Ungdomars värderingar

Uppgift 7:2 i problemboken resonerar om ungdomars förändrade värderingar. Kommentera uppgift A och B utifrån dina erfarenheter och vad du tror om framtiden. Tag hjälp av figuren på s 103 i faktaboken.


Kommentarer
Postat av: Paulina Hellström

A) utbildning-Jag tror att ungdomar kommer prioritera andra sätt att gå i framtiden än en hård utbildning. Jag tror att man börjat inse att man kan få välbetalda jobb genom kontakter och inte genom ett hårt studerabde. Givetvis kommer det finnas kvar utbildningar för de som ändå väljer att studera för ett bra framtids jobb. Men jag tror alltså att många kommer att välja att jobba efter gymnasiet istället för att plugga. Detta grundar jag bla. på att det idag är väldigt många som studerar till exempelvis ekonomer och andra teoretiska yrken. Detta gör att det kommer vara brist på yrken där man inte behöver någon större utbildning tror jag.



Miljö-Jag hoppas att ungdomar i framtiden kommer att tänka mer på miljön än vad de gjort hittills. Jag tycker redan att man börjar se skillnad på bla. klädmarknaden då man gör ekologiska kläder för ungdomar och dessa säljs i mängder. Jag hoppas och tror att det kommer fortsätta så.



Familj-jag har en känsla av att familjen kommer få större betydelse för oss. Vi har sett och hört massor av exempel på männsikor som gör karriär istället för att skaffa och ta hand om sin familj. Jag tror att eftersom det varit så länge kommer vi se en trendförändring nu och jag tycker mig se en förändring i min omgivnings attityd när det gäller detta. Familjen före allt hoppas och tror jag kommer gälla i framtiden.



Etik-Denna punkt tror jag kommer att förändras lite eftersom det känns som att vi ungdomar tar mer ansvar för oss själva nu än för några år tillbaka sedan. Man vill inte leva ett liv där man inte har kontroll. Jag tror och hoppas att man lever ett sundare och trevligare liv och tar hänsyn till sina medmänniksor.



Arbete-Jag tror att man kommer prioritera familjen framför arbetet i framtiden. Jag tror att man kommer inse att livet inte bara innebär att göra karriär utan att man måste ha ett bra privatliv och familj för att må bra. Om man mår bra som person privat tror jag också att man gör bättre ifrån sig på jobbet och på så sätt ändå kan göra en karriär medan man har en familj som känner att man bryr sig om den mer än jobbet.



Konsumtion-Häromdagen läste jag i en modetidning att det är slut med prioduktionen av kläder med dålig kvalité. Nu när miljöhotet är en aktuell fråga är det viktigt att man inte överproducerar saker i onödan. Det är nu trendigt attt sattsa på grejor som håller i flera år framöver. Det tycker jag är en sund tanke då miljön påverkas positivt. jag hoppas att detta är något som kommer hålla i sig!



B)jag har kommenterat i varje punkt varför jag tror att det kommer bli så. Detta är inget jag kan försäkra på något sätt men jag använder mig av olika prognosmetoder märker jag. Bla. Sambandsmetoden och av metoden "Experter" då jag sett mig själv som en liten expert...

2009-03-03 @ 10:24:47
Postat av: Julia

När det gäller utbildning och arbete tror jag att ungdomar kommer att värdera det högre. Många arbeten försvinner i och med att maskiner utvecklas och de kommer istället att göra det jobbet som människor gör nu. Därför kommer konkurrensen öka och människorna måste skaffa sig en högre utbildning för att just de ska få jobben. Samtidigt tror jag i och för sig att fler arbeten kommer att finnas tillgängliga eftersom det behövs människor för att forska fram och utveckla nya saker. Men det är arbeten som är svåra, därför kommer fortfarande en hög utbildning att behövas.



Jag tror att ungdomarna även kommer att värdera miljön högre. Det är tydligt att miljön på jorden förändras och blir sämre, och även fast folk vet om det nu är det inte tillräckligt många som bryr sig. Antagligen har nya tecken på att miljön är hotad kommit fram om tio år och kanske har det hänt mer saker i världen som tyder på detta. Det känns i alla fall logiskt att ungdomar kommer bry sig mer och mer om miljön ju sämre den blir, idag har de flesta ungdomar svårt att ta det på allvar.



När det gäller familjen och etiken tror jag att ungdomars värderingar kommer vara ungefär likadana som idag. SÅ mycket tror jag inte kommer hinna hända på tio år. Antagligen kommer värderingarna på familjen att hänga på hur mycket man värderar utbildning och arbete. Båda kan ju inte vara nummer ett. Hur mycket ungdomar konsumerar kommer såklart bero på hur ekonomin är. Om den är stabil tror jag att konsumtionen kommer öka, det känns som om den har gjort det hittills. Ungdomar får mer pengar att röra sig med och jag tror att trender och annat blir mer och mer extrema och exklusiva.

