Det goda teamet

Har du medverkat i någon framgångsrik, väl fungerande grupp? Fundera över vad det var som gjorde att den gruppen fungerade bra? Har du omvänt medverkat i en dåligt fungerande grupp? Varför fungerade inte den? Kommentera!

Kommentarer
Postat av: Jozephine Gimling

Just nu är jag danslärare och gruppen fungerar bra, men den mest välfungerande gruppen jag varit med i var mitt fotbollslag i TNIS. Det var en otroligt bra sammanhållning och oavsett och det fanss grupperingar gjorde vi mycket på sidan av träningar och matcher. Exempelvis blevvi ofta bjudna på fotbollslandskamper, badhusaktiviteter etc. Detta gjorde att det fanns någonting mer än bara fotböllen, en gemenskap bildades och alla accepterades. Vi brukade även träna andra saker än just fotboll, exempelvis rugby, löpning, dans etc. Detta gjorde att vi blev ett av Sveriges 10 bästa lag och bara det gjorde att sammanhållningen blev bra. Inom vårat lag fanns det mycket beröm och feedback att hämta för alla vilket skapar en glädje i spelet.



Just nu i min dansförening är sammanhållningen inte den bästa. De som är bra hälsar inte på vissa och det är ofta stelt. vad kan detta bero på? Jo till skillnad från vårt fotbollslag kretsar allt om dans. Så fort man ska göra något utöver dansen sker det i danslokalen och det slutar ändå med att alla dansar. Detta gör att konkurrensen alltid ligger i luften. Det första man borde ändra på i gruppen borde vara att alla hälsar, självklart inklusive lärarna... Precis som dansgruppen är det i vår klass. Det är för mycket skola och för lite nöjen vilket gör att sammanhållningen är otroligt dålig, stämningen likaså och det är inte ofta alla hälsar på varandra. Detta tror jag är en effekt av konkurrens och för seriöst arbete. Man kan inte alltid vara vuxen utan ibland måste vi få vara i den åldern vi egentligen befinner oss i. . . man är som sagt inte vuxen förrän man vågar och kan vara ett barn!

2009-03-09 @ 10:19:15
Postat av: Alex

Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte medverkat i en helt välfungerande grupp. Den grupp som dock har fungerat bäst är mitt nuvarande fotbollslag. Anledningen till detta är att alla är i princip vänner sen tidigare i laget, eller åtminstone känner till varandra. Alla i laget har samma tankar och ambitioner med att spela fotboll vilket gör det väldigt lätt att komma överens. Något som dock talar emot för att vår grupp är att våra resultat inte speglat lagets normala kapacitet, detta har ju självklart lett till en viss osämja i gruppen. Alla har ju sina förväntningar på laget och när man inte lever upp till dessa så försöker man hitta fel hos individen och hos kollektivet, därför har vårt lag lite problem när det kommer till att hantera dåliga resultat. Dock så är sammanhållningen väldigt stark och alla har hittat en plats i laget, vilket gör att det är kul att komma till träningar och matcher. Det som händer på planen, stannar på planen. Utanför fotbollen så är alla väldigt överens.



Den absolut sämsta gruppen jag någonsin medverkat i var mitt tidigare lag. Hela laget var uppdelat i olika grupper vilket gjorde att alla drog åt olika håll. Man gnällde på någon som gjorde ett misstag, man stängde ut folk och tränaren såg ingenting. Istället för att spela som ett kollektiv så koncentrerade man sig endast på sitt eget spel vilket gjorde att resultaten blev lidande. Sammanhållningen fanns inte och därför förlorade laget matcher som de normalt skall vinna. Oavsett om man kände majoriteten utav laget utanför fotbollen så spelade man som om man inte kände varandra alls inom fotbollen, detta ledde till att dåliga prestationer togs med utanför fotbollen och man hade lätt för att ryka ihop med andra lagkamrater.

2009-03-28 @ 15:45:17
Postat av: Marielle Andersson

Jag har under alla mina år som fotbollsspelare alltid trivts i de lag jag spelat, om det så varit i 90-laget eller damlaget. Även om jag tycker att laget jag spelar med nu fungerar mycket bra som grupp måste jag ändå, liksom Jozephine Gimling, säga att TNIS 90-lag är den bäst fungerande gruppen jag tillhört. Vi visste alltid vart vi hade varandra både på och utanför planen. Även om vi hade grupperingar inom lagt så fanns en sammanhållning som gjorde att vi spelade otroligt bra under en tid och laget blev väldigt framgångsrikt. Ofta vann vi cuperna vi deltog i eller hamnade på en väldigt bra placering. Mycket av vår framgång tror jag beror på att vi hade en bra sammanhållning och kände oss trygga med varandra. Det handlade inte alltid om fotboll utan vi kunde göra andra saker som ett lag även utanför sporten. Vi var ett väldigt positivt lag vilket nog bidrog till vår framgång.



Jag har även tillhört en grupp som jag inte trivdes i och som inte alls fungerade. Det var min klass på högstadiet. Under låg- och mellanstadiet var vi en av de bäst sammahållna klasserna på skolan. Alla var vänner med alla och vi trivdes bra ihop. Inför högstadiet började några nya elever i klassen. Detta gjorde att klassen började splittras och grupperingar bildades. Det sista året kunde vissa inte ens prata med varandra för att det fanns en så osämja mellan grupperna. Vi hälsade inte på varandra och det blev svårt att utföra grupparbeten i klassen eftersom vi inte kom överens. Jag vet faktiskt inte varför klassen inte fungerade som en grupp. En orsak kan vara att man själv inte väljer vilken klass man vill tillhöra och om man då inte trivs med någon i klassen är det lätt hänt att man blir osams. Jag tycker dock att det är synd att det blev som det blev eftersom innan högstadiet var vi en väldigt bra sammanhållen klass.

2009-04-17 @ 12:32:07
Postat av: Viktoria

Det är svårt att komma på någon grupp som har fungerat bra till 100%. Alltid är det något eller någon som gör att det blir ett litet "hack" i gruppen. En grupp som jag i alla fall har tillhört och som jag tycker fungerar ganska bra är den förra biologigruppen här på skolan. Vi hade alla samma mål, vi var alla intresserade av ämnet eftersom det var ett individuellt val. Detta ledde till att vi alltid gjorde det vi skulle och att alla var delaktiga. Gruppen hade också en ganska bra sammanhållning vilket också spelar in om det ska vara en väl fungerande grupp. Att man har valt något själv tror jag en en viktig del i det hela.



Jag har även erfarenheter av en grupp som absolut inte har fungerat bra ihop och det är den klass som jag gick i på mellanstadiet. Det fanns massor av grupperingar som gjorde att det uppstod bråk. Klassen var delad i en tjej- och en killhalva vilket gjorde att man inför varje lektion inte kunde veta vad man hade att vänta sig. Vissa ansåg att några tog för sig för mycket, detta ledde ofta till stora diskussioner och ibland bråk där någon gjorde illa sig och någon som blev polisanmäld. Det är i alla fall den värsta grupp som jag har tillhört. När vi slutade mellanstadiet slutade även vår lärare som vi hade haft i ett år, som bara hade haft vår klass sedan hon var klar med sin utbildning, hon orkade inte mer. Jag tror att orsaken till att denna grupp inte fungerade var att vi var en stor blanding av olika personer med olika intressen. Alla hade vi olika mål och att vi bytte lärare efter varje år har nog till en viss del också haft en betydelse eftersom vi då vågade testa och tänja på gränserna för att se hur dessa lärare skulle reagera. Vi tyckte antagligen att det var spännande.

2009-04-19 @ 11:35:45
Postat av: ebba

en grupp som jag tycker har fungerat väldigt bra var min klass i högstadiet. visst var det väl inte bra alla gånger, men i stort så hade vi bra sammanhållning och det var väldigt stor skillnad ffån min klass i mellanstadiet. det som jag tror gjorde att gruppen fungerade bra var dels att det var en idrottsklass så alla hade ett gemensamt intresse, och sen att vi respekterade att alla var olika. vi hade inte samma åsikter om allt och alla kanske inte gillade varandra, men det var ingen som kommenterade någon annan eller skulle lägga sig i vad någon annan tyckte. alla kunde helt enkelt vara sig själva och känna sig trygga i gruppen.



en mindre bra grupp var min klass i mellanstadiet, som var tvärtemot min högstadieklass. ingen hade någon respekt för någon annan, allt man tyckte skulle kommenteras, tyckte man annorlunda tyckte man fel osv.. detta ledde till att alla inte vågade stå för sina åsikter och det var mycket tjaffs och onödigt bråk. det var en dålig stäming överlag och det gjorde ju så att man inte ville gå till skolan överhuvudtaget. jag tror att den inte fungerade för att som jag sa, vi hade ingen respekt för varandra och alla var hela tiden tvungna att hävda sig. istället för att acceptera att alla är olika blev det en tävling i vem som var värst, vem som kommenterade mest osv. vi hade heller ingen ledare som vi hade respekt för eller som kunde hålla ornding på oss. inget gemensamt mål att sträva efter.

2009-04-21 @ 22:29:45
Postat av: Paulina P

Ja, det har jag. När jag tränade på ett ställe fanns det gemenskap, sammanhållning och alla var trevliga mot varandra trots att man inte kände varandra. Den här gruppen fungerade så bra eftersom man tillsammans skulle ha roligt, träna järnet, ja, de flesta strävade åt samma mål. Jag tror att stämningen blev ännu bättre när man träffades och umgicks som t ex medlemsfester. När motionsföreningen tyvärr lades ner bytte jag träningsställe som var och fortfarande är mindre bra. Jag tycker inte att sammanhållningen är bra utan man kommer dit för att träna och ingenting annat. Jag tror att mycket beror på att många var sura över att folk lämnade detta ställe till det som tyvärr gick i konkurs. Men också att det här har funnits längre och som bara är ett ”träningsställe”. Det ordnas inga gemensamma fester. Har även medverkat i en annan grupp, som ej fungerade så bra och det beror nog på att man redan bestämt sig för att hålla sig fast vid sin grupp, att man inte är öppen för att lära känna nya människor. Det blev grupperingar. Jag tror att man inte vill släppa in andra för att man känner sig trygg i den roll som man har i gruppen.



Är man villig att lära känna nya människor och öppen så tror jag att man når långt och sammanhållningen kan bli bättre i en grupp.

2009-05-06 @ 15:08:55
Postat av: Filip E

Under högstadiet spelade jag med eskilstuna baskets p89. Det var en väl fungerande grupp. Vi hade roligt tillsammans samtidigt som vi var väldigt målmedvetna och tränade hårt och flitigt, som i sin tur gav resultat på matcher. Anledningen till att det fungerade så bra var nog att vi alla hade mycket gemensamt och att stora delar av laget tränat tillsammans sen vi var runt 10 år gamla. Våran tränare var också omtyckt, han var som en ”polare” utanför planen men när det väl gällde var han väldigt koncentrerad och insatt i basketen. Innan varje hemma match gick vi, oftast hela laget, ut och käkade lunch på något ställe i stan för att höja stämningen i laget, då pratade vi även om hur vi skulle försöka spela under matchen. Vi nådde även framgång tillsammans, vi vann Scania cup( Nordiskt mästerskap för klubblag för p89), vi vann Göteborgs basketfestival 2006 och kom tvåa 2005, vi vann dessutom våran Billys basket cup i Eskilstuna.



Jag har flera gånger upplevt grupper som fungerat dåligt. När jag spelat golftävlingar har det hänt att jag har fått spela med folk som man inte alls kommer överens med, eller något att prata om. Det kan i viss grad påverka spelet, även om man så gott som möjligt försöker ignorera personen. Anledningen kan ha varit kommentarer som man uppfattar på olika sätt. Till exempel om jag slagit ett slag som jag inte alls är nöjd med, kan en annan person tycka att slaget var bra och inte dåligt, och då säga det till mig. Då kunde de lätt bli så att jag gick och störde mig på mina medspelare istället för att koncentrera mig på spelet.

2009-05-12 @ 12:13:59
Postat av: Sara Strandenholm

Jag kommer inte på någon grupp som fungerat till hundra och på ett framgångsrikt sätt. Däremot vet jag att jag varit med i mindre grupparbeten i t.ex. skolan som fungerat väldigt bra. För att det skall fungera bra i en grupp, tycker jag att det krävs att alla personer som är med i gruppen har samma mål med uppgiften, att alla går in för det och hjälps åt. Det är viktigt att alla gör lika mycket och vill lika mycket och kan kompletera varandra.



Om man sedan pushar varandra och gör ett roligare och mer varierat upplägg, tror jag att det kan bli ett mycket bättre resultat än ett enformigt och tråkigt grupparbete. Jag tror på att om alla får vara lika delaktiga och ha lika mycket att säga till om, och om alla lyssnar och har en positiv inställning, tror jag att det kan bli ett väldigt bra resultat, och även uppnå det gemensamma målet.



Jag har även varit med om grupper som fungerat mindre bra. Då har det varit att vissa personer inte tagit lika stort ansvar och haft lika stort intresse som de andra i gruppen, som fått dra hela lasset själva. Det har medfört att det inte blev någon vidare värst bra stämning i gruppen, då vissa antingen inte var närvarande eller bara satt bedvid och inte gjorde någonting. Då fungerar inte gruppen på ett bra sätt, speciellt inte om det inte finns någon bra stämning och ett intresse hos alla.

2009-05-13 @ 20:53:20
Postat av: Sandra

Jag har varit med i en bra fungerande grupp på sätt och vis. Mitt fotbollslag ser jag som en väl fungerande grupp, vi strävar mot att nå samma mål och har en bra sammanhållning som gör att vi lättare kan nå vårt mål. Om vi inte hade varit ett bra fungerande grupp så hade det nog inte vart lika bra och roligt. Det är inte alltid allting är på topp men så är det med alla grupper, man kan inte vara glada och trevliga jämt och ibland kanske någon har en dålig dag. Något som gör att man känner en samhörighet är att vi tillsammans utanför fotbollen brukar hitta på något roligt!



Jag har även varit med i mindre fungerande grupper. Det måste nog ha vart i skolan någon gång. Då var det så att några ville arbeta med en sak och några med en annan och dom som inte fick som dom ville skulle inte hjälpa till och då blev det svårare att nå vårt mål med att bli klara i tid och man kände sig hela tiden pressad och tyckte inte alls att det var roligt.

