer än andra. Han lyssnade oftast inte och lät alla spela ändå och vi förlorade då. Det är klart det är snällt tänkt men ibland även dåligt tycker jag.

Egentligen vill jag inte bli en ledare, men det beror nog på vad för slags ledare. Jag skulle inte vilja bli en ledare i någon sport men kanske inom ett jobb. Jag skulle iaf till exempel visa mina medarbetare att jag alltid finns där för dom om det behöver något och visa att jag har tid och inte är så upptagen som många ledare är ibland och även umgås och vara bland dem ganska ofta för det tror jag är viktigt då manvisar att man försöker och engagerar sig. Jag skulle också använda mig av mina kunskaper och erfarenheter jag har av tidigare ledare och försöka efterlikna de bra och tänka på de dåliga ledarna och inte göra samma felsom dem. Jag skulle visa mittt mål tydligt och hur vi ska jobba för att nå det.

Det skrevs att filmen var överdriven och inte baserad på verkligheten men jag tror att den gjordes extra överdriven för att den skulle vara extra tydligt och det stämmer med min uppfattning av filmen för jag tror inte riktigt att det är så stor skillnad och att det är så riktigt i verkligheten. Det var verkligen extremt i filmen och jag hoppas och tror inte att det är så i verkliga företag.

2013-04-22 @ 19:51:11
Postat av: Rebecca Andersson

a) Du har säkerligen stött på olika ledare. Beskriv en av dessa. Vad gjorde han/hon bra? Vad var mindre bra? Har du förslag på förbättringsområden?
- Jag har haft många olika ledare genom åren men jag har aldrig tidigare vart med om en chef som vart så dålig som min chef på mitt jobb är. jag har sagt upp mig vilket är det bästa beslutet någonsin. jag tycker inte att hon bemöter sina anställda alls och hon ser endast felen man gör. hon är ständigt på dåligt humör och man får rysningar när hon går förbi en. jag tycker inte att hon är ämnad för ett chefjobb då jag känner många som har sagt upp sig på grund av henne, att en person tycker mindre bra om sin chef är väl förståeligt då alla inte kan komma överens men när majoriteten av dem anställda tycker som mig, då är det något fel...
b) Vill du bli ledare i framtiden. Beskriv! Hur ska du göra för att ta dig dit?
- jag är i nuläget redan ledare inom truppgymnastik vilket jag tycker är jätte roligt. jag blev ledare på grund av att jag ville lära ut mitt stora intresse till andra som delar samma intresse med mig. jag försöker alltid vara engagerad och planerar träningarna. det som är viktigt inom truppgymnastik är att man kan peppa gymnasterna, man blir som en liten mentor för dem kan man säga.
c) Vad skrev man i media om filmen Suxess. Stämmer detta med din uppfattning?
- filmen fick massa kritik för att den var för överdriven men kanske menade media att den var annorlunda? något man inte var van med. i den här filmen spelar man verkligen ut rollerna till fullo, inget krut sparas, jag tror att det var bra att filmen fick så mycket kritik för då uppmärksammades den ännu mer även fast det inte var positiva saker.

2013-04-22 @ 21:17:24
Postat av: Emelie L

1) Jag har stött på en del ledare som har varit både bra och mindre bra. Det har varit både olika typer av lärare och några chefer som man haft under sommarjobb.
Jag tycker att en idrottslärare ska vara en typ av bra och rättvis ledare, och på högstadiet hade jag en mycket bra idrottslärare som var både rättvis, positiv och uppmuntrade alla. Det som jag tycker var bra med den här läraren var att han alltid lyssnade på oss elever och tog det vi sa till sig.

2)Jag har inte funderat på att bli någon typ av ledare själv, men det är självklart att om man skulle bli chef eller något för ett företag så måste man vara engagerad och lyssna på sina medarbetare och vara positiv. Men för att bli en bra ledare kommer man nog att behöva en del utbildning för det och gå kurser för att bli en bra och rättvis ledare.

3)Filmen suxxess fick mycket kritik i media, man ansåg att den var överdriven och att det inte finns arbetsplatser som ser ut som det gjorde i filmen.

2013-04-23 @ 13:50:10
Postat av: Filip Bonnelid


A. En ledare som jag har stött på som har varit bra var min fotbollstränare när jag var mindre. Han var en person som hade anpassat sig till sin situation och spred en positiv energi i laget. Han var alltid närvarande och hjälpsam och strävade för lagets bästa.
B. Ja, absolut! Jag ska se på ledare som har lyckats och se varför dem har gjort det. Sen tror jag mycket på att man måste se situation för situation och anpassa sig dit man kommer. Ett exempel: I filmen Suxess tror jag att det behövs en skarp ledare som kan styra upp företaget som kan anses som hård och kall. Dock så blev det en för extrem ledare i det här fallet.
C. Filmen fick skarp kritik att det inte visa en relevant bild av det dagliga samhället på en arbetsplats. Jag kan hålla med om det till en viss del, men man får inte glömma att det är på film. Jag kan absolut relatera till karaktärerna i filmen med människor som man har stött på.

2013-04-29 @ 14:09:19
Postat av: Kevin Dao

A) Jag har träffat på många bra ledare. Om jag måste välja en ledare skulle jag säga att min tidigare pingis-coach platsar på top 5 listan. Han visste vad han skulle säga under sina "pep-talk" för att få mig i fokus under mina seriespel då jag låg under med ett antal bollar, genom hans "pep-talk" lyckas han få mig att bli mer motiverad till att vinna, vilket jag eventuellt gjorde och platsa nånstans kring Top 10 P14 seriespel.
Han är även väldigt duktig på pingis och jag ville alltid kunna loopa och skruva en boll som han gjorde!

B) Javisst det skulle vara kul att vara en ledare, jag har tidigare varit en ledare i mindre inofficiella sammanhang exempelvis där jag leder mina lagkamrater till vinst i elektroniska video spel.
Genom att bli en ledare exempelvis chef krävs det utbildning och det är väl den vägen man skall ta om man satsar efter att leda, att läsa vissa kurser och program på universitet.

C)Media skrev att filmen inte var speciellt bra och att den handlade om vilka förändringar ett ledarbyte i ett företag kan föra med sig. Jag tycker att det var bra att vi såg filmen som en del av kursen då den handlar mycket om det vi pratat om, ledarroller. Filmen i sig är dock ingen höjdare och inget som jag skulle se hemma en fredagskväll.

2013-04-29 @ 17:51:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0