2009-03-03 @ 10:28:06
Postat av: Emma

Jag tror att det i framtiden kommer att vara viktigt för ungdomar att de har ett jobb som är betydelsefullt, både för de själva och för omgivningen. Många kommer troligen att vilja bidra till att vi får en bättre värld och miljö att leva i. För mig känns det som att vi är på väg mot en framtid där vi är snälla mot varandra och naturen. Detta kommer att påverka ungdomars val av yrken, eftersom att de vill "ordna upp" i världen. Framtidens vuxna människor kommer att shoppa second hand och välja ekologiska livsmedel. Redan idag är detta väldigt trendigt och jag tror att det kommer att hålla i sig i många år framåt.



Även framtidens företag kommer att bli miljövänligare och minska sina utsläpp. De flesta företag har redan börjat minska utsläppen och det kommer bara att fortsätta.



Under 1900-talet har många viktiga uppfinningar utvecklats och tagits i bruk. Bland annat bilen och flygplanet. Företagen och industrierna har fått avancerade maskiner för att underlätta arbetet för människan. Det är först under de senaste 30 åren som forskarna har insett hur miljöfarliga dessa maskiner kan vara. Därför har man försökt att komma på sätt att minska användningarna av dem. Dagens unga vuxna har nu äntligen börjat förstå faran med utsläpp i naturen och har börjat utveckla miljövänligare alternativ. Även deras vardagliga liv har blivit miljövänligare och denna trend kommer att hålla i sig långt in i framtiden.

2009-03-03 @ 10:29:05
Postat av: JOZEPHINE GIMLING

Jag tror att utbildning kommer att bli mindre viktigt för att jag tror fler ungdomar kommer börja tänka som mig, att en erfarenhet och meriter väger tyngre än flera år i skolbänken. I dagsläget då vi befinner oss i en lågkonjunktur tror jag att arbeten bli viktigare. För under alla år du studerar samlar du på dig skulder och vad händer om det inte finns arbeten när du är färdigutbildad? Alltså tror jag att arbeten väger tyngre i framtiden och att det blir vanligare att arbeta sig upp istället för att utbilda sig uppåt.



Familjen tror jag blir allt mindre viktig för många. Eller den har samma viktiga värde men att träffas ofta och intensivt tror jag försvinner allt mer. Redan nu märker man att många familjer har kontakt mestadels via mail. För varje år tror jag det blir viktigare och viktigare för ungdomar att gå sin egna väg och resa mycket.



Fler och fler kommer i framtiden att bry sig om miljön. Media, vår omgivning, ja alla pratar just nu om miljön och alla påverkas på ett eller annat sett. Att källsortera produkter tror jag blir allt mer viktig och jag tror även att det blir en trend att klä sig i återanvänt.



Jag tror att konsumtionen kommer att avta något. Eller den kommer i alla fall förflyttas från nytt till gammalt. Redan nu är det ju trendigt att ha återanvända däck som vedkorgar istället för de traditionella.



Eftersom undervisningen i Sverige till stora delar handlar om andra länder tror jag att fler och fler accepterar vad som händer runt om oss. Kriminaliteten ökar ständigt och gränser skjuts ständigt framåt. Det som var fel för några år sedan är idag vardag för många ungdomar. Men en sak som kommer att vända tror jag är invandringfrågan. Många tänker nog som jag till viss del. Ta hand om det egna folket innan du tar hand om andras. Självklart ska man hjälpa andra men det går samtidigt inte att ta in hur många som helst.



Jag tror att barn redan i tidig ålder lär sig mer och mer om hur världen ser ut. Det blir allt viktigare i vår undervisning och exempelvis ämnet sex är idag vardag för 12 åringar tillskillnad från några år sedan då ämnet var tabubelagt. Omvärlden styr Sverige otroligt mycket med tanke på att vi är ett så pass litet land och därför tror jag att vi har lätt för att flyta med i floden och ta åt oss nya trender och åsikter. Media får även en större påverkan på folket och speciellt ungdomar för var dag och de hjälper oss ständigt att avgöra vad vi ska tycka, tänka, köpa, inte köpa o.s.v.

2009-03-03 @ 10:33:47
Postat av: Mattias

Förändrade värderingar



A



Utbildning

Jag tror att synen på utbildning kommer vara ungefär densamma om tio år som idag. Men på grund av dagens svåra marknadsläge, där storföretagen varslar personal tror jag att allt fler kommer välja att plugga vidare efter gymnasiet. På många arbetsplatser sker det hela tiden nya förändringar, vilket ställer krav på att personalen har rätt utbildning. För att få en högre befattning krävs det många gånger idag att personen har en högskoleutbildning för att få dessa jobb. Arbetsmarknaden kommer ställa allt högre krav på sina anställda, och jag tror att många ”måste” utbilda sig för att få ett jobb som del vill arbeta med.



Familj

Jag tror att många kommer att vänta längre med att skaffa egen familj, på grund av det jag skrev under utbildning.



Arbete

Jag tror att fler kommer att starta egna företag på längre sikt, men med tanke på dagens läge tror jag att det kommer att dröja ett tag. I och med att allt fler kommer att utbilda sig kommer det liksom idag vara en hård konkurrens om jobben. Jag tror att allt fler ungdomar kan tänka sig att jobba utomlands under en kortare eller längre period.



Miljö

Jag tror att allt fler kommer bli mer miljömedvetna och tänka på vad de konsumerar. Kanske kommer ungdomar att välja miljövänligare bilar, handla mer ekologiskt och närodlat.



Konsumtion

Det är svårt att veta hur länge marknadsläget kommer att se ut som idag, men förhoppningsvis vänder det och jag tror då att konsumtionen bland ungdomar kommer att öka. Vi kommer att handla allt mer. Men de närmsta åren tror jag att viss konsumtion kommer att minska, som t ex teknik. Men livsmedel kommer vi nog att konsumera i lika stor eller större utsträckning.



B

Det är svårt att veta exakt hur det kommer att se ut på markanden om tio år, men om man tittar på hur det ser ut idag, och hur utvecklingen har varit tror jag att det kommer att bli som ovanstående.

2009-03-03 @ 10:34:08
Postat av: Mikaela

Köpplaner kan vara en metod som passar mitt företag. För att få reda lite mer på hur stort intresse och behov det finns av ett nytt café. Även att gå och ta en fika har blivit lite som en trend och därför tror jag att intresset är stort. Samtidigt som lite av en sambandsanalys kan vara till hjälp eftersom att vi nu befinner oss i en lågkonjunktur kanske efterfrågan samtidigt minskar och detta kan vi kanske få reda lite mer på med hjälp av dessa två metoder. Eftersom att mitt företag är ganska nyöppnat så tror inte jag att vi kan få så mycket hjälp av de andra metoderna.

2009-03-03 @ 10:35:56
Postat av: Mikaela

A) Jag tror att ungdomar nu och framåt kommer att vilja satsa mycket på karriär och arbete. Fler kommer kanske också att vilja arbeta istället för att studera om några år. Jag tror också att arbetet om några år kommer att vara högsta prioritet för många.



Miljön är en stor fråga i samhället idag och utvecklingen och tekniken kommer fram till nya saker hela tiden som är bättre för miljön. Om det fortsätter i den riktningen så kommer vi nog komma långt fram i den frågan. Jag tror att fler blir medvetna om vad som händer samtidigt som jag tror att det har blivit lite av en trend att bry sig om miljön.



Enligt min uppfattning så börjar människor bry sig mer om etik och hur vi beter oss mot varandra. Däremot anser jag att man kan se en skillnad mellan åldrar. Då menar jag att i olika åldrar anser man olika om vad som är rätt och fel.



Vi konsumerar väldigt mycket och jag tror att det kommer att fortsätta i den riktningen. Däremot om lågkonjunkturen håller i sig en längre tid tror jag att konsumtionen kommer att minska under en period, men att det sedan kommer att öka igen.



B) Mycket av utvecklingen tror jag kan bero på olika saker. Vi prioriterar och värderar saker annorlunda än förut. Idag så är många intresserade av klimatkrisen och miljöfrågor och detta beror nog på att fler förstår vad som händer. Lågkonjunkturen tror jag också har påverkan på detta, åtminstone när det gäller konsumtion. Människor har inte råd att konsumera lika mycket som tidigare, men som sagt tror jag att det kommer att öka igen när finanskrisen är över. Det kan också ha och göra med uppfostran och vilken kultur man lever i, därför värderar vi saker och ting annorlunda.

2009-03-03 @ 10:37:07
Postat av: Sofia Zetterlund

Det är väldigt svårt att säga, eftersom att man inte kan förutspå vad som kommer att hända eller ske i framtiden, men jag tror att deras värderingar kommer att vara liknande några år framöver. Jag tror att ungdomar kommer att tänka mer på sig själv och utbildning kommer att vara självklart för de flesta. Man kommer att jobba hårdare för att nå sina mål. Utbildningen kommer alltså vara som idag, tror jag, men många fler kommer satsa hårdare på utbildningen. Familj är något som jag tror att ungdomar kommer att ha en nämre relation till sin egen familj ( mamma, pappa, syskon) men jag tror även att många fler ungdomar kommer att skaffa sig en egen familj nåt år efter de studerat klart. Eftersom att det bara blir fler och fler som blir arbetslösa tror jag att det kan vara svårt för dagens ungdomar att få sina drömjobb, i alla fall om det fortsätter såhär.. Miljön tror jag inte så många ungdomar har någon speciell värdering om. Vi lever i Sverige och här är det kallt. Vilka vill ha det kallt? Inte många tror jag. Det kan ju i och för sig göra så att många reser mer till varmare länder för att få den varma miljön många ungdomar vill ha. Ungdomar kommer att ta mer hänsyn till etik om flera år. Just nu och två, tre år framåt tror jag att många ungdomar skiter i det rent ut sagt, men om 4-5 år tror jag att många kommer börja bry sig mer om det. När det gäller konsumtion tror jag faktiskt inte att det blir så stor förändring än vad det är nu.



Som sagt är det väldigt svårt att säga vad som kommer att ske i framtiden, men samtidigt tror jag inte att så jättemycket kommer att ändras mer än vad det är nu. Det beror på att det är väldigt svårt att ändra ett samhälle på ett eller två år. Förändring kommer att ske, helt klart och jag tror att det kommer att förändras ungefär så som jag skrivit, just därför att mer och mer ungdomar blivit "inne" i utbildningen och familjelivet. Man har börjat satsa och tänka mer på sin framtid. Etik tror jag också att mer ungdomar kommer att tänka på, eftersom att många är trötta på att det händer så mycket som inte borde hända.

2009-03-03 @ 10:39:27
Postat av: u

2009-03-03 @ 10:40:25
Postat av: Carolina Klingensjö

A) B) Jag tror att den rådande lågkonjunkturen kommer ändra många ungdomars värderingar i framtiden. Idag så växer många ungdomar upp i familjer där arbetslösheten slagit hårt. De växer upp med föräldrar som blir varslade från sitt jobb och försöker söka nya jobb. Detta tror jag kan göra att barnen ser att det är viktigt att studera och ha en stabil grund. Detta eftersom de föräldrar som inte har någon utbildning och nu har svårt att få jobb i konkurrensen, säkerligen ångrar att de inte utbildade sig. Jag tror alltså att ungdomar kommer känna att det är viktigt att utbilda sig, om man ska ha mer chans att ha kvar sitt jobb om en lågkonjunktur skulle inträffa igen.



Jag tror även värderingarna kring familjen kommer att bli annorlunda för många ungdomar. Jag tänker även här på den rådande lågkonjunkturen. Idag varslas många människor och då är man otroligt beroende av stöd och hjälp. Jag tror att många känner sig hjälplösa när man förlorar jobbet, eftersom det är det som man ”åstadkommit” alldeles själv, utan hjälp av familjen. När man sedan står i den situationen att man är utan jobb och utan pengar, så är familjen viktig. Kanske uppskattar man familjen mer i sådana lägen och känner att familjen alltid finns där? Därför tror jag att många ungdomars värderingar kommer att ändras om tio år. Inställningen kommer nog i många fall vara att man värnar mer om familjen och försöker ta vara på tiden man har tillsammans. Om man ser till värderingskartan på sidan 103, så kan man också se att man uppskattar mest att umgås med familjen.



Ungdomars inställning till jobb kommer troligen, som jag nämnde tidigare, vara annorlunda. Många har nog insett att man inte kan ”vabba” för att man inte orkar gå till jobbet, eftersom man då har risk att bli den första att gå vid ett eventuell varsel. Även äldre människors inställning till jobb kommer nog bli annorlunda. Jag tror många har sett och hört hur uppsagda människor har det, och blir ”rädda” för det och väljer att satsa lite mer på jobbet.



Idag så är miljöfrågan väldigt stor. Det tror jag att den kommer fortsätta att vara. Jag är glad att ”eko-trenden” har marknadsförts så pass bra, och fått det ekologiska och närodlade att vara en trend. Det tror jag bådar gott inför framtiden. Den globala uppvärmningen är ingen lätt fråga, därför tror jag att många grundskolor arbetar och diskuterar detta. Allt för att nästa generations ungdomar ska veta om vad som händer, och även veta vad vi måste göra för att det ska bli en skillnad i framtiden. Inställningen till miljön hos ungdomar tror jag därför kommer förändras en del inom de närmaste tio åren. Det hoppas jag! Jag hoppas att ungdomar kommer förstå att det är deras barn eller barnbarn som kan få uppleva en förändrad värld. Jag anser att det är otroligt viktigt att ungdomar känner ett intresse för miljöfrågor, och inte att det blir motsatsen.



När det gäller etik är jag lite kluven. Jag vill tro att det ska bli bättre, men det tror jag egentligen inte. I dagens samhälle är det otroligt mycket som måste göras angående ungdomars och vuxnas attityder. Först och främst anser jag att skolan måste bli bättre och hårdare. Det måste bli tydligare regler och bättre undervisning. Det är för många gånger man har hört att någon inte är nöjd med sin undervisning eller sin skola. Mycket måste göras angående attityden, och när skolan blivit bättre så tror jag man kan börja diskutera frågan igen. Det krävs ett stort jobb redan från unga år, så jag tror inte vi kan se någon skillnad inom de närmsta tio åren.



Konsumtionen kommer antagligen fortsätta som den gör idag. Visst, man brukar säga att man ska konsumera mindre, men då förlorar ju samhället ändå. Om man inte konsumerar så försvinner företag, konkurrens och tillslut blir det lågkonjunktur igen. Ungdomars inställning till konsumtion kommer antagligen vara densamma som idag! Kanske om 20-30 år kommer man kunna se skillnad, om det införs något radikalt eller om det blir mer populärt med second hand och så vidare.

2009-03-03 @ 10:41:04
Postat av: Calle Lundevi

Jag tror att fler och fler ungdomar i Sverige kommer att välja högkvalitativa utbildningar på högskola eller universitet. I alla fall så vore det mitt råd, då jag tror att de arbetstillfällen som kommer att fortsätta minska kanske främst är inom industrin, sådana jobb som egentligen inte kräver någon särskild utbildning. Maskinerna och den billiga arbetskraften i öst kommer förmodligen att ta över mer och mer.



De jobb som jag ändå tror att vi i Sverige kommer att få behålla ett tag framöver är de arbeten som är aningen mer avancerade och kräver en längre och bättre utbildning. Ett exempel på detta skulle kunna vara tillverkningen av mediciner av olika slag. Där tror jag att Sverige är extra duktiga och har den erfarenhet som krävs för att fortsätta sin verksamhet ett bra tag framöver.



Jag har svårt att se att ungdomars syn på familjen kommer att ändras särskilt mycket från hur den ser ut idag. Familjen kommer nog alltid att betyda väldigt mycket för dom allra flesta. Kanske kommer det bli så att familjens värde kommer att bli ännu större än vad det är idag.



Ungdomars värderingar då de gäller arbeten av olika slag kommer nog vara ganska snarlikt som det är idag. Kanske kommer allt fler vara intresserade av att göra någon form av karriär och tjäna pengar. Pengar i sig tror jag kommer bli allt mer viktigt i ungdomars vardag framöver lägre ner i åldrarna.



Miljön tror jag att det kommer sättas ännu mer fokus på än idag, även om det redan pratas mycket om klimathot osv. Miljöfrågorna blir nog allt fler och större. Inom en snar framtid så tror jag inte att det är omöjligt att någon form av miljökunskap kommer införskaffas som ett eget ämne i Svenska skolor, förmodligen kanske redan från årskurs 3.



Etiken, vad som är rätt och fel tror jag inte kommer att ändras särskilt mycket. Det finns dom saker som är ganska självklara, i alla fall för dom alla flesta. T ex hur man ska bete sig i det vardagliga livet mot sina medmänniskor osv. Sen kommer det nog alltid att finnas dom som tycker annorlunda om saker och ting, även om dom kan tyckas vara självklara.



Hur konjunkturen kommer att vara om 10 år är väldigt svårt för mig att förutspå. Men att vara negativ är inte min grej. Så förhoppningsvis kommer Sverige och Världen komma ur lågkonjunkturen inom en ganska snar framtid även om det förmodligen kommer ta ett par år för att sedan hålla sig på en bra och lagom nivå när det gäller ekonomin.

2009-03-03 @ 10:44:13
Postat av: Sandra Björnfot

Med åren som går spelar pengar en allt större roll i samhället. I framtiden tror jag att pengar kommer att prioriteras först, det mesta går att köpa sig till. Med gott rykte och god ekonom kommer man komma långt i livet. Men mycket idag handlar om kontakter när man ska ge sig ut i arbetslivet jämfört med för dryga trettio år sedan. Dessutom pluggar ungdomar mer idag och har större press på sig i skolan. Idag behövs det även längre utbildning för att kunna arbeta med det man vill. Tyvärr har många en bra utbildning men ingen nytta för det med tanke på att det idag där brist på arbeten. Inom tio år hoppas i alla fall jag att det blir en förbättring på den fronten. Bakgrunden till bristen på arbeten tror jag ligger hos tekniken.



Människor blir allt mer lata och feta, tyvärr tror jag att det kommer att fortsätta så. Om man har kontakter kommer dessa människor utnyttja dessa för att få ett jobb. Därefter kan man jobba sig uppåt och ta de platser man egentligen inte förtjänar. Den platsen skulle en människa med femårs utbildning ha.



Med tio år tillbaka i tiden värnade man mycket om sin familj. Det gör man idag med men inte på samma sätt. För många svenska ungdomar ska familjen endast vara som ett stöd och ett ställe dit man kan komma om man känner sig ensam. Idag handlar mycket som sagt om pengar och människor blir allt mer självstädiga i ung ålder. Förr i tiden var det mycket att man skulle äta middagar tillsammans och så men idag är det datorer och snabbmat som tar över de tiderna.



Tekningen utvecklades, vi fick bilar och började släppa ut växthusgaser. Idag är vår miljö en katastrof. Jag tror att vi kommer börja källsortera, ändvända oss av biogas och så vidare, vi kommer bli mer miljömedvetna och tänka på vad vi gör ännu mera. Det är egentligen ingen som fattat innebörden med att släppa ut koldioxid först nu. Men jag tror på tekniken och snart kommer forskare hitta ersättnings ämnen, metoder etc. så att människor inte behöver tänka på vad de gör. Man vill att livet ska vara så enkelt som möjligt med en rad olika bekvämligheter.



Som jag sa tidigare blir människor och framförallt ungdomar mer självständiga. Mycket förr i tiden var det mer disciplin i skolan och hur man betedde sig mot människor. Idag beter sig ungdomar hej vilt, mycket av det tror jag kommer från media. Här är en faktor, tekniken som är boven till allt.



Tekniken fortsätter i större fart och hela tiden utvecklas nya och bättre produkter i flera modeller med mer finesser. Ungdomar idag har blivit besatta av att ha det nyaste, man vill vara som sina idoler med de häftigaste grejorna. Jag tror att vi kommer konsumera allt mer och mer med tiden just för att man vill ha det nyaste och återigen man vill att livet ska vara bekvämt, då behövs även nya grejor.

2009-03-03 @ 10:44:33
Postat av: Lina Andersson

Framtiden är mycket svår att förutse, man kan använda sig av olika prognosmetoder men samtidigt vet man att allting kan vända mycket snabbt. Nu när vi precis gått in i en lågkonjunktur och när ingen riktigt vet när vi kommer att vara ute ur den, är det ännu svårare att förutse hur framtiden kommer att se ut. Ungdomar i dagens samhälle blir mer och mer självständiga när det gäller att ta sig hand om sig själva.



Utbildning kommer att bli viktigare, men samtidigt som kontakter inom jobb branschen kommer att bli ännu viktigare. Man har redan sett hur kontakter med olika personer har en stor roll i jobb branschen. Det här har förstås vissa nack delar men samtidigt vissa fördelar, för vissa. om du har pluggat i fyra år för att bli civil ekonom, varför ska då en person som inte har samma utbildning få ditt jobb? Personliga referenser och erfarenhet vägen ibland mer än bara kunskap ur en bok. Det handlar om olika kunskaper, en del man lär sig i från ett arbete, samt en del man lär sig bättre genom att läsa en bok.



Man var mer fast vid sin familj längre tillbaka i tiden. Genom att ungdomar idag blivit mer självständiga är man inte lika fast längre. "Familjen finns alltid där" är tanken många ungdomar idag har i huvudet. man tar ofta familjen för givet, ibland lite för mycket. Idag åker många ungdomar utomlands efter studenten eller pluggar utomlands ett år. Att bevara kontakten med familj och vänner har även blivit enklare och smidigare, genom Internet eller telefon. Jag tror att det är en andledning till att varför ungdomar vågar åka utomlands.



Som sagt kommer kontakter inom jobb branschen att spela en stor roll in i framtiden. Det kommer att bli viktigare att passa tider inom arbetet, samtidigt som det kommer att bli fler förseningar på grund av trafikproblem och trafikköer.



Inom de tio närmaste åren kommer miljön inte att förändrar så mycket, men om man tänker mer långsiktigt ungefär 50-100 år kommer världen att vara fylld med koldioxid och farliga avgaser som vi människor släppt ut och fortfarande släpper ut. Även om många länder idag försöker att bli mer miljömedvetna är det svårt att förändra eller ta bort vad vi redan gjort. Det är svårt att förändra en hel livsstil, en sådan vi är vana vid. Vi kan försöka ändra småsaker i våra liv, men det är svårt att förändra för mycket. Ungdomar kommer att bli mer och mer medvetna om miljön och hur vi människor har påverkat den på mindre bra sätt. De kommer att försöka minska utsläppen, men det har en gräns för hur kommer de kommer att gå.



Det är svårt att dra en gräns för hur alla ungdomar kommer att se på etik och hur man ska bete sig gentemot olika människor. Det kommer alltid att vara stora skillnader mellan olika människor.



Ungdomar kommer att konsumera mer och mer även om en del är miljömedvetna. Eftersom att ungdomar blir mer och mer utseendefixerade kommer det att konsumeras mer och mer kläder hos ungdomar. Kläder kommer dessutom att bli dyrare och dyrare. Men när jag menar konsumtion menar jag inte bara kläder utan även olika läkemedel, som t ex bantningsmedel och olika mediciner för bättre hud osv. Allt detta på grund av att ungdomar blir mer och mer utseende intresserade. Jag tror att detta är på grund av att människor, speciellt tjejer vill vara ”lika alla andra”. Om hon har ett par nya jeans i från MQ, då vill hennes kompis också ha en par nya jeans i från MQ. Man vill ”ingå” i trenden, man vill vara som de andra. Konsumtionen kommer därför att öka bland ungdomar och även äldre människor.





2009-03-03 @ 10:45:23
Postat av: WIng

Sverige kommer att fortsätta att utveckla mer eller mindre, just nu känns det som att landet är färdigt utvecklat men landet kommer att bli tvungen att utveckla mer pga konkurransen från utlandet. Därför tror jag att fler arbeten kommer att försvinna, robotar (maskiner) kommer att kunna göra det mesta. redan idag kan man se hur mycket människan förlitar sig på maskiner som producerar åt företaget. En maskin jobbar betydligt fortare än en människa. Men enda nackdelen jag kan se är vad ska företaget göra ifall maskiner går sönder nån dag? Oftast blir problemet löst på nolltid. detsamma gäller ifall man har fler anställda, de blir sjuka och företaget får brist på arbetskraft. Ungdomar kommer att bli mindre "attraktiva" i framtiden ifall de inte har någon utbildning. Men arbeten som kräver mer tänkande kommer dock att finnas kvar och det kommer att bli viktigare att börja studera, skaffa sig högskoleutbildning annars är det "skit" jobbet som kvarstår.



Att studera kommer att bli viktigare för ungdomar i framtiden annars kommer vi att inte kunna vara kvar på banan och fortsätta racet jag tror att de flesta företag kommer att utgå från, ingen utbildning ingen jobb. Det existerar för många människor på jorden och "ribban" blir högre hela tiden.



Miljön kommer att spela större roll i framtiden, vi kan redan nu förutse det, pga växthuseffekten. Just nu känns det som att dagens ungdomar inte tar miljöproblemet så allvarlig men om tio år tror jag att inställningen kommer att ändras, problemet kommer att ändra vår ställning till att jorden är på väg mot sitt slut. Därför måste vi ta vara på jorden.



2009-03-03 @ 10:45:38
Postat av: Jessica G

A) Jag tror att fler och fler ungdomar kommer börja bry sig om sin utbildning i framtiden. Detta tror jag kommer börja i yngre åldrar redan på mellanstadiet. Jag tror att barn nuförtiden är mer målinriktade än för tex. 10 år sedan och jag tror det kommer fortsätta åt de hållet. Barnen kommer snappa upp snabbare och tidigare att det är viktigt att skaffa sig en bra utbildning så man kan få ett bra jobb, tjänar pengar för att kunna göra det man vill.



I framtiden så tror jag att antingen kommer familjen att bli ännu viktigare än vad den är idag, eller så kommer det att bli tvärtom. Antingen så värderar man familjen och deras tid här ännu mer än idag eller så tror jag att man lämnar familjen tidigare och skaffar sig ett eget liv med vänner och/eller pojkvän/flickvän.



Liksom utbildning så tror jag att arbetet kommer att bli viktigare i framtiden eftersom de hör ihop. Jag tror man kommer att lägga ner mer tid på jobbet och mindre hemma i veckorna, men att man sedan tar semester några veckor längre än vad man gör idag. Jag tror också att man i framtiden kommer värdera jobb där man gör extra mycket "nytta". Dvs. jobb där man räddar liv, djur, gör något för att rädda naturen etc. Ett jobb där man känner att man gjort något för andra eller jorden.

Eftersom att jag tror att dessa jobb kommer bli allt mer populärt i framtiden tror/hoppas jag också att folk kommer bry sig mer om miljön och hur vi påverkar och påverkas.



Jag tror/hoppas att vi kommer att bete oss bättre i framtiden än vad vi gör idag. Både mot människor, djur och miljö. Att vi kommer respektera de äldre, de med lite mer livserfarenhet än oss själva. Att språket förändras till de bättre och att vi slutar använda oss av massa slang-ord och andra uttal.



De kommande åren (om ekonomin blir bättre) tror jag att vi kommer att konsumera ännu mer än idag. Vi kommer att konsumera mer och mer och mer ända tills jag tror att vi tillslut har fått nog och vill leva i minimalism...ett tag iallafall.



B)Jag tror att det kommer bli så här i framtiden eftersom att samhället förändras med tiden och det gör vi med. Allt kommer inte alltid att vara som det alltid varit. Saker och ting förändras, kanske inte drastiskt men lite i taget. Sakta men säkert.

2009-03-03 @ 10:45:42
Postat av: Tony Ly

7:2 A)



Fler ungdomar kommer att studera på högskolan än vad det gör idag, eftersom de flesta industriföretagen flyttas till u-länderna. Det kommer därför inte finnas jobb för dem som bara ha gymnasieutbildning. Arbeten kommer att kräva akademiska utbildningar. Det kommer bli populärt med arbete inom IT, eftersom många ungdomar har bred kunskap redan idag. Ungdomar lär sig redan idag vid 13-årsålder hur man redigera bilder/filmer och inom operativ system och säkerhet. Dvs. datorvana.



Ungdomar kommer att bli miljövänligare, eftersom det är det som fokuseras mest på idag.



De konsumerar mer, då allt har blivit mycket billigare de senaste 10 åren. För 10 år sen hade inte många alls mobiltelefoner eller datorer. Idag kan föräldrar kommunicera med sina 4-5 åriga barn. Att tekniken har förbättras, effektivare när det gäller användning av datorer, bättre nätverk. Modetrenden inom kläder så har det gått ner i yngre målgrupp och att media har och kommer att påverka även de yngre målgrupper.



A)



De arbeten som kommer att försvinna är montörer inom industrier, förutom CNC-operatör, eftersom robottekniken har ersatt alla montörer. De arbeten som alltid kommer att finnas är inom offentliga sektorn, så som sjukvård, skola etc. Tiderna kommer att det vara detsamma, därför att 10 år är för lite för att det ska bli en förändring inom dessa områden.



Tekniken kommer att bli den stora skillnaden. Det blir allt mer billigare och bättre lösningar inom arbeten. Det kommer att bli lättare att kommunicera inom olika områden och dessutom så tror jag att det kommer att bli kostnadsfritt att kommunicera.



Resten på områden kommer det inte bli jätte stor förändring. Det ända som komma hända inom politik är att det kommer bli maktskifte.



B) jag har använt mig av alla prognosmetoder.





Jag har använt mig av alla fem prognosmetoder och har analyserat

2009-03-03 @ 10:49:52
Postat av: Johanna Andersson

Jag tror att ungdomars inställningar till utbildning kommer att ändras mycket om man jämför med hur inställningen idag är. Det blir allt viktigare att ha en ordentlig utbildning för att få ett jobb och "lyckas" i karriären. Detta tror jag att ungdomarna snart kommer att inse. Förr var det inte alls lika vanligt att man fortsatte med gymnasiet efter grundskolan, idag är det nästan ett måste för att få ett jobb senare i livet. har man ingen utvbildning är det ingen som vill anställa och för att "överleva" blir det då hela tiden viktigare och viktigare att utbilda sig och utvecklas.



Familjen tror jag kommer att ha en fortsatt stor och viktig roll för de flesta. Även om många flyttar hemifrån tidigt idag för att studera eller jobba så tror jag att familjen fortfarande kommer att ha en central roll i en ungdoms liv. Hos sin familj kan man i de flesta fall känna sig trygg och omtyckt och det är en bekräftelse som jag tror att ungdomar fortfarande eftersträvar om tio år.



Arbete tror jag är precis som utbildning, det kommer att bli viktigare och viktigare att ha ett jobb. Samtidigt tror jag att konkurrensen tätnar och fler och fler kommer ut på arbetsmarknaden vilket gör det svårare och svårare att få ett jobb. Jag tor att i framtiden kommer det i och med den hårdare konkurrensen leda till att ungdomar utbildar sig mer och kanske vidar utvbildar sig mer efter ett par år i arbetslivet.



Om tio år tror jag att ungdomar tycker att miljön är viktigare än vad den är idag. Då tror jag att vi alla på jorden börjar se allvaret med alla klimatförändringar och pga det tror jag att ungdomar i framtiden kommer att bli mer miljömedvetna. De kommer ju förmodligen att bli lidande för vårat levnadssätt idag och när de märker konsekvenserna av vårt handlande tror jag att de inser allvaret, de allvar som vi ännu inte riktigt insett.



Konsumtionen tror jag kommer att öka, om folk har pengar kommer de också att vilja handla upp dem. Det är väl på gott och ont.Men jag tror i alla fall att konsumtionen kommer att öka. Ungdomar idag blir mer och mer mode och trend inriktade vilket, tror jag, kommer att medföra mycket mer konsumtion.



Samhället utvecklas ständigt vilket medför en viss press på de som är unga det gäller att hänga med för att synas. Ingen kan stanna i utvecklingen och fortfarande vara aktuell om tio år därför tror jag även att pressen på ungdomarna om tio år kommer att ha ökat ytterliggare.

2009-03-03 @ 10:49:52
Postat av: Andreas Lander

a) Dagens ungdomar blir bara slöare och slöare, ungdomar orkar inte ens cykla till skolan längre. Om denna negativa trend fortsätter kommer snart hela världen att vara en slö sophög. Men varför har nu ungdomarna blivit så slöa? jag tror bara det finns ett enda konkret svar på detta, utveckling! Det har blivit så mycket lättare att växa upp i dagens värld än vad det var på 60-70 och 80-talet. På den tiden cyklade eller gick folk till skolan, på den tiden var man ute och umgicks (lekte) man satt inte klistrad framför en dataskärm med musarmen i högsta högg.



Om tio år och framåt tror jag att ungdomarna kommer att ha blivit ännu slöare, vi kommer att ha fler bidragstagare som bara sitter hemma därför att de tycker att det är för jobbigt att utbilda sig eller söka jobb. Framför allt utbildningen tror jag kommer att svänga rejält, de ungdomar som väl utbildar har mycket goda studieresultat och kommer därför att kunna sikta på de höga jobben med ungdomarna med de sämre resultaten och det sämre psyket troligtvis bara kommer vara hemma och slöa.



Däremot värdering familj tror jag kommer att stiga kraftigt, det blir mer våld på gatorna och det kommer att hända mycket mer "skit" i samhället vilket kommer att leda till att ungdomarna kommer att känna en större kärlek till sina familjer. Jag personligen tycker att det är väldigt synd att det ska behöva uppstå en massa problem för att värdera sin familj högst, det ska vara topprioriterat under hela ens liv anser jag.



Jag hopppas för vår globala värld att ungdomarna kommer att vara vänligare mot miljön om tio år. Annars kan jag inte ens tänka mig hur vi jordbor kommer att må i sluten av våra liv. Däremot är jag osäker på att detta kommer att ske, som jag tidigare nämt, ungdomarna blir slöare och slöare, varför skulle de då offra tid för miljöproblemen när det kommit ut ett nytt tv-spel på marknaden? Jag blir nästan tokig närