Mental träning

Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.

Kommentarer
Postat av: Jozephine Gimling

Jag har speciellt inom dans och fotboll fått mycket mental träning. Mestadels har det varit självträning men vi har även fått gå kurser om sammanhållning som i sin tur hjälper en i sin mentala träning. Innan varje fotbollsmatch skulle exempelvis alla ligga 2 minuter på gräsplanen och blunda och endast fokusera på matchen. Vi hade även vissa riter som gruppen kom på innan matchen började. Ett grupphopp och en gräsrullning innan varje match, sen var det risaslamalta riten vid avspark. Genom dessa mentala träningar och genom lagets sammanhållning vann vi otroligt mycket och som bäst var vi 6.a i Sverige bland 90 lagen. Den bästa mentala träningen man kan få är att behålla den positiva kritik man får från tränare och lagkamrater. Detta tror jag fattas i vår klass. Man pushas bara till nästa nivå utan positiva kommentarer. Var finner man då energin?



Jag tror den bästa mentala träningen framkommer då stämningen är positiv. Precis som Gustav i Svensson Svensson säger, " är magen glad, är människan glad". jag tror det stämmer ganska bra i stora drag. För att den mentala träningen även skall vara effektiv är det viktigt att ständigt arbeta med den. det räcker inte med en aktivitet per år, det måste finnas på varje träninge/ lektion etc för att den skall ge effekt.

2009-03-09 @ 10:41:42
Postat av: Viktoria

Mental träning har jag sött på vid många tillfällen, speciellt när man har kommit till någon motgång. Då har man fått arbeta sig runt den genom att tänka positiva tankar. Jag har länge varit rädd/nervös för att prata inför större folksamlingar vilket har gjort att jag har fått tänka att jag klarar det här, jag är duktig. Detta anser jag egentligen att man alltid ska tänka eftersom mental träning är något som oftast gör att man gör framsteg och presterar bättre. Mental träning gör att man vågar göra något som man är rädd för, det hjälper en som person att övervinna sin rädsla. Den mentala träningen har många gånger hjälpt mig igenom svåra situationer, men det betyder inte att mental träning alltid är till 100% bra. Den mentala träningen kan också ha en negativ påverkan, den kan leda till att man blir en "översittare" som anser att man är störst, snyggast och bäst och det tror inte jag att det är någon som vill bli eller vara.

2009-04-19 @ 11:17:56
Postat av: ebba

jag har under många år tävlat i ridning och precis som med all annan sport ingår fysisk och mental träning, kanske ännu mer mental än i många andra sporter. när man rider får man hela tiden kritik av en tränare, både positiv och negativ och riktigt så mycket får man väl inte i ett lag där alla måste få sin del. jag tror att den mentala biten är viktig i alla sammanhang och det är viktigt att träna kontinueligt, för att andan hela tiden ska finnas kvar. det man brukar höra är ofta att man ska se en bild framför sig som man vill att det ska vara och sen utgå från det, hur man ska komma dit och så vidare, men det jag tycker är viktigt är att man även ser hur det kan gå när det inte blir som man vill, och att man istället kan fundera ut hur man ska lösa det, så man redan har några förslag om det skulle gå dåligt. man ska kunna peppa sig själv till att göra bra, men också till att kunna fixa till saker som gått mindre bra. att träna på att ha en strategi för att komma tillbaka och fortsätta sträva efter det positiva även under dåliga perioder.

2009-04-21 @ 22:12:16
Postat av: Paulina P

Jag tror att mental träning börjar bli allt mer populärt idag. Det finns flera olika slags böcker som på olika sätt handlar om mental träning, som t e x andningsövningar, positivt tänkande samt självkänsla. Lycka kommer inifrån och det är man själv som påverkar sin egen lycka genom mental träning. Tänker man positivt och är positivt inställd till saker så blir livet lättare. Jag tror att ”mental träning” förekommer i nästan allting man gör, med eller omedvetet. Det förekommer i skolan då man ska tänka positivt, att man ska klara av svåra och tuffa perioder då man inte ska ge upp. När man tränar ska man heller inte ge upp utan kämpa och ge allt och tro på sig själv, att man klarar av det. Om du istället skulle gå med inställningen att ”jag kommer inte orka någonting idag, jag är så trött” –ja, då får du som du vill, att du inte kommer orka.



Jag tror mycket att man ska försöka utöva meditation av något slag under en kort tid under dagen, eller flera gånger om dagen. Alltså ett sätt att tänka positivt och bra saker. Ju mer man utövar det, desto lättare blir det. I början när man aldrig har gjort det kan det vara lite svårare, men när man väl satt igång är det inga problem. Jag tror att mental träning endast är positivt eftersom man lär känna sig själv mer på djupet. Givetvis kan man missbruka mental träning, vilket jag tror inte ger någon bra effekt. Men jag tror inte heller att det förekommer så ofta. Att tänka positivt, bra tankar och trots att man helst vill vara hemma från skolan så kämpar man och håller ut, tänker positivt, då blir livet mycket lättare. Du är din egen herre över dina tankar, du bestämmer hur du vill leva.

2009-05-06 @ 11:30:28
Postat av: Alex

Jag tycker att mental träning är väldigt viktigt för dig som människa. Att lära sig hur man skall hantera motgångar och hur man skall förebygga eventuella motgångar. Vi pratade mycket om mental träning i fotbollen, speciellt hur vi skall kunna hantera förluster och hur vi skulle kunna styrka sammanhållningen. Vi blev tvungna att lära oss att förlora är okej, så länge man har gjort sitt bästa. Och när alla gör sitt bästa så förbättras även sammanhållningen. Vi fick göra mycket övningar som inte hade någonting med fotbollen att göra, t.ex olika "lära" känna övningar som gjorde att hela laget lärde känna varandra. Vi lärde oss även mycket om hur vi skall försöka vända någonting negativt till positivt tex. "Vi förlorade idag, men vi kämpade och de var bättre, nu vet vi vad vi gjorde för fel och nästa gång tar vi dom" istället för att "vi förlorade idag, fan vad kassa vi är osv".



Den viktigaste mentala träningen tror jag är att lära känna sina brister och kompensera dessa med det du kan. Detta kan självklart leda till att du överkompenserar och anser dig själv vara störst, bäst och vackrast för att du framhåller dina bästa sidor och gömmer de negativa. Det är det sämsta med mental träning. Jag tror att, utifrån mig själv, så är detta den effektivaste mentala träningen. Att strunta i det som är negativt och istället försöka fokusera på det som är positivt. Sedan är det självklart varierande hur man lär sig att försöka se allt ur en positiv synvinkel. Att man surar gör inte motgångar lättare, varje människa vill ju må bra och därför tror jag att erfarenhet utav olika motgångar gör att man lär sig att hantera dem.

2009-05-11 @ 19:32:33
Postat av: Marielle Andersson

I dagens samhälle där det finns stora påtryckningar utifrån tror jag att det är viktigt med mental träning. Det ställs stora krav på oss idag och det är då bra om man vet vart man själv står och vad man faktiskt klarar av. Den mentala träningen kan leda till trygghet hos sig själv vilket gör att man klarar av både medgångar och motgångar.



Mental träning tror jag man får i stort sätt hela tiden. Man ställs inför olika slags val och man blir tvungen att tänka efter vad man själv faktiskt vill. Någonting som vi infört i vår fotbollsklubb är ledorden "det är prestationen som är viktig, inte resultatet". Detta tycker jag att man ska tänka på i de flesta sammanhang eftersom är man inte nöjd med sin preatation är det svårare att vara nöjd med resultatet.

2009-05-12 @ 08:53:54
Postat av: malin karjer

Jag har kommit i kontakt med mental träning hela livet. Framförallt när jag har tävlat med min häst. Många gånger har det gått bra, men lika ofta mindre bra. Då gäller det att först analysera vad som går dåligt, vad man gjorde fel, för att lära av det och sen bara gå vidare. Om man hänger kvar i motgången så kommer det garanterat att gå lika dåligt nästa gång. Innan en tävling gäller det att fokusera och intala sig själv och hästen att det finns ingen annan väg än över hindret (jag hopp tävlar). Det som är speciellt vid ridning är att du inte bara har ansvar för din egen fokus, utan även din häst.



Mental träning handlar till stor del om att klara av motgångar, och det är något som man inte kan. Det tar flera år innan du lär dig att klara av motgångar. Att du någonsin blir "klar" tror jag inte, hela livet prövas vi och den mentala träningen kommer till användning, och vi lär oss att bli ännu starkare. "Det som inte dödar det härdar".

2009-05-12 @ 09:18:52
Postat av: Sara Strandenholm

Jag tror att vi alla använder oss av mental träning väldigt ofta, det kan åtminstone vara bra för oss. Jag har själv fått använding av det många gånger, både då jag har misslyckats och när jag kännt mig otroligt nervös inför någonting.



När jag var yngre sysslade jag väldigt mycket med idrott - framför allt löpning, då jag ofta var väldigt nervös vid start. Jag har varit en sådan person som många ggr tog ut det dåliga i förskott, istället för att tänka positivt och då istället bli besviken om det skulle gå dåligt. Samtidigt har jag många gånger pushat mig själv och intalat mig att jag kommer klara det här, jag kan det här, jag är bra på det här. Och sedan visar det sig att JA, det gick verkligen bra! Jag är bra! Sedan finns det såklart dessa gånger som fick mindre bra, men då är det bara att inse att denna gång var det inte min tur att lyckas, men jag kommer göra bra ifrån mig nästa gång. Nästa gång är det min tur. Om man bara gräver ner sig i sin förlust, kommer man ingenstans - utan fastnar i de dåliga tankarna. Det gäller att inse att bara för att man misslyckats en gång, betyder det inte att jag kommer misslyckas nästa gång. Det gäller att tro på sig själv, ta fram det bra och inte bara se det negativa.

2009-05-12 @ 09:34:15
Postat av: Filip E

Min erfarenhet av mental träning har framförallt fått ifrån golfen. Eftersom golf handlar i princip lika mycket om mental träning som själv golfträningen. I golf gäller det vid varje slag att försöka släppa alla tankar man har i huvudet och bara tänkta på det slaget man ska slå, inte det dåliga slaget man slog på förra hålet eller hur man ska slå nästa slag. Efter några tävlingsår märkte man att den mentala träningen gett resultat. När jag började tävla kunde ett dåligt hål förstöra hela tävlingen. Medan jag under senare år kunnat omvandla något negativt till motivation. Den mentala träningen har kommit i samband med tränare och familj, då vi suttit oss ner och pratat om de bra sakerna. Jag tror det är viktigt att träna mentalt när man är på bra humör, eftersom det lättare att ta in saker då.

2009-05-12 @ 12:25:10
Postat av: Emil

Förutom att man lärt sig på specialidrotten lite om mental träning så har man också fått tillsammans med fotbollslaget jag spelar med några föreläsningar med en av världens bästa kost och menatala tränare. man har hört vad man ska äta och hur mycket amn ska sova för att kanske bli av med frustrationen som man får. Äter man, dricker man och sover man bra kommer lyckan och det är det som gör att du gör bättre ifrån dig och inte börjar hänga med huvudet och skälla på allt runt om. Viktigt att få höra konstruktiv kritik istället för kritik. Att man beblandar det positiva med det negativa

2009-05-14 @ 13:24:54
Postat av: dan hägglund

Jag har aldrig provat på mental träning. Det kanske vore bra i vissa tillfällen att tagga till och bli mer koncentrerad. Jag kan tänka mig att det kan vara till min fördel att använda mental träning te x när jag ska idrotta. Om jag skulle sätta mig ner en stund innan och visualisera bilder i huvudet på mig själv när jag gör bra saker skulle min självkänsla bli högre och chansen att lyckas skulle öka.

2009-05-15 @ 09:04:22
Postat av: Sebastian Larsson ^^,)

Jag har inom mina olika idrotts utövningar fått lite mental träning. Som jag kan minnas har jag gått en kurs men den var väldigt länge sedan. Den största mentala träningen har varit egen träning. När man innan match sluter ögonen och går in sina egna tankar och bara fokuserar på uppgiften.

En annan självklarhet är, tänker man positivt och har en positiv inställning till saker och ting så går det till ofta mycket bättre!

2009-05-15 @ 09:14:29
Postat av: Kadra

Faktiskt aldrig testat på mental träning. Det är säkert något som skulle ge vlädigt mycket eftersom att jag anser attjag inte är lika mentalt stark som jag kanske borde vara. Det är nog något som skulle gynna än i framtiden. Kanske ska testa på de någon gång:)

2009-05-15 @ 12:03:41
Postat av: erik

Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.



Jag har inte provat på mental träning, men jag tror det hade varit bra om man till exempel, föreställer sig saker man ska uppnå inom företagen/organisationen dvs. bilder av hur man vill att det ska se ut. Det gör att man kan få bättre självförtrende!

2009-05-15 @ 13:31:26
Postat av: Petra Kämpe

Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.



Jag har haft fotbollen i tidigare exempel och kommer även att referera till det nu. Fotboll handlar faktiskt väldigt mycket om mental träning även om man kanske inte tänker på det. Det gäller att gå in i matchen innan den börjar. Då måste se matchen och målet framför dig.

Det fungerar för mig så länge jag ser scenariot framför mig men inte hur det slutar. Jag kan t ex se mig kämpa för att ta mig fram mot målet, finta och skjuta. Men jag får aldrig se hur det slutar. Om jag ser att bollen går i mål tar jag bort fokuset från själva kämpandet, finten, skottet och matchen.



Ibland slutar matchen bra ibland dåligt. Det gäller att inte beskylla sig själv eller den "mentala träningen" som pågick innan. Då måste lära dig att klara av motgången och gå vidare. Det är en ny dag imorgon.



2009-05-15 @ 16:22:28
Postat av: SANNA CARLSSON

mina erfarenheter av mentalträning får jag genom att träna, på fritiden springer jag gärna och det är alltid lite extra skönt när man är arg, ledsen eller stressad. jag tycker att träning hjälper emot stress och negativa tankar och det allra viktigaste inom skolan och såklart även förövrigt också. Det är viktigt att tro på sig själv, det är så man gör de största framstegen. du kommer ingenstans genom att tänka negativt. tänk att du kan erövra den värld du vill ha, den är möjlig, verklig och den är din.

2010-01-08 @ 10:54:37
Postat av: Josefine Jensen

Jag har aldrig tränat mental träning i teorin. Men som alla människor har jag stött på motgångar som har gjort att man mår dåligt och för att må bättre igen anser jag att man måste försöka hitta något positivt. Det gör att varje gång man får en motgång måste man kämpa vidare och istället för att må dåligt lära sig utav sin motgång. Jag anser att i alla motgångar lär man sig att hantera sina känslor och därför anser jag att genom detta kan man träna upp sig mentalt.

Jag tror också att när något händer som inte är så bra måste man fortsätta att tänka framåt istället för att tänka på vad som har varit. För om man hela tiden ser på vad som har varit istället för att se fram emot det som kommer att hända tror jag att man kommer att må väldigt dåligt och missa många roliga saker. För t ex när man kör bil så tittar man ibland i backspeglarna men oftast så ser man framåt för om bara tittar i backspeglarna istället för framåt så går det inte så bra att köra bil. Det anser jag också gäller hur man lever, om man bara tittar bakåt så kommer man inte må så bra och man kommer att missa många viktiga och roliga saker i ens liv.

2010-01-08 @ 15:01:14
Postat av: Anonym

Jag tror att mental träning många gånger handlar om ens inställning till olika saker. Tex kan det handla om någonting man ska göra som man tycker ska bli jättetråkigt eller jättejobbigt och då tror jag att en del i den mentala träningen handlar om att försöka vända det negativa till det positiva och det tråkiga till det glada. Att man ska försöka hitta ljusa punkter i det mörka och positiva saker i det negativa.



Detta är lätt att skriva, men jag vet själv hur svårt det är när man väl befinner sig i situationeer, då man helst bara vill gråta eller skrika rakt ut. Det är inte så lätt att se det ljusa och positiva när man står mitt i mörkret.

Därför tror jag att mental träning handlar mycket om tid, det tar tid att öva upp en styrka där man kan stå emot motgångar och där man även i dem mörkaste av tider kan se ljuset. Men när man väl har den styrkan och självsäkerheten så är mental träning ett av de viktigaste redskapen vi har.

2010-01-09 @ 16:18:49
Postat av: Mikaela Flennerhag

Jag tror att mental träning många gånger handlar om ens inställning till olika saker. Tex kan det handla om någonting man ska göra som man tycker ska bli jättetråkigt eller jättejobbigt och då tror jag att en del i den mentala träningen handlar om att försöka vända det negativa till det positiva och det tråkiga till det glada. Att man ska försöka hitta ljusa punkter i det mörka och positiva saker i det negativa.



Detta är lätt att skriva, men jag vet själv hur svårt det är när man väl befinner sig i situationeer, då man helst bara vill gråta eller skrika rakt ut. Det är inte så lätt att se det ljusa och positiva när man står mitt i mörkret.

Därför tror jag att mental träning handlar mycket om tid, det tar tid att öva upp en styrka där man kan stå emot motgångar och där man även i dem mörkaste av tider kan se ljuset. Men när man väl har den styrkan och självsäkerheten så är mental träning ett av de viktigaste redskapen vi har.

2010-01-09 @ 16:19:36
Postat av: Julia Graflund

Jag tror mental träning är något viktigt för alla individer. Utan mental träning fungerar man sämre som person. Det är viktigt att ha koncentration

perception,tänkande,motivation och känslor som är de inre förhållandena plus de yttre som omfattar sociala förhållanden,roll och liv. Jag spelade fotboll när jag var yngre, nu tränar jag på friskis. Jag orkar mer och mår bättre än om jag inte skulle träna, äta och sova rätt som har hänt vissa perioder. För att få effekt av den mentala träningen ska man göra det som känns bäst för en själv, lagom är alltid bäst!

2010-01-13 @ 19:37:42
Postat av: Robert Mårtensson

Jag har stött på mental träning i bland annat motgångar, eller vid hinder av något slag. Det gäller att tänka positivt, tömma huvudet och sedan fokusera sig på sin uppgift för att kunna röja undan hindret som är mentalt.



Jag har väl stött på mental träning ett par gånger i bland annat skolan, när man kanske inte förstår någonting, får inte grepp om det så tillämpar man att tänka positivt och fokusera så släpper det ganska snart.

2010-01-15 @ 10:35:27
Postat av: johan Persbrink

Jag har hört att om man tränar fysiskt är det lättare att prestera bra i teoretiska ämnen för hjärnan får en kick av att man håller igång kroppen. när jag var mindre höll jag på med lite allt möjligt, fotboll, tennis, pingis, hocky,skidor jag testade de mesta och de gick bra i skolan. Nu har jag knappt tid att träna, men försöker köra styrketräning hemma varannan dag och man känner sig direkt piggare efter det. sen går jag lite, kör snöskoter ( de är faktiskt jobbigt om man kör hårt)brukar åka skridskor om fotbollsplanen är spolad med kompisarna ibland, på vintern sportfiskar jag också , de är jobbigt att springa på is. Men visst är det vikltigt att hålla igång tycker jag.

2010-01-15 @ 10:45:55
Postat av: Tobias Vang

Jag mediterar två gånger per dag, löper 3-4 i veckan, något som får mig att slappna av och dessutom bidrar det till att man har en positiv inställning till livet och sin omgivning. Negativitet existerar inte i min bok.

Genom denna träning har jag fått mycket lättare att tackla konlfikter eftersom jag har blivit ärligare mot mig själv och fått upp ögonen för det goda istället för att se det dåliga. Är man ärlig mot sig själv har man mycket vunnet och det är lättare att lösa konflikten. Konflikter är bara destruktivt och tar onödig energi från personer, energi som skulle kunna läggas på vettigare saker och som skulle göra tillvaron mer välbehaglig. Visst kan konflikter vara en bra erfarenhet, Viktigt då är att man är medveten om vad man har gjort för fel och tar med sig den erfarenheten.



Kontentan är att det finns olika sätt att stimulera mental träning, vissa tränar helt enkelt upp sina sociala förmågor, vissa tränar på att bli mer ärliga mot sig själv, andra utövar sporter för att kunna slappna av osv. viktigast är att man finner sin grej och har en positiv inställning.

2010-01-15 @ 10:46:43
Postat av: Sofia Palmqvist

Första gången jag tränade mentalträning var när jag tävlade i ridning, min pappa var väldigt insatt i ridningen förut och har varit på en väldigt högnivå när det gäller ridning. När han tränade i landslaget fick de en tränare i mentalträning som lärde honom mycket som pappa fört vidare till mig. När jag skulle tävla berättade han att jag skulle spela in en film i huvudet på hur allt skulle gå till när jag tävlade, jag skulle spela in hur bra allting gick och sedan skulle jag spela upp filmen när jag väl kom ut på banan, det funkar! Det är inte de ända tips jag fått från honom.



Jag har även tränat mental träning i andra sammanhang som jag lärt mig mycket om mig själv, tex avslappningsövningar. Jag vill påstå att mental träning är mycket givande och jag har haft mycket nytta av det.

2010-01-20 @ 11:05:28
Postat av: Andreas Svensson

När man ska utföra en uppgift handlar det mycket om vad man har för inställning till den. Jag kan inte påstå att jag tränar mental träning, men jag har upplevt vikten av att kunna fokusera och tänka positivt. Jag har i många år tävlat i bordtennis. Det är en sport som handlar om fokus och planering. Om man ligger i underläge och tänker att det går åt helvete, så gör det det. Men om man tänker positivt och fokuserar har man möjligheten att vända ett underläge. Likadant är det med vilken uppgift man än håller på med. Om jag skriver en uppsats och känner att jag har fastnat. Tänker jag då att jag blir aldrig klar kommer troligtvis stressen ta över vilket försämrar prestationsförmågan. Tänker jag istället positivt, och ser allt bra jag kommit fram till, kommer jag kunna fortsätta med arbetet och gå vidare. Kvalitén på en slutförd uppgift tror jag speglar inställning till den.

2010-01-20 @ 22:41:45
Postat av: Lisa M

Att vakna upp en morgon och känna att man inte orkar kliva upp ur sängen, och om man känner efter har man nog lite ont i halsen. Detta händer flera gånger i veckan och om man inte har den rätta inställningen stannar man nog kvar i sängen hela dagen. Att kunna säga till sig själv att denna dag kommer bli en bra dag är något väldigt viktigt för hur den kommande dagen kommer att se ut.



Om du är sur, negativ och har en dålig inställning hela dagen så är det självklart dagen kommer bli dålig, men om du istället är glad, positiv och har en bra inställning kommer dagen bli hur bra som helst - för du har den rätta inställningen!



Allt handlar om att ha rätt inställning, att alltid vara positiv och att testa nya möjligheter och gränser som du inte trodde du hade. Om du har sagt till dig själv att du kommer klara den där uppsatsen eller det där provet så kommer du att göra det, bara du håller kvar din inställning och inte ger upp. Man kan inte göra mer än sitt bästa och många gånger räcker det längre än vad man tror.



Det är svårt att träna upp sin mentala förmåga, det krävs upprepning och kanske även hjälp från andra delar ur ditt liv såsom mamma, pappa, kompisen eller pojk-/flickvännen. Att ha en person runtomkring dig som inte har den rätta inställningen kan göra så du tappar den också därför är det viktigt att du själv tränar upp din mentala förmåga men även inställning som du trivs med och håller den.

2010-01-21 @ 21:42:19
Postat av: Simon Lundgren

Mental träning är något som borde ingå som ett ämne i skolan. Mental träning är något som alla behöver, det finns inget undantag. Mental träning är något som man vanligtvis inte behöver ha något material för att utöva. Mental träning kan man utöva när som helst och vart som helst. Det är väldigt viktigt att ha ett starkt "inre" annars är det svårt att få ett starkt "yttre".



Ett starkt "inre" behöver du mer ofta än ett starkt "yttre", så varför inte träna det "inre" lika ofta som vi tränar vårt "yttre"?



Jag har testat mental träning och jag vet att det fungerar!



Simon Lundgren

2010-02-04 @ 17:13:13
Postat av: Jenny

Mental träning är något som är viktigt eftersom med hjälp av det kan man prestera lite mer än vad man tror. En bra mental träning som jag själv gör och vet är bra är olika slags avslappningsmetoder. Jag läser Specialidrott i skolan och där brukar vi ha avslappning för att vi ska lära oss hitta vårt inre och bara koppla bort oss från allt annat.



Om man tänker praktiskt så är det viktigt att man tränar fysiskt eftersom det gör att man ökar bland annat koncentrationsförmågan. Men för att detta ska kunna ge ett positivt resultat ska man se till att göra det regelbundet. Mental träning gör att man mår bra, både på insidan såsom utsidan.

2010-02-05 @ 12:26:42
Postat av: Sandra

Jag tycker att mental träning är något som är väldigt bra speciellt för Psyket även om mental träning inte är något som jag gör speciellt ofta. Det har hänt bland annat på basketträningar att vi har haft avslappning vilket jag tycker att vi borde göra oftare eftersom det kan stärka en själv samtidigt som det stärker sammanhållningen och laget genom att man börjar tro på sig själv och på varandra.



Mental träning är något som jag tycker att skolan borde tillämpa för att få positiva elever som årkar mer. Jag tror nämligen att mental träning kan ge mer ork både fysiskt och psykiskt vilket ger en energi som kan behövas i skolan ibland. Det är självklart inte bara i skolan man behöver energi, men jag tycker att det kan vara en bra början.

2010-02-05 @ 12:28:02
Postat av: Caroline Bandstigen

Jag tror att mental träning är mycket viktigt eftersom om man är stark mental kan man prestera mycket bättre. Jag tycker att skolan skulle tillämpa mental träning mer eftersom jag tror det får människor att orka mer och man får en mer positiv inställning till livet. Mental träning är något som alla kan utöva och det behövs inte något redskap för detta.



Jag tycker att alla borde prova på mental träning och ge det en chans för det fungerar enligt mig!

2010-04-29 @ 19:07:50
Postat av: Annelie Tossavainen

Inom idrotten får man ha mental träning hela tiden, det gäller att fokusera på sig själv och se till det positiva hela tiden. För mig funkar det, när man verkligen vill något till 100% så tror jag att det är 50/50 mellan det mentala och det fysiska. Att träna sig mentalt är viktigt inom alla områden, i skolan, i en idrott, hemma, vart som helst. Det finns massor av olika sätt att träna sig mentalt, men jag tror att nyckeln är att man måste verkligen tro på att det fungerar. Om du inte bryr dig ett dugg och tänker "Det här funkar aldrig", så kommer det inte funka heller. För mig funkar mental träning, och jag tycker att fler borde prova på det!

2010-04-30 @ 10:21:02
Postat av: Ida Modin

Genom olika sporter har man fått känna på lite mental träning men även att genomgå motgångar i livet. Med mental träning kan man blir starkare som person och orka med fler saker, exempelvis så kan man orka med mer saker samtidigt i skolan men också bli piggare både psykiskt och fysiskt. Om man orkar med fler saker kan man bli positivare som person när man känner att man klara av mer än innan!

2010-04-30 @ 10:25:23
Postat av: John Bandstigen

Mental träning tror jag att man kommer stöta på genom hela livet. Vare sig det är genom sport, skola eller arbete så kommer man tillämpa mental träning.



Mental träning tror jag är väldigt bra för hjärnan på så sätt att man kan göra det när som helst och var som helst. Är bra på det sättet att man t ex inte behöver ha några hjälpmedel för att utöva det. Jag tror att det är viktigt att träna sig mentalt eftersom jag tror man får ett ökat självförtroendet genom att vara starkt mentalt tränad samt så stärker det kroppens inre. Om kroppen är mentalt förberedd inombords kommer det säkert gå bra när man ska prestera. Gäller att inte bara se stark ut på utsidan utan även vara det på insidan.



Där jag har stött på mental träning skulle jag säga är bland annat i skolan. Om man är mentalt tränad så tror jag att man klarar av skolan bättre än vad en annan som inte är det. Som sagt stöter man på mental träning inför t ex ett muntligt framförande eller något liknande. Intressant:)

2011-01-26 @ 18:35:18
Postat av: John Bandstigen

Mental träning tror jag att man kommer stöta på genom hela livet. Vare sig det är genom sport, skola eller arbete så kommer man tillämpa mental träning.



Mental träning tror jag är väldigt bra för hjärnan på så sätt att man kan göra det när som helst och var som helst. Är bra på det sättet att man t ex inte behöver ha några hjälpmedel för att utöva det. Jag tror att det är viktigt att träna sig mentalt eftersom jag tror man får ett ökat självförtroendet genom att vara starkt mentalt tränad samt så stärker det kroppens inre. Om kroppen är mentalt förberedd inombords kommer det säkert gå bra när man ska prestera. Gäller att inte bara se stark ut på utsidan utan även vara det på insidan.



Där jag har stött på mental träning skulle jag säga är bland annat i skolan. Om man är mentalt tränad så tror jag att man klarar av skolan bättre än vad en annan som inte är det. Som sagt stöter man på mental träning inför t ex ett muntligt framförande eller något liknande. Intressant:)

2011-01-26 @ 18:36:10
Postat av: Fredrick Posti

Mental träning är sånt som man stöter på hela livet. Mental träning är något som man använder hela tiden exempelvis om man stöter på ett problem, då tänker man mentalt först innan man utför det praktiskt. Jag håller med John då mental träning kan användas för att förstärka psyke och att öka sitt självförtroende. Allting sitter i huvudet, man gör sig mentalt förberedd till att exempelvis gå till skolan, göra sig redo inför finalmatchen i sporten jag älskar eller bara hinna med vardagen och all stress.

Jag tror att mental träning behövs för att klara av all stress och press man utsätts för. om man tränar sig tillräckligt är man redo för utmaningar och motgångar samt lycka och framgång.



Att vara mentalt stark är mycket bättre än fysiskt stark. Den mentala styrkan man kan få genom erfarenhet eller träning är alltid starkare än den fysiska som lätt försvinner med tiden och ålder där den mentala bara blir bättre och bättre med tiden.

2011-01-27 @ 16:57:24
Postat av: Fredrick Posti

Menar att man utför lösningen till problemet praktiskt så ingen får andra uppfattningar!

2011-01-27 @ 17:18:02
Postat av: jennifer

Jag har stött på mental träning i många sammanhang men främst inom fotbollen. Många av oss i laget brukade ta några minuter där vi satt tysta för oss själva och bara fokuerade på matchen och framförallt på ett bra resultat. Om vi såg framför oss hur vi skulle vinna så resulterade det i en bättre motivation och vi blev väldigt taggade inför matchen. Sen peppade vi förstås varandra också vilket även det ger ett postivt resultat och en bättre inställning.



Jag har också stött på det inför muntliga framträdanden. I början var jag ofta nervös och är det fortfarande innan redovisningar men då brukar jag ta en stund för mig själv där jag blundar och tänker igenom framförandet och bara fokuserar på mitt och det brukar gå bra och jag blir lugnare vilket ger ett bättre intryck när man gör en redovisning.

2011-05-05 @ 17:50:01
Postat av: Louise P

Mentalträning är något som jag tycker är väldigt viktigt inom sport. Där gäller det att tro på sig själv och att ha en bra inställning. Om du går runt och tänker "åh,vad dålig jag är. jag är sämst på fotboll... gör aldrig mål." så kommer det ju definitivt inte att gå bättre. Om du istället tänker positivt och peppar dig själv, "kom igen, jag kan bättre! nu gör jag ett mål eller två!", ska du se att det går mycket bättre. Det är något som jag har erfarenhet av ifrån fotbollen. Dessutom smittar din dåliga inställning ofta av sig på andra vilket ger en negativ stämning i gruppen.



Mental tränning har jag även fått genom skolan. Även där handlar det mycket om inställning. Speciellt under de här sista veckorna innan studenten. Man kan tänka på hur mycket vi har i skolan och att man omöjligt kommer klara det, eller man kan se det från perspektivet att " det är bara några veckor kvar och nu ska jag göra mitt bästa!". Mental träning är något jag tycker är viktigt för att man ska må bra.

2011-05-05 @ 19:49:51
Postat av: Marie Hultman

För mig är mental träning att bli starkare psykiskt men också en "bättre" människa. För om man bara fokuserade på sig själv skulle man lika gärna kunna köra över alla i sin omgivning så länge man själv trivdes med det.



Jag tror att man stöter på mental träning mer än man själv tror - att gå i skolan i sig har varit en lång mental träning då man varit tvungen att lära sig hur man själv fungerar som bäst för att veta hur man ska plugga osv.

Att träffa nya människor och inte bara hålla sig med dem man redan känner är också mycket givande mental träning. Man blir mer öppen för nya tankesätt och lär sig att lättare ta kontakt med andra.

Ett annat exempel kan vara när något svårt händer i livet, ju mer man varit med om ju mindre dömande blir man och får lättare att förstå andra samtidigt som man tränar sitt eget psyke genom att hantera situationerna.

Förutom det här vardagliga har jag även varit med om planerad mental träning. Till exempel i olika sporter som Jennifer skrev ovan, då vi fick lära oss inte bara hur man ska träna och äta utan även hur man ska tänka.

När jag gick/testade på estet-design linjen i en/två veckor så fanns det även en kurs som kallades mental träning. Den var inlagt en timme i veckan men återkom ca fem minuter på varannan lektion. Man fokuserade på att slappna av, färger man blev lugnt av, hur man ska få kroppen att slappna av genom olika tanke och muskelövningar osv. Även mental träning i grupp med olika samarbetsövningar gjordes. Slappna av övningen håller jag faktiskt fortfarande på med ibland, framför allt när jag vill sova men inte är trött och det funkar faktiskt oftast bra.



För att få effekt av mental träning tror jag att det är viktigt att man går in i sig själv och släpper alla säkertshetstag, alla försvar och fördomar. Framför allt att man vågar utmana sig själv i alla situationer.

2011-05-05 @ 19:52:20
Postat av: karolina lindahl

Mental träning är något som jag tycker är väldigt viktigt för att kunna orka träna, arbeta och plugga.



Mental träning har jag använt mig av inom fotbollen. Vi brukar ta en tyst minut eller två innan matcherna då man blundar och bara fokuserar för sig själv. Det är viktigt att peppa sig själv och fokusera. Jag tycker det hjälper, och det visas också på matchen vilken inställning spelarna i laget har.



Jag tycker det är viktigt att använda sig av mental träning när det är stressigt. speciellt när det är mycket i skolan. Den bästa mentala träningen tycker jag är när man får rensa hjärnan genom att gå en promenad. Det ger mer än vad man tror och man får tid för sig själv en liten stund. Jag tror det är viktigt att tänka positivt. Om man är nervös inför ett prov eller en redovisning måste man föröka peppa sig själv att man ska göra sitt bästa! mer kan man faktiskt inte göra. Men världen går heller inte under om jag inte får ett jättebra resultat på provet. jag tycker det är väldigt viktigt med mental träning och man mår så mycket bättre.

2011-05-05 @ 20:46:10
Postat av: amanda åman

När jag tänker på ordet mental träning tänker jag på att man ska fokusera, memorera och slappna av.

För det första tror jag att man klarar av den mentala träningen bättre om man är en person med bra tålamod än om man är en med dåligt tålamod. Jag råkar då vara det sistnämnda och mental träning är verkligen inte något för mig.



Men i de sammanhang jag kan komma på där det är bra att använda sig utav det här är innan någon viktig match i någon sport. Vissa lyssnar på musik på uppvärmningen för att lättare fokusera och komma in i en "egen värld" ett tag. Ett annat tillfälle då mental träning är bra är om man är en väldigt stressad person. Det kan räcka med att bara stanna upp och ta ett djupt andetag och räkna till 10.

2011-05-05 @ 21:41:20
Postat av: amanda åman

När jag tänker på ordet mental träning tänker jag på att man ska fokusera, memorera och slappna av.

För det första tror jag att man klarar av den mentala träningen bättre om man är en person med bra tålamod än om man är en med dåligt tålamod. Jag råkar då vara det sistnämnda och mental träning är verkligen inte något för mig.



Men i de sammanhang jag kan komma på där det är bra att använda sig utav det här är innan någon viktig match i någon sport. Vissa lyssnar på musik på uppvärmningen för att lättare fokusera och komma in i en "egen värld" ett tag. Ett annat tillfälle då mental träning är bra är om man är en väldigt stressad person. Det kan räcka med att bara stanna upp och ta ett djupt andetag och räkna till 10.

2011-05-05 @ 21:43:46
Postat av: Anna Nilsson

Mental träning tycker jag är något som vi alla träffar på hela tiden. I skolan, på jobbet och på fritiden. Jag är gymnastikledare för ett antal unga tjejer och där handlar det mycket om mental träning. Jag som ledare måste hela tiden få dom att tro på sig själva för att få dom att våga göra saker som de själva kankse inte tror på att de kan. Det är även viktigt att få dom att känna sig säkra. Mental träning är nödvändigt inom gymnastiken och det kan ofta vara väldigt svårt för så unga personer att förstå så det kan ibland vara lite svårt, vilket inte är så bra. Men det som är bra med mental träning är att man kan få dom att lätt ändra uppfattning om något bara de börjar tro på sig själva.



Jag har även stött på mental träning när det kommer till skolarbete. Ofta sitter man med skolböcker i handen och ska plugga till ett kommande prov, men trots att man vet att provet snart är så orkar man inte ta tag i det och börja plugga. Det är då det mentala komemr in, jag måste då intala mig själv att det är viktigt för mina betyg samt för min framtid att jag klara det provet. Det gör att jag faktiskt tar mig för att börja pluggandet. Det är det mentala som har övertalat mig.



För att mental träning ska fungera tror jag att det är viktigt att man faktiskt tror på att det ska fungera. Om man inte tror på det så tror jag inte heller att det kan ge något effekt eftersom man då inte tar till sig det som krävs, tex meningen "jag är bra". Tror man inte att mental träning funkar så kan inte heller den meningen ge någon effekt för dig.

2011-05-06 @ 10:04:26
Postat av: amela

Mental träning kan vara bra eftersom att man kan komma långt med det. Man får god självkännedom, och en positiv inställning. Man blir mer motiverad till det man ska göra. Som en inre motivation.



Jag kommer ihåg förut när jag tränade basket att vår träning alltid sa åt oss att tänka på matchen vi skulle spela innan vi gick och la oss. Tänka på alla uppställningar osv. Det ger faktiskt bra resultat!



Allas mentala träning kan se ut på olika sätt. Vissa gillar att bara ta det lungt, andra behöver personer som peppar dem medans andra lyssnar på musik för att lugna ner sig.



2011-05-06 @ 10:35:00
Postat av: Ellinor Mersin

Mental träning är väldigt bra och kan vara till stor nytta i vissa samanhang. Jag tänker bara på mina år som gymnast. Då har den mentala biten varit lika tuff som den fysiska biten. Att göra volter och liknande kräver mycket av dig på det menatala planet, nästan lika mycket-eller mer, än din styrka.



Jag tycker det är viktigt att vi inser det viktiga i mentalträning. T ex har svenska golfdamerna insett detta och arbetat väldigt mycket med det. Och som vi alla vet är Sverige väldigt duktiga på golf på damsidan.



Det är bra att många har öppnat ögonen för den mentala träningen. T ex ska svenska gymnastikförbundet köra igång ett projekt där de lägger stort fokus på mental träning. Detta för att se om det ger några positiva resultat i framtiden.



Jag anser att det är väldigt bra med mentalträning och att vi bör lägga mycket fokus på detta!

2011-05-06 @ 12:02:24
Postat av: Josefine Karlsson

Mental träning för mig är att analysera sig själv, sina mål, sin inställning och hur man beter sig.



Jag brukar prata mycket med min mamma om dessa saker, och hon brukar säga att om man är stark i sig själv, tror på det man gör, är medveten om både sina styrkor och svagheter samt inte glömmer bort att vara ödmjuk så kommer man klara sig bra när man möter motgångar - och medgångar!

Detta har jag tagit till mig, och jag tycker det är väldigt viktigt att ha koll på dessa saker.



Jag har aldrig utövat någon sport där det varit speciellt viktigt med mental träning, men jag har lärt mig hur man ska tänka då jag mött olika medgångar, och motgångar i skolan, på jobbet och i kompiskresten.



Kommer man ihåg att utgå från sig själv och från sina egna tankar och åsikter i alla situationer tror jag att allt kommer gå bra!







2011-05-13 @ 13:37:48
Postat av: Carina Wikman

Mental träning är för mig när man fokuserar på något speciellt. Det kan vara när man fokuserar inför ett framträdande eller tränar yoga, vilket jag båda har provat. Retorik tycker jag är ett bra exempel på mental träning. Då får man träna på hur man ska uppträda i olika situationer och det får man stor nytta av senare i livet. Man växer som person av att bli en bättre retoriker. Man får bättre självförtroende och vågar göra nya saker som man inte vågat tidigare.



Mental träning tycker jag också handlar om självinsikt, vad som passar sig själv bäst men även andra. Mental träning kan vara att sätta sig in i andras situation och förstå hur de tänker. Det kan ge nya bilder av tillvaron och man kan se saker som är bättre än vad man själv tänkte.

Mental träning är alltså att se saker ur olika perspektiv, det är viktigt att kunna. Och det räcker inte med att göra det en gång, utan man måste ständigt göra det för att fortsätta utvecklas som person. Hålla nya tal och framföranden i retoriken och få feedback på det, för att sedan komma nästa vecka och göra det ännu bättre. Det växer man verkligen av som person!

2012-03-08 @ 20:27:05
Postat av: Alexander Hagström

Mental träning för mig är att man har kontroll över sitt psyke och kan ha en oerhörd fokusering på saker och ting. Jag har tränat på min mentala träning när jag spelade/tävlade i golf. Jag har lätt för att drömma mig iväg eller inbilla mig saker och ting eller tänka för mycket när jag agerar. Det är någonting som har förstört för mig när jag står vid bollen och ska slå ut. Det har blivit en förbannelse för mig och det är framförallt det första utslaget på hela banan. När jag stod där och skulle slå ut så kunde jag inte koncentrera mig jag börja vrida på fötterna, ändra greppet och flytta klubben kontinuerligt.



Men då min granne är pro på Eskilstuna Golfklubb så fick jag ett tips av honom en vacker dag och det var att öva på min mentala träning. Han sa att jag genom att göra detta så kan jag slå bort mina tankar om att det ska gå fel och på så sätt ha största möjliga fokus på själva slaget och inte på att allt är fel och att det kommer bidra till att slaget blir dåligt. Så för mig är mental träning att lyckas slå bort saker som stör dig i ditt psyke. Det är som att du stryketränar hjärnan.



Det är som att du har en dröm du inte kan kontrollera men med mentalträning så lär du dig kontrollera drömmen. Själva funktionen är enligt mig att du får 100% kontroll över dig själv inte bara din kropp utan även ditt psyke. "det sitter i huvudet" är ett citat man använder sig av mycket och det har de helt rätt i, mycket sitter i huvudet och det är därför vi behöver mental träning, lära oss kontrollera vår psyke!



För att få effekt så krävs det träning över en längre tid och inte försöka bli mästare över en dag genom att sitta non-stop och tokfokusera på ett äpple. Det är också viktigt att tro på att det fungerar och att man är i en lugn och behaglig miljö. Att man skapar en oas av lugn genom att utöva sin mentala träning. Otroligt viktigt för idrottsmän i pressade situationer

2012-05-08 @ 20:22:51
Postat av: Ida Ludwigsson

Jag har jobbat mycket med mentalträning på många olika sätt. Till att börja med så har skolan alltid vart väldigt viktig för mig, och det har alltid vart ett måste att få bra betyg. För att kunna få så bra betyg som möjligt då så gäller det att man är fokuserad och beredd att spendera flera timmar med skolböckerna på fritiden. För att orka med att göra det här så har jag lärt mig att det första steget är att helt enkelt bestämma sig för att man ska sätta sig och plugga oavsett vad det råkar vara för andra aktiviteter som lockar. När man väl har tagit det beslutet så handlar det främst om att lyckas få arbetet utfört, och då har jag sakta men säkert lärt mig att koppla bort allt annat som distraherar, som att t ex lägga undan telefonen och stänga av datorn. Utan saker runt omkring som stör din uppmärksamhet är det genast mycket lättare att koncentrera sig, och nu handlar det främst om att inte låta tankarna vandra iväg så att du förlorar fokuset på så sätt istället. Att kunna kontrollera sina tankar är självklart desto svårare, men genom att inte ha massa "jobbiga" tankar så är man iallafall en bra bit på vägen. Saker som kan störa är t ex om man befinner sig i en konflikt, eller pressad situation som gör att man känner sig stressad. Det bästa här är då att ta tag i problemet direkt så att man slipper fundera på det senare. Utan massa störande tankar på saker som inte har med uppgiften att göra kan man garanterat koncentrera sig bättre!



Ett annat sätt som jag tror är viktigt för den mentala träningen är det fysiska arbetet man gör. Som dansare så har jag lärt mig att psyket känns mycket starkare efter att man har fått prestera och ta ut sig fysiskt. När man tränar så att man blir fysiskt utmattad så är psyket oftast det man måste använda sig utav för att orka. Jag tror den bästa mentala träningen är i sådana här lägen, för här måste du intala dig själv att du klarar mer än vad du tror, och det hänger bara på ditt psyke när kroppens ork börjar ta slut. Det här är något som du har stor nytta av i resten av livet också. Att känna sig stark psykiskt och kunna intala sig att man klarar mer än vad man tror är något som man har stor nytta av hela livet!



2012-05-09 @ 17:37:29
Postat av: Sebastian Gustafsson

Jag anser att man får mental träning så fort man går igenom något nytt som tar på psyket, oftast är det jobbiga situationer som gör att man kan bli mentalt tränad och då blir man mer tränad på kommande situationer som kräver mental styrka.

Jag anser också att jag får mental träning när jag tränar innebandy och spelar match. Genom innebandyn så har jag enligt mig fått et större lugn som gör att jag inte blir lika stressad som man annars kunde bli av olika situationer. Men som sagt, alla situationer som tar på pysket är en mental träning.

2012-05-10 @ 11:35:30
Postat av: Stefan Ohlsson

Jag har erfarenhet från fotbollsföreningen jag spelade i, Triangelns IK ädr jag spelade i över fem år. De ritualer vi hade innan matcher var en slags mental träning, men det viktigaste var nog när vi satt i omklädningsrummet, och tränaren bad oss vara tysta i en minut för att tänka på man kan och ska göra ute på plan, för när du väl är där ute så är det bara du som kan påverka ditt eget spel. Jag tycker att detta är en bra sak att göra för alla, om man tar det seriöst, för man får fokus på det man ska göra där ute och blir extra taggad.

I skolan är det samma sak med massas törningsmoment såsom kompisar och mobiltelefoner och då är det lite svårarae enligt mig.

2012-05-10 @ 11:36:23
Postat av: Carl Lundberg

Mental träning är oerhört viktigt enligt mig. Kan vi inte vara mentalt stabila och helt fokuserad på det vi tar oss an kommer vi inte långt. Jag tror att mental träning sker i varje levande sekund, men på olika nivåer. Att göra ett svårt prov kan vara en mental träning, att fråga den speciella personen man känner extra för kan vara mental träning och att våga kan vara mental träning.



Jag anser att allting som utvecklar oss som människor är mental träning. Det handlar om att våga ta det extra klivet och att utmana sig själv. Faktumet är att många av våra problem sitter i huvudet, och det hindrar oss från att leva upp till vår fulla potential. Man talar ofta om hjärnspöken och dessa kan elimineras med hjälp av mental träning. Mental träning är även oerhört viktigt i dagens samhälle om vi tittar närmare på den oerhörda konkurrens som finns, i allt vi gör. Då kan det vara skillnaden mellan vinst och förlust, att veta att man kan och vågar. Detta uppnås genom mental träning.



Det mest konkreta exemplet jag har då jag varit tvungen att träna mig mentalt är inom tennisen. Speciellt inom sportens värld är detta oerhört viktigt då det handlar om att tro på sig själv, att vara självsäker. Jag kommer ihåg att jag hade oerhörda problem i att tro på mig själv när det kom till matcher. Jag var besegrad redan innan jag satt min fot på banan, och faktum är att det blir oftast som man tänkt sig. Tror man att man kommer att förlora gör man oftast det. Jag kunde bli bensvag, yr och gud vet vad, så illa var det. Då tog min tränar mig åt sidan, han såg att jag inte spelade till min fulla potential och han förstod varför. Vi pratade mycket, om att våga och att tro på sig själv. Att faktiskt inte bry sig så mycket, att bara spela avslappnat. Det var mental träning för mig. Att bara sitta ensam i omklädningsrummet med sina tankar och filosofera och reflektera. Ett bra tips jag fick för att slappna av var att värma upp, ordentligt. Att springa tills ett tröjbyte blev en nödvändighet. På så sätt var jag avslappnad på banan och kunde då prestera, jag hade tränat mig mentalt.



För att få bra effekt av sin mentala träning bör man våga använda den i vardagen, och inte skämmas för att man inser vikten av att vara mentalt stark. Att vara mentalt stark hjälper en att prestera bättre och det behövs i dagens samhälle. Det är inte längre tabu att verkligen bry sig om vad som sker i huvudet och därför bör alla träna sig mentalt, men kanske inte på exakt samma sätt. All mental träning bör anpassas efter det mål man eftersträvar, såväl sport som privatliv och karriär.

2012-05-10 @ 20:39:05
Postat av: Amanda SPEI/FG3

Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.

Jag tror att för att kunna behålla en stark mental balans så krävs det att man hittar ett sätt att träna upp den rätta balansen på roliga sätt. Att träna mentalt måste, tror jag, upplevas som roligt och av egen erfarenhet tycker jag att det lätt blir så att när du bestämmer dig för att träna mentalt genom en mindre rolig uppgift/träningsform är det lätt att hjärnan stöter ifrån det som kräver full fokus.

Den mentala träningen kan komma från många håll. Det kan exempelvis komma från en hobby, från skolarbetet eller hemifrån. Jag håller just nu på att övningsköra och jag pladdrade på som vanligt samtidigt som det fanns sju-åtta andra saker i bilen att hålla reda på, samt bilar runtomkring mig. Plötsligt sa min pappa till mig: "- Gud vad du pratar. Hur kan du köra så ofokuserad?". Jag blev tyst och försökte processera det min pappa precis vräkt ur sig. Jag insåg att jag pladdrar på i 180 och lägger inte en större tanke på vad jag egentligen gör. Jag försökte direkt förändra detta genom att vara tyst och försöka fokusera på vardera moment och fokuspunkt, och det visade sig faktiskt, tro det eller ej, att när jag försökte lägga fokus på det jag gjorde så försämrades min förmåga att utföra dessa saker rätt. Jag tror att det beror på att när jag inte "övertänker" saker och ting så sker de med automatik vilket för mig fungerar.

Dock insåg jag också att det finns stunder (många stunder) då man inte kan pladdra sig igenom saker och ting. Nationella proven, ett tävlingsmoment, en uppkörning - Många gånger måste fokusen finnas där. Jag tror därför att jag behöver lägga mer tid på att lära mig ta ett moment i taget och tänka på den automatiken som jag oftast tar hjälp av när jag gör saker för att kunna fokusera på helheten som dessa moment tillsammans resulterar. Utan att kunna fokusera på ett steg i taget blir det svårt att se en detaljerad helhet då automatiken har tagit över.

Att kunna använda sig av mental styrka är någonting som människor idag ska vara stolta över. Att kunna fokusera och gå in helhjärtat och kontrollerat för någonting som många människor avundas, därför måste vi våga få en större insikt i VAD mental träning innebär och därefter lära oss på det sättet som vi lär oss bäst på då det är individuellt.

2013-01-15 @ 12:19:38
Postat av: Lisa Carlsson

Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.

På min fritid så spelar jag basket och där använder vi oss av mental träning ibland, jag brukar göra det innan match ibland och jag gör det efter matcher och träningar ibland. Mental träning för mig är att jag sitter och tänker på vad jag ska göra på basketplanen och hur jag ska göra för att det ska se ut just så som jag har tänkt i mitt huvud. Men det blir ju oftast inte alls samma för jag vet ju inte hur försvaret kommer stå och då blir det lite problem. Min tränare berättade att en kille gjorde extremt mycket mental träning, han satt nästan 30 min innan matcher och nästan alla träningar och tänkte att han skulle sätta alla treor som han sköt. När han hade gjort det en tid så började han sätta alla treor och det är ju ett bevis på att mental träning hjälper.

Jag tror att om man gör mental träning så kommer man komma ihåg vad man ska göra, jag får massor av tips från min coach men det är omöjligt att komma igåg allt men om jag skulle göra mental träning efter det och verkligen tänka på vad han sa och sedan tänka mig själv i den situationen så skulle jag säkert komma ihåg det han sa och sedan göra det bättre. Men det är det att tiden räcker inte till man måste ju göra det många gånger och det tar tid och det är nog en anledning till att jag inte gör det. Jag gör det ibland innan matcher när jag har fått ett speciellt uppdrag som jag ska göra på matchen, kanske att jag ska hålla deras bästa skytt och då tänker jag på vad jag ska göra för att den inte ska kunna göra några poäng och det ghjälper faktistk för då blir man mer fokuserad på vad man ska göra på matchen.

Men mental träning börde man göra mer än vad man gör för det hjälper tror jag.

2013-01-28 @ 13:46:34
Postat av: My Stjernsten Spei/fg3

Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.

Mental träning är något som vi alla har fått gått igenom eller går igenom, utan att vi ens tänker på det.

Till exempel när man var liten och skulle börja skolan, det var en väldigt rolig upplevelse, men eftersom att man kom upp i från förskolan där man ständigt sprang omkring och lekte med sina kompisar så var det väldigt svårt att sitta still och vara tyst och lyssna på sin lärare, men den slags mentala träningen kämpar man emellanåt mot än idag då man inte alltid har ro till att sitta tyst på långa, trista lektioner.

Men när man var liten gick det ändå bra att lära sig att sitta still och vara tyst eftersom skolan på den tiden var rolig och spännande, den innebar fortfarande mycket lek och annat skoj så då gick det bra och sedan satte sig det någorlunda i ryggmärgen. Idag är det inte alls lika kul längre men eftersom man lärde sig det när man var liten så finns det kvar.

Jag anser att det bästa sättet att kunna träna sig själv mentalt är att man ska ha kul samtidigt! det är även bra att man har ett mål, i det här exemplet kan målet vara att man vill framstå som duktig i skolan eftersom man redan i den åldern sökte uppmärksamhet och beröm.

2013-01-28 @ 13:54:34
Postat av: Hanna G, Lina & Julia

Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.

Ja, vi har egna erfarenheter av mental träning, t.ex. innan man ska ha en match så tar man det lugnt, tänker positivt (att man kommer vinna matchen och göra bra ifrån sig), detta gör vi antingen hemma eller i bilen på väg till matchen. Detta kan man göra på flera olika sätt, bland annat lyssna på lugn musik, ligga och blunda eller både och samtidigt.

Vi har även ett exempel om man har det jobbigt och stressigt i skolan, då kan man gå och träna på gymmet och ger järnet så att man inte hinner tänka på något annat, man släpper helt enkelt fokus och alla tankar för en liten stund och då känns det bättre efteråt.

Vi tyckte inte att det var någonting som var speciellt dåligt i våra mentala träningar. Båda exemplen ledde till något positivt. I det ena fallet så ledde det till att man bara fokuserade på rätt saker och i det andra exemplet så släppte man allt negativt och bara struntade i det.

Vi tycker att man ska testa olika sätt för att få reda på vilket som passar sig själv och som är effektivt. Det kan även vara bra att ge den mentala träningen lite tid för det kan variera från person till person hur lång tid man behöver för att det ska ge något.

2013-01-28 @ 14:19:08
Postat av: Lisa Andersson

Mental träning är givande i många situationer. Jag själv har haft stor nytta av det både i samband i idrott men också när jag blivit påverkad av stress genom t.ex. skolan. Mental träning har enligt mig två ben, det ena triggar igång en och gör en motiverad medan det andra har motsatt effekt, det lugnar ner en och gör en harmonisk.

Innan det är dags att prestera, inför ett viktigt prov, en avgörande match eller varför inte en arbetsintervju så kommer gärna de ovälkomna fjärilarna och spökar i min mage. För att göra mig lugn och fokuserad är musik mitt bästa knep för att koppla av. Jag sätter mig gärna själv och sätter igång min spellista. Musik har den effekten på många, den påverkar och ger en harmonisk atmosfär. Därför är mitt tips till dig som aldrig provat på mental träning, att börja försöka med musik. Om inte det fungerar för dig, gäller det bara att prova sig fram. Olika metoder fungerar för olika människor!

2013-01-28 @ 19:58:08
Postat av: Bonnelid

Mental träning
Har du några egna erfarenheter av mental träning? När, var, hur? Vad var bra respektive dåligt? Hur ska man göra för att få effekt av mental träning. Berätta i kommentarsrutan.


Jag tror att alla människor har erfarenhet av mental träning i sport, arbete men även i vardagen. Vi upplever saker i samhället där vi blir psykiskt påfrestande och där med sker mental träning utan att vi tänker på det. Men det finns även mental träning som meditation där man går in i säg själv och fokuserar på uppgiften och sitt mål.
Ett exempel på mental styrka är fotbollsmatchen mellan Sverige- Tyskland då Sverige vände en 0-4 till 4-4. Man trodde på sig och sina mål.

Jag tror att med hjälp av erfarenhet bygger man sitt mentala psyke.

2013-01-29 @ 11:19:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0