2009-05-13 @ 22:16:13
Postat av: Erik

Frågan var om jag hade medverkat i någon framgångsrik, väl fungerande grupp? Fundera över vad det var som gjorde att den gruppen fungerade bra?



Jag har varit med i ett flertal fungerande grupper. Det var en stor grupp och det som gjorde att den fungerade bra var nog att alla var lojala mot gruppen och kunde samarbeta väldigt väl. Alla tog sina "roller" direkt i gruppen vilket alla accepterade. Ambitionen var på topp och vi var effektiva vilket gjorde att vi nådde våra mål.

2009-05-14 @ 12:28:19
Postat av: Emil

Tidigagare så spelade jag i HK Eskil, ett lag som hade en enorm sammanhållning och var extremt framgångsrika. Vi vann iprincip allt vi spelade och mötte varandra i finaler, då vi hade delat upp laget på 2 flertalet gånger. Den enda turneringen vi inte vann var väldens största handbollsturnering Partille cup där vi föll i finalen 4 gånger. Partille suget försvann ändå efter att ha vunnit SM-Guld för p90.

Varför gruppen fungerade så bra var därför att vi umgicks med varandra, nästan hela laget varenda dag i veckan, plus att alla kom på varje träning och gillade det. Nej jag har inte samverkat i någon dålig förening. Jag har också hittat en kör som jag var med på ett läger nu i veckan. Jag har lärt känna kören väldigt bra och det är också en fantastisk grupp.

2009-05-14 @ 13:18:27
Postat av: Robin H



Mitt fotbolls lag jag spela i när jag var yngre var en grupp som fungerade väldigt väl och det beror nog först och främst på att alla kände varnadra väldigt bra. Man umgicks med dem flesta i laget även på fritiden så alla visste hur man fungera som person. En annnan anledning är att alla kände till sin roll i laget väldigt väl.

2009-05-14 @ 22:54:22
Postat av: Sebastian Larsson ^^,)

Jag har medverkat i flera väl fungerande grupper. En utav dessa var fotbollslaget jag spelade i som liten, TNIS p90. Det som gjorde att vi var en väldigt bra fungerande grupp var nog att vi hade en enorm sammanhållning. Ibland kan det bli olika grupperingar i ett lag men här var det inte så. Alla umgicks med varann och på träning så hade alla samma mål, att fokusera och göra det bästa man kunde. Vi vann mycket matcher vilket gjorde det roligare och träningarna blev inte så jobbiga när det gav resultat under matcherna. Tränarna tror jag också var en viktig kugge här, dem fick oss spelare att dra under samma håll under träningarna samt att dem var TRÄNARE under träningarna och efter var dom en i gänget.

Vi hade gemensamma frukostar och luncher under dagen när det var match. Detta ökade sammanhållningen avsevärt + att vi även hade lite team-bildning övningar under säsongen med jämna mellanrum.



Jag har även varit med i mindre bra fungerande grupper. När jag spelade innebandy så var tränaren en i gänget både innan och efter träningen. Vi var uppdelade i olika grupper och drog inte åt samma håll. Vissa var träningsflitiga medan vissa kom och gick som dem ville. Detta gjorde att matcherna inte gick som dem skulle och träningarna blev motiga, där spelare kom att sluta under säsongen och tillslut ledde detta till att vi fick lägga ner laget.

2009-05-14 @ 23:29:16
Postat av: Kadra

Jag började spela basket när jag va 10 år men bytta till ett annat lag när jag var femton. Jag spelade i de laget i två år. Dom hade en otrolig lagkänsla och det var lätt att smälta in. Det ledde oss till bla en andra plats i den tredje största basketcupen i Sverige men även till semifinal i världens största basketcup för ungdomar, Göteborgs basketfestival. Varför de gick så bra för oss beror bla på att vi fungerade bra som ett lag/grupp. Man brydde sig om varandra och man ville aldrig att någon skulle vara utanför eller något liknande. Men vi hade också riktigt bra coacher som alltid ville att vi skulle utvecklas, prestera så bra som möjligt men även att ha kul med varandra. Detta ledde även till att jag och två andra vänner började coacha efter att ha slutat spela själva. Vi ville bilda denhär lagkänslan och vi ville att andra människor skulle få uppleva de vi hade upplevt för att det var verkligen något som vi kommer minnas för livet. Efter att ha coachat i två år nu måste jag säga att vi har uppnått dessa mål. Vi coachar ett underbart f96 lag som har utvecklats och blivit så mycket bättre än va de va när dom börja spela. Så ja visst har jag medverkat i en fungerande grupp, jag har till och med medverkat i två fungerande grupper:)

2009-05-15 @ 01:02:52
Postat av: dan hägglund

Vintern 2005 spelade jag hockey i Katrineholm. Vi var åtta grabbar som lämnade linden för att spela juniorhockey på högsta nivå. I början var det ganska stelt mellan oss eskilstuna grabbar och Katrineholms killarna. Våra ledare arbetade väldigt hårt för att spränga muren i mellan oss. Vi åkte och gjorde olika aktiviteter och låg borta på träningsläger. Detta arbete från ledarnas sida gjorde att vi börja bli kompisar. Riktigt bra kompisar. Det blev tillslut att vi var tillsammans privat, vid sidan av hockeyn. Varje helg var vi i laget tillsammans och hittade på olika saker. Denna goda kamratskap speglades då även positivt i hockeyn. Vi kom till kvartsfinal i Sveriges tuffaste ungdomsserie.



Jag har ett exempel på ett dåligt team. Det var året innan vi flyttade till Katrineholm. Tränaren som vi hade haft sedan barnspel blev sparkad och vi fick en ny. Den ledaren gjorde så att vi hade svårt och hitta glädje i spelet. Det blev även mer grupperingar inom gruppen och jag kan säga att mobbning uppstod. Det laget vi hade haft som var bra blev katastrof pga en dålig ledare. Vi var arga på människor inom föreningen och bytte därför klubb

2009-05-15 @ 08:56:41
Postat av: Emelie Eriksson

Jag kan inte säga med säkerhet att jag har tillhört en grupp som alltid fungerar 100 procent jämt, utan man har sina ner och uppgångar. Jag började spela handboll i IF GUIF när jag var 10 år och laget bestod av vänner, eftersom vi hade ett sådant starkt band mellan oss och var som en informell grupp i den formella så fungerade det väldigt bra, alla förstod varandra. Hela laget var som en jättestor kompisgrupp där vi hade gemensamma mål som vi eftersträvade men på senare år förändrades laget. Det tillkom många nya och yngre vilket var roligt men det skapade lite grupperingar dessutom var inte alla överens med tränarn och det skapade konflikter. Så laget splittrades efter många år eftersom många utvecklades snabbare och mer än andra som övergick till damerna osv. så lagetets goda grund fanns inte kvar och då var det ingen idé att vara kvar heller. Så man kan säga att en och samma grupp var välfungerande och sedan till det mindre välfungerande.

2009-05-15 @ 11:27:06
Postat av: Malin Karjer

Alldeles nyligen gjorde jag och två kompisar ett arbete tillsamans. Det fungerade bättre än vanligt för att alla var med och engagerade. Alla var motiverade, hade samma mål och visste vart vi skulle. Det gjorde att allt flöt på bra och vi hann klart med arbetet i god tid. Ingen var utsedd till direkt ledare, istället peppade vi varanadra att jobba när någon kände sig trött och omotiverad.



Samma sak fast tvärtom har skett alltför många gånger för mig i skolan också. Gruppmedlemar dyker inte upp och någon eller några får göra arbetet i princip helt själv/själva medans den som inte varit med får ett betyg av att bara glida med de andra.

2009-05-15 @ 11:49:50
Postat av: Petra Kämpe

Jag har spelat fotboll sedan jag jag var ca 4 år. Detta har också inneburit att jag har medvarkat i flera lag. Men ett var speciellt bra fungerande. Vi hade som mål att gå upp en serie. Vi var målinriktade och engagerade. Vi hade även än väldigt peppande och inspirerande coach, detta tillsammans med gott sammarbete och närvaro rodde vi iland vårt mål.



Jag har tvärr vart med i flera icke fungerande grupper med de vanligaste förekomande är ändå i skolan. Det värsta som finns är när lärare delar in grupperna, vilket gör att man ofta hamnar med folk som inte har samma ambitions nivå och inte är bredda att egagera sig eller sammarbeta, vilket jag anser är de två grundstenarna i en grupp.

2009-05-15 @ 14:12:40
Postat av: Mikaela Flennerhag

Jag har varit med i många olika grupper under livet tex grupparbeten i skolan. Jag kommer inte på någon särskild välfungerande grupp eller någon särskilt dålig grupp. Men av mina erfarenheter så blir en grupp lyckad när deltagarna har samma attityd och jobbar efter samma mål. Om någon jobbar och försöker medan den andre bara sitter och rullar tummarna så är det rätt tydligt att gruppen inte fungerar och resultatet kommer att bli halvtaskigt.



När man jobbar i grupp är det viktigt att nman har roligt, man behöver inte vara likadana och det är nog viktigt att man inte är det heller, men jag tror att dte är viktigt att man jobbar efter samma mål.



En dålig grupp kan också vara om man inte respekterar de olika individer som ingår i gruppen. För att en grupp ska fungera så måste man acceptera alla som de är och se det som något positivt, att man kan lära sig av varandra.

2010-01-29 @ 14:04:03
Postat av: Josefine Jensen

Jag har varit med i många olika fungerande grupper ett exempel på det var när jag och Lisa skulle beställa och dela ut kakor till klassen som vi sedan skulle sälja. Eftersom både jag och Lisa arbetade mot samma mål tror jag att det gjorde att det fungerade bra. Vi hade samma attityd och vi var lika intresserade av resultatet. Det gjorde att samarbetet gick bra, för om vi inte skulle vara överens om resultatet skulle det vara svårare att arbeta tillsammans.



Jag har även varit med i grupper som inte fungerar bra och dem gångerna tror jag beror på att inställningen till arbetet var fel. Alla medlemmarna i gruppen hade andra mål och andra intressen och vi hade inget som vi arbetade för tillsammans. Det gjorde att gruppen splittrades och resultatet blev inte det vi skulle uppnå.



Jag tror att en grupp som ska arbeta tillsammans måste ha ett gemensamt mål och de måste ha samma intresse för vad man ska göra. Det går inte att alla har olika mål, för det gör att gruppen splittras och det gör att grupparbetet inte fungerar.

2010-01-29 @ 14:50:49
Postat av: Tobias Vang

Vet ej någon specifik fungerande grupp. Det skulle isåfall möjligtvis vara mitt fotbollslag när jag var yngre(Kvicksunds SK). Vi var ett gäng grabbar som känt varandra i flera år och vi hade framförallt en sak gemensamt, vår passion för fotboll. Vi delade smärta vid förluster, vi delade glädje vid vinster, men framförallt att vi delade på allt och såg till att ingen blev utanför.



vi hade en fantastisk stämning, men såhär i efterhand så förstår jag att det som förde oss tillsammans var vårt gemensamma mål, att vinna ligan. Detsamma gäller företag och grupper. Det är viktigt att man går igenom smärta och glädje ihop, men framförallt att alla strävar efter samma mål och att alla känner sig delaktiga. Flera hjärnor tänker bättre än en, bara fantasin sätter sina gränser.

2010-02-01 @ 13:42:40
Postat av: Robert Mårtensson

En väl fungerande grupp jag har varit med i, eller är med i måste jag nästan påstå vara en av mina umgäeskretser där vi är en 10 stycken som hänger och har kul. Det som gör denna grupp så bra är att vi gillar samma saker, samma humor och oftast tycker vi som varandra, därav gör det att denna grupp fungera väldigt bra!



Någon sämre grupp jag har varit med i kan jag nog inte placera, då jag antagligen har förträngt eller inte varit med i någon.

2010-02-05 @ 10:32:16
Postat av: Sofia Palmqvist

Det har sagts mycket bra saker i de övriga komentarerna. Alla grupper har positiva och negativa saker, det finns alltid två sidor av ett mynt eller hur?



Mitt goda team är min familj.

2010-02-05 @ 11:59:17
Postat av: Sandra

Jag kan inte komma på någon grupp som fungerat sådär wow bra. Men när man går i skolan stöter man på olika typer av grupparbeten och därmed olika grupper som fungerar mer eller mindre bra. Hur gruppen fungerar tror jag beror mycket på hur man är som personer. Oftast tror jag att det krävs olika typer av personer och inte bara samma. Man behöver kunna komplettera varandra för att nå bästa möjliga resultat.Men man får inte heller vara så olika att vissa åker snålskjuts på andra. Alla måste ha samma mål och gemensamt jobba för det.



Det är i skolan jag mött fumgerande grupper,men även på basketplanen kan man se detta. För att vara en väl fungerande grupp måste man som jag sa tidigare jobba för samma mål, men man måste också låta alla i laget vara med och jobba. Det fungerar inte om man stänger någon ute och försöker köra one man show.

2010-02-07 @ 17:21:55
Postat av: Lisa

Det är många olika grupper man "måste" vara med i under sin skoltid, gemensamma grupparbeten osv. Jag tror att man samarbetar bäst när man känner varandra bra, man kan lita på varandra, man har roligt tillsammans och alla stöttar varandra. Jag tycker våra projektgrupper är väldigt goda exempel på några lyckade grupper då alla jobbar mot samma mål och man jobbar också väldigt tätt inpå varandra och när det, mot förmodan, väl kommer upp en konflikt kan man inte göra mer än att prata om den och det gör så att gruppen kommer ännu närmare varandra.



Jag tycker att en bra grupp ska sträva mot samma mål, vara positiv, öppna för nya idéer och man ska, i viss mån, säga vad man tycker för att gruppen ska uppnå bästa resultat.

2010-02-10 @ 18:14:08
Postat av: Andreas Svensson

Jag har varit med i många framgångsrika grupper. En av dem är min projektarbetsgrupp, som ständigt presterar och levererar bra rapporter. För att man ska lyckas i en grupp tror jag det krävs att alla tar ansvar. Man måste kämpa för gruppens resultat och inte bara för det man själv gör, man är en del av gruppens helhet. Det gäller att se skogen bland träden! Man måste också ha en vi-känsla. Man måste stötta dem andra i gruppen när det går tungt. För att bli en bra lagspelare krävs också att man kan ta viss kritik från övriga i gruppen, och inte ta det personligt. Det är gruppens slutliga resultat som är det viktiga. Jag anser att min projektgrupp uppfyller kraven för en välfungerande grupp.



Jag kan inte minnas någon mindre bra grupp. Det är klart att kortsiktiga grupper, kanske för en lektion, kan bli lite mer primitiva. Då kanske man inte riktigt inser gruppens mål och har därmed inget att sträva efter.

2010-02-12 @ 13:17:35
Postat av: Elin L

Grupper hit och grupper dit! En grupp hamnar man alltid i, förr eller senare. Är det inte ett grupparbete i skolan är det en kompisgrupp man är med i. En bra grupp jag är med i nu är arbetsgänget på Café Tingsgården. Vi är beroende av varandra, vi stöttar varandra i alla väder. Stress i det lilla sneda huset råder minst en gång per dag, men för att göra det bästa av saken tar vi varann i hand och hjälper varandra tills kvällen träder in och vi tar nyckeln och låser dörren. Det är den bra sammanhållningen som gör att man orkar ta steget in genom dörren och gå igenom samma procedur dag efter dag. Utan varandra, ingen fungerande organisation, så enkelt är det!



Caféet skulle säkerligen gå runt även om vi kanske inte trivdes så bra med varandra, men det är sammanhållningen som gör att gruppen samlar kraft och känner arbetsglädje. Med detta i bakfickan är det betydligt lättare att ta sig igenom alla problem som dyker upp. En glad och fungerande grupp - ett framgångsrikt företag!



Jag kan inte minnas någon alltför dålig grupp jag varit med i. Det är klart att grupparbeten i skolan inte alltid har varit så bra, men annars är det inget jag kommer på. Avslutningsvis kan man avrunda med den sanna och gamla formeln: en för alla, alla för en! Tycker denna passar oerhört bra på detta avsnitt! =)

2010-02-14 @ 19:47:29
Postat av: Julia Graflund

Har du medverkat i någon framgångsrik, väl fungerande grupp? Fundera över vad det var som gjorde att den gruppen fungerade bra? Har du omvänt medverkat i en dåligt fungerande grupp?



Inte vad jag kan komma på just nu, på rak arm bara sådär. Jag antar att jag medverkat i bra såsom mindre bra grupper genom mina levnadsår. Det lite frustrerande är att jag bara minns när jag hamnat i dåliga grupper. Där tror man att det ska fungera bra eftersom alla är olika och tillkommer med olika åsikter kring gruppen som kanske medför något bra. De nackdelar som då kan finnas om man inte bestämt gruppen själv kan vara att alla ligger på olika nivåer, olika ambitioner och mål här i livet. Vilket jag tyvärr måste säga att jag upplevt som mest under skolgången. Men det är klart, alla är olika och vi strävar mot olika mål här i livet så alla grupper kan inte vara idealiska, samtidigt tror jag och hoppas på att jag kommer hamna i fungerande grupper framöver.

2010-02-19 @ 12:46:04
Postat av: Caroline Bandstigen

Jag har medverkat i många välfungerade grupper inte minst sagt under skoltiden här på gymnasiet. Olika grupparbeten som har fungerat mycket bra. Det som jag tror är viktigt för att en grupp skall fungera är att man har ungefär samma mål och ambitioner men även att man har det roligt under tiden. Jag tror även att det är viktigt att man har olika åsikter och personligheter i en grupp eftersom det är då det är lättast att byta ideer med varandra. Att alla tar sitt egete ansvar över saker och ting tror jag är mycket viktigt när man är en grupp.

2010-04-29 @ 19:33:56
Postat av: Annelie Tossavainen

Den grupp jag direkt kom och tänka på var mitt handbollslag. Den här säsongen gjorde så gick vi upp en division och vi gjorde det verkligen som ett lag. Jag vet inte vad det är som gör att vi fungerar bra tillsammans, men vi har jättebra sammanhållning och det är nog det som gjort att det har gått så bra för oss. Alla kan acceptera varandra och stöttar varandra i alla lägen. Jag tror att i vilken grupp man än befinner sig i, om det är med dina vänner, ett grupparbete i skolan så gäller det att kunna ge och ta. Se varandras brister och göra något bra utav det istället för att gnälla. Det tycker jag vi har lyckats bra med i vårat lag, och det leder till framgång.

2010-04-30 @ 10:13:59
Postat av: Ida Modin

Man har under livet varit med i flera bra grupper som fungerat bra, främst för att man passar ihop som personer men också för att man eftersträvar samma mål.



Något som är bra med en grupp är att man kan ha olika idéer att dela med sig vilket kan gynna gruppen då man får med fler synvinklar. Genom att en grupp arbetar på det sättet är det lättare att utvecklas som individ och förstå hur andra människor tänker och fungerar.



Dåliga grupper har nog alla varit med om någongång. Jag tror att de uppkommer mest när man själv inte får välja grupp. Det som kan göra att man kanske inte passar ihop kan vara just att man inte eftersträvar samma mål och då arbetar alla olika mycket. Sen kanske inte alla i gruppen tycker ämnet man jobbar med är så intressant, man orkar därför inte lägga ner så mycket tid. Men genom att få ta del av olika typer av människor kan man i slutendan försöka göra det bästa av saken!

2010-04-30 @ 10:32:24
Postat av: Anonym

En välfungerande grupp som jag har varit med om är mitt basketlag. Den fungerar bra eftersom vi har en väl organiserad tränare samt att åldern på spelarna är ganska jämn så att vi kommer bra överens med varaandra.



Kommer inte på någon speciell grupp där det har fungerat dåligt. Men det som kan vara orsaken till att gruppen fungerar dåligt kan vara för att man inte kommer överens, och det är ganska vanligt eftersom alla människor har olika åsikter om olika saker.

2010-05-07 @ 00:44:15
Postat av: Jenny

En välfungerande grupp som jag har varit med om är mitt basketlag. Den fungerar bra eftersom vi har en väl organiserad tränare samt att åldern på spelarna är ganska jämn så att vi kommer bra överens med varaandra.



Kommer inte på någon speciell grupp där det har fungerat dåligt. Men det som kan vara orsaken till att gruppen fungerar dåligt kan vara för att man inte kommer överens, och det är ganska vanligt eftersom alla människor har olika åsikter om olika saker.

2010-05-07 @ 00:45:41
Postat av: Amela

En bra välfungerande grupp jag har vart med i är mitt förra basketlag. Vi hade en otroligt bra lagkänsla. Vi samarbetade inte bara på matcherna utan på träningarna också. Detta samarbetet ledde till att vi nästan vann varenda match och tom. hela serien vi spelade i. Varför laget fungerade bra var för att vi hade en bra ledare/tränare som gjorde så att vi ville samarbeta med varandra han var väldigt organiserad. Men det var inte bara ledaren som gjorde allt utan vi tillät inte att någon skulle vara utanför. Vi var nästan som en "familj". Jag tror att vårt basketlag lyckades bra eftersom att vi alltid la upp nya mål som vi hela tiden strävade efter.



Jag kan inte komma på någon grupp där det fungerat dåligt. Men varför det fungerar dåligt för vissa är för att de inte kan komma överens eller att de inte kan samarbeta med varandra.

2011-03-07 @ 14:09:01
Postat av: jennifer

Jag har varit med i en väl fungerande grupp och det var mitt fotbollslag. VI fungerade väldigt bra tillsammans och det tror jag har att göra med att det är lättare att fungera tillsammans om man har ett gemensamt mål. Eftersom vi spelade i samam lag så strävade vi efter samma sak, nämligen att vinna och självklart också att ha kul. En annan anledning till att vi fungerade så bra var nog också för att vi spelade tillsammans i flera flera år och vi bodde allihopa i samma område vilket gjorde att vi umgicks på fritiden vilket gör att vi hade en väldigt bra sammanhållning. Om man känner varandra bra är det också lättare att ge och ta konstruktiv kritik vilket kan förbättra lagets insats.



Jag har också varit med i en inte så bra fungerande grupp. Det var också fotbollslaget men när vi slog ihop oss med damlaget. Jag tror att det största problemet där var vår inställning, vi ville spela med varandra där vi redan hade bra sammanhållning och vi hade nog behövt någon som tog tag i just det problemet och jobbat med att vi i det "nya" laget också skulle få bra sammanhållning. Tyvärr gjorde ingen det och det resulterade i att många slutade för att de vantrivdes trots att de gärna hade spelat kvar några år till.

2011-05-05 @ 17:57:55
Postat av: John

Under hela min uppväxt har jag varit med i olika slags grupper som både varit bra och dåliga, tyvärr övervägande dåliga om jag ska tala sanning. Om jag börjar med det positiva och den bra gruppen. Den bra gruppen fungerade som en grupp ska göra, och hur är det? Jo, enligt mig är en bra grupp en grupp som delar upp arbetsuppgifterna, alla hjläpsåt att bli klara och göra ett bra arbete men framförallt anser jag det vara viktigt med bra känsla i gruppen, ett trevligt klimat helt enkelt. Allt detta hade vi i denna grupp och det är den bästa grupp som jag någonsin har varit med i. Tyvärr inte så lätt att hitta sådana grupper.



Den sämsta gruppen jag varit med i har varit rena motsattsen till föregående gruppen. En del jobbade, medan en del andra bara sprang iväg och gled med på en räkmacka:) Gruppen var osammanhängande och det fanns ingen gruppkänsla eller vi-känsla helt enkelt. Om man kommer i en sådan grupp med människor som inte vill lyssna eller ta kritik är väldigt svårt, finns inte så mycket att göra. Grupparbeten är så himla mycket roligare om man gillar det gänget man arbetar med.

2011-05-05 @ 18:14:55
Postat av: Louise P

En bra grupp som jag har medverkat i är min projektgrupp faktiskt. Jag tycker att mitt och Lucas arbete fungerade utmärkt. Men vad berodde detta på? För att en grupp ska fungera bra tror jag att det är viktigt att man har ett gemensamt mål att sträva mot. När det gällde projektet så var vårt mål att få bra betyg och det motiverade oss båda till att göra ett bra arbete. Något annat som jag tror är viktigt för en välfungerande grupp är att respektera och bry sig om varandra. Om vi har sagt att man ska skriva klart ett manus tills på måndag, då gör vi det för att inte svika den andra. Till sist tror jag att det är viktigt att man i en grupp kan och vågar ge konstruktiv kritik. För om man inte säger någonting utan låter det ligga och gnaga under ytan tror jag att arbetet blir lika bra. Man ska vara öppna mot varandra och våga stå för sina åsikter.

2011-05-05 @ 19:43:02
Postat av: Marie Hultman

Den mest välfungerande gruppen jag varit med i måste ha varit vårt fotbollslag. Trots att vi spelare individuellt inte var exemplariska lyckades vi ändå nå nivåer som var bättre än de flesta lag ifrån Eskilstuna. Anledningarna till detta var många. Men främst hade vi jättekul tillsammans. Jag personligen var ganska trött på fotbollen i sig och sa att jag skulle sluta i nästan fem år innan jag faktiskt gjorde det. Anledningen till det var att jag inte ville lämna sammanhållningen. Och när vi väl med i cuper så var det obeskrivligt roligt. De flesta av oss hade spelat tillsammans och gick i samma klass sedan vi var små och det gjorde att ingen var rädd att säga vad man tyckte, det gjorde att, tror jag i alla fall, att alla kände sig som en del av gruppen även om alla var mycket olika mycket på plan. När det kom nya spelare fanns det plats för även dom och jag tycker att gruppen hela tiden stärktes av de som kom, de var positiva och vi var nyfikna på nya spelare. De flesta av oss ville dessutom samma sak - vinna alla serier, spela i flera samtidigt om det behövdes för att utvecklas, medverka i cuper och komma med inställningen att vi är här för att spela fotboll. Trams uppskattades inte och inte heller dålig attityd.

Vi var fokuserade på detta och litade på våra tränare och deras taktiker - som ofta gick hem.



Dåliga grupper har jag nog varit med om flera gånger. Alla har inte samma mål och motivation, man bedömer vad som är bra och dåligt olika, tycker att man ska jobba på olika sätt osv. Att vara med i dåliga grupper är oerhört frustrerande, särskilt om man är den som drar lasset utan med hjälp. Jag tror därför att det är mycket viktigt att man tänker på vilka man bilder grupper med, och det viktigaste är att man har samma mål samt vågar ge varandra kritik.

2011-05-05 @ 20:07:34
Postat av: karolina lindahl

Jag har hamnat i många bra grupper. Mitt fotbollslag, united f-92 är den bästa gruppen jag hamnat i. Där hade vi en jättebra sammanhållning och det tror jag från början berodde på att vi hade ett gemensamt intresse. Sen har vi kämpat och haft kul tillsammans och byggt upp våran lagkänlsa genom att åka på cuper och träffats utanför fotbollen.

Vi träffade varandra flera dagar i veckan och alla visste vilken roll de hade i laget.



Jag såg att det var många som nämnde just sitt lag i de tidigare inläggen. jag tror det handlar om att man har ett gemensamt intresse och att man träffar varandra flera dagar i veckan. Då bildas det en laganda som är svår att ersätta av andra grupper. I laget har alla samma mål och man peppar varandra och kämpar för varandra. Det tror jag är viktigt för att en grupp ska vara bra.

2011-05-05 @ 21:30:26
Postat av: Amanda Åman

En mycket bra grupp som jag har varit med i är mitt förra basketlag. Vårt mål var att vinna serien och det målet uppnådde vi. Varför vi gjorde det tror jag var för att vi hade en tränare som varken var för sträng eller för "låt-det-gåig". Vi var väldigt seriösa med det vi gjorde samtidigt som vi alltid hade kul. Vi hade en bra sammanhållning. Alla utvecklades individuellt som basketspelare samtidigt som vi utvecklades som lag.



En grupp som jag är med i som har fungerat dåligt ibland är min familj,haha! Alla har starka viljor och försöker överrösta varandra. Och ibland bildas det grupper i gruppen. tex 2 mot 2. Då kan det bli bråk eftersom att alla vill få sin vilja igenom och alla är envisa.

2011-05-05 @ 21:53:15
Postat av: Amanda Åman

En mycket bra grupp som jag har varit delaktig i är mitt gamla basketlag. Vi hade ett gemensammt mål som vi uppnådde, nämligen att vinna serien. Det som jag tror gjorde att vi uppnådde målet var för att vi hade en tränare som varken var för sträng eller mesig. Vi var väldigt seriösa med det vi gjorde samtidigt som vi hade kul. Vi hade ett bra sammarbete. Varje person utvecklades som basketspelare samtidigt som vårt lag utvecklades.

2011-05-05 @ 21:57:59
Postat av: Anna Nilsson

Den första grupp jag kommer att tänka på är den grupp jag tränade i under många år. Vi hade tränat tillsammans under cirka 8 års tid och vi kände varandra väldigt bra. Vi trivdes alla tillsammans och det var ingen som på något sätt kände sig utanför. Vi hade roligt på varje träning tillsammans och även utanför träningen. Tack vare allt det så lyckades vi vinna hem många medalejer från många olika tävlingar under åren.Det var små tävlingar bara i mellan Sverige men även tävlingar som involverade hela Sverige. Jag tror inte att det är något vi skulle ha lyckats med om vi inte trivdes tillsammans.



Jag har flera gånger stött på grupper som jag inte alls trivs med eller arbetar bra med, främst på grundskolan. Det är sånna grupper som vi själva inte fått bestämma över och jag har då hamnat med personer som verkligen inte går ihop. Personer med olika viljor och väldigt starka viljor. Det är då väldigt svårt att få ett samerbete att fungera eftersom allt ena personen säger, tycker den andra helt tvärtemot.Det gäller då bara att försöka göra det bästa sv situationen och att kompromissa så mycket som möjligt.

2011-05-06 @ 10:32:36
Postat av: Louise Larsson

När jag tänker på en väl fungerande grupp kommer jag och tänka på våran nuvarande klass. Jag tycker att vi fungerar mycket bra tillsammans och detta tror jag beror på att vi är en sammansättning av väldigt olika människor med olika personligheter och kunskaper- men samtidigt strävar vi åt ungefär samma mål. Dessutom tycker jag att vi har en bra öppen relation i klassen och kan hantera konflikter då vi för det mesta är öppna och kan diskutera saker.

2011-05-06 @ 10:43:03
Postat av: Ellinor Mersin

En bra grupp som jag har stött på är min gympagrupp som jag tränade i under väldigt många år. I vår grupp kände man sig alltid välkommen och man vågade alltid vara sig själv. Det tycker jag är väldigt viktigt. Vi gjorde mycket tillsammans på fritiden vilket bidrog till den väldigt bra gemenskapen. Tack vare vår utomordentliga gemenskap och våra roliga träningar nådde vi många framgångar som vi kommer komma ihåg resten av livet.



En annan bra grupp anser jag vara våran nuvarande klass, SPFG3. Här vågar alla vara sig själva och man blir accepterad för den man är. Jag hoppas och tror att många trivs i klassen. Jag tycker det känns väldigt synd att vi snart ska splittras.



Självklart har jag även varit med i en dålig grupp. Detta uppstår oftast när man inte har några gemensamma intressen eller mål. T ex när skolan väljer grupper i skolarbeten. Då kan det vara så olyckligt att man får arbeta med någon man inte alls trivs med.

2011-05-06 @ 11:55:07
Postat av: Josefine Karlsson

Jag har varit med i Elevrådsstyrelsen under två år, och denna grupp fungerade väldigt bra, enligt mig. Vi var alla där under samma förutsättningar, och vi strävade tillsammans mot att göra skolan bättre för eleverna. Vi hade ett tydligt schema på vem som skulle göra vad, men när någon hade för mycket att göra hjälptes vi åt, och detta tycker jag är väldigt viktigt. Man måste våga be om hjälp om man behöver det! Annars fungerar inte gruppen bra långsiktigt. Det var även bra att alla fick ansvara för olika saker, då man såg att vissa personer utvecklades väldigt mycket under dessa år, just eftersom de kände att det de gjorde var viktigt och behövdes.



Självklart fanns det stunder då vi inte var överens eller tyckte att vissa var oengagerade -och så är det ju alltid i alla grupper, men eftersom vi hade en öppen kommunikation och högt i tak löste sig dessa problem när vi pratade om dem.



Jag kan inte riktigt komma på någon ickefungerande grupp jag varit med i. Som vissa andra nämnt skulle det isåfall kunna vara min familj under vissa tidpunkter av den anledningen att vi alla 4 prioriterar olika saker, har olika intressen och inte har samma mål.

2011-05-13 @ 13:25:54
Postat av: Alexander Hagström

Ja det har jag. När jag spelade ishockey i Linden så tycker jag att jag var i en riktigt bra grupp. Det som gjorde gruppen så bra var att vi alla hade samma mål och var i gruppen av samma anledning. Vi ville bli hockeyproffs och vi tyckte hockey var förbannat roligt. Vårt gemensamma mål gjorde oss till ett bra team då vi spelade som ett team på isen för att kunna uppnå vårt gemensamma mål. Vi visste att vi inte kunde uppnå hockeyproffsstatus utan varandra och att vi inte skulle vinna en enda match om vi stod själva på planen, så därför arbetade vi som ett lag. Vi stöttade varandra, umgicks, hjälpte varandra och hade förbannat roligt tillsammans. Det höll motivationen uppe när det gick dåligt och det fick än att må bra rent allmänt.



En grupp som som inte har fungerat bra skulle om något vara min familj utomlands. Det spelar ingen roll hur mycket man än försöker planera det blir alltid kaos. Alla familjemedlemmar är hemskt envisa och vill olika saker, och alla vägrar att ge med sig. Det går inte att resonera då alla försöker överrösta varandra. Det går inte att arbeta tillsammans för att komma på en gemensam lösning. Det brukar sluta med att vi antingen går efter ålder principen, struntar i det, eller gör båda sakerna åtskilda. Som tur är händer det inte allt för ofta!

2012-05-08 @ 20:10:23
Postat av: Stefan Ohlsson

Ja det har jag. Jag spelade fotboll i Triangelns IK pojkar 93 under en lång tid. Det var många saker som gjorde att vi blev ett så bra lag som vi blev. Vi var två tränare och 18 spelare, även fast vi var ett litet lag med få resurser så klarade vi oss bra och som bäst, för två år sedan så var vi topp 10 i Sverige. Först och främst hade alla i gruppen en så bra sammanhållning att vi visste allas styrkor och svagheter, vi kände nästan varandra ut och in och det är väldigt positivt, att veta vad de andra i gruppen är kapabla till. Utanför träningstiden så umgicks vi också och alla umgicks med alla.

Under den tiden så hade även alla samma mål, vi ville bli så bra som vi bara kunde men samtidigt ha en jävligt roligt stund och det hade vi också, framförallt på träningarna, men när vi skulle träna kondition och styrka så var vi mer seriösa och det var alla med på.

Vår största styrka var inte den individuella skickligheten, även fast alla vad individuellt bra, det var att alla kämpade för varandra även fast vi låg under så kämpade alla i varje situation till domaren blåste och det är väldigt positivt.

En bra sak, som i efterhand kan ses som dålig, var att vi hela tiden tjafsade och skrek på varandra under matcher, inget fullt eller något sånt eller så att halv stan hörde, men vi gjorde det och det var så vi fungerade som grupp.



En grupp som inte funkat så bra är nog min släkt, från min mammas sida. Oavsett anledning som vi träffas, vad vi firar eller vad vi gör så kommer de äldre på något sätt börja tjafsa med varandra om någon nämner något som inte den andra håller med om så kommer den personen genast säga vad han/hon tycker, och att alla är extremt envisa och man vet att man har fel så kommer de aldrig ge sig. Men sekunden senare så är det bortglömt.

2012-05-09 @ 19:01:56
Postat av: Ida Ludwigsson

Jag har bra erfarenheter utav bra teamwork. Under sju år så höll jag på med trupp gymnastik och där var sammanhållningen extremt viktig. Vi tränade i genomsnitt fyra gånger i veckan och tre timmar per gång, så vi spenderade med andra ord mycket tid tillsammans. Detta ledde till att vi alla stod varandra väldigt nära, och mycket av detta hade vi våra tränare att tacka för! De såg till att vi fick göra roliga aktiviteter tillsammans som förde oss alla närmare varandra. Eftersom att vi spenderade så mycket tid tillsammans både när vi åkte utomlands för att träna, samt när vi åkte runt i sverige och tävlade så fick vi även mycket minnen och erfarenheter att bygga vänskap på och det visade sig väldigt värdefullt för allas utveckling. Vi stöttade varandra och ställde upp för varandra, samt hjälpte varandra så vi utvecklades hela tiden både som individer och som grupp. Hade det inte vart för att vi var så pass nära vänner som vi var, hade gruppen i sig aldrig fungerat och vi hade aldrig uppnått så pass bra resultat som vi faktiskt gjorde! 2006 slutade jag och inte långt efter det gick min gamla grupp och blev svenska mästare, vilket jag anser är ett bra tecken på ett bra team.



Inom dansen har jag också upplevt hur det är att ha ett bra team. När man dansar så måste alla vara väldigt synkade och man måste anpassa sig väldigt mycket efter varandra. Genom att samarbeta, studera varandra och kunna ge konstruktiv kritik har grupperna jag dansat i lyckats väldigt bra. Lyckas man inte med det här så syns det direkt att vissa medlemmar är ur takt och hela dansen blir helt enkelt kaos, så även här har det vart väldigt viktigt med att vara i en grupp som fungerar som ett bra team.



Ett exempel på ett sämre team som jag hamnat i skulle nog vara när jag på högstadiet skulle göra ett grupparbete tillsammans med en grupp som inte alls fungerade. Alla ville olika saker och ingen var beredd att kompromissa och resultatet blev alltså ett väldigt dåligt arbete som knappt uppfyllde kriterierna för godkänt. Jag tror att vi personer som var med i gruppen var alldeles för olika som personer, samt hade helt olika mål för uppgiften och det var nog därför det inte funkade. Utan ett gemensamt mål är det trots allt ganska hopplöst att uppnå ett bra resultat!

2012-05-09 @ 19:27:18
Postat av: Sebastian Gustafsson

Ja det har jag. jag har varit med i Ik standards innebandy i flera år. Under dessa år så har hela laget och alla personer utvecklats både till bra spelare och bra personer. alla i laget är i princip kompisar med varandra och det tror jag gör det lättare att vinna matcher och cuper.

Vi har inte nått så stora framgångar ändå med laget, vi har lyckats att tagit oss upp till division 4 från division 5.

Även fast det inte gått så jättebra så kämpar alla på ändå och håller humöret uppe och inför kommande säsong så ska vi satsa hårdare än innan då ledarstabeln får en utökning och alla spelare lovat att satsa mer och komma på träningarna. Detta ger mig och alla andra i laget motivation till att träna, så jag har väldigt goda förhoppningar inför kommande säsong.

Men förra säsongen så har gruppen inte fungerat så bra för att ingen har haft motivationen och ingen har tränat och när en tappar motivationen och inte tränar så gör flera samma sak och måste erkänna att jag tappade motivationen och slutade nästan träna och de ångrar jag djupt.

2012-05-10 @ 11:47:14
Postat av: Carina Wikman

Ja jag har medverkat i en grupp som fungerade bra. Jag satt i en ungdomssektion när jag var yngre, ungefär 12-14 år då jag red på ridskola. Där hade alla ett gemensamt intresse som vi brann för och det kanske var en anledning till varför det gick så bra. Vi anordnade aktiviteter för de yngre på ridskolan och hade olika shower för allmänheten. Vi hade många roliga timmar tillsammans, som även bidrog till en bra erfarenhet. Ett år var jag även ordförande i den sektionen. Ett kul, ansvarsfullt uppdrag tyckte jag. Av det lärde jag mig mycket, bland annat vilket ansvar det är att vara ledare och ordförande men också hur kul det är när det gick bra!

2012-05-10 @ 18:41:56
Postat av: Carl Lundberg

Ja det tycker jag. Inom tennisen var vi ett bra gäng på ungefär 7 killar som höll ihop. Tennis är en individuell sport men vi var ändå som något av ett lag. Man stöttade varandra, hjälptes åt och hade kul. Jag tror att det som gjorde vår grupp så bra var att vi strävade alla efter samma mål. Vi var även ganska likasinnade, lika barn leka bäst. Vi var även väldigt trygga och bekväma i varandras sällskap och vi pratade öppet om precis vad som helst.



Jag tror att det är det som är skillnaden mellan en bra och dålig grupp, att man har samma målsättning och ungefär samma "skicklighet". Vill alla samma sak och kan komplettera varandra med sina speciella talanger blir det bra, oftast!



Jag tror inte att jag varit del av en riktigt dåligt grupp faktiskt. Men jag kan tänka mig att det är en grupp där det finns många viljor som vill åt olika håll. Olika mål, olika ambitionsnivåer och en likartad kompetens. Det innebär att man inte kan komplettera varandra och man vill heller inte samma sak, då blir det mycket svårt att uppnå något vettigt. Ingen människa är komplett men kan ha sin specialitet och på så sätt vara värdefull för gruppen som helhet. Sedan är det självklart viktigt att man känner sig trygg och har kul i gruppen. Med en dålig stämning och attityd tror jag inte att någon grupp i världen kan uppnå något vettigt!

2012-05-10 @ 21:36:55
Postat av: Anonym

En välfungerande grupp som jag medverkat i är bland annat projektgruppen. För att gruppen ska vara välfungerande så behöver man ligga på samma nivå när det kommer till mål och ambitioner. Det är framförallt viktigt att man kan ge konstruktiv kritik och lyssna på varandra. Man får heller inte glömma bort att ha roligt ibland.

Jag spelade en längre tid i ett handbollslag där gruppen inte fungerade bra ihop. Vi var alla väldigt olika, hade olika åsikter och ambitioner. Stämningen var oftast aldrig på topp och det hände att man störde sig på varandra allt för ofta. Detta resulterade till att många bytte lag eller slutade helt med sporten.

2013-01-27 @ 13:36:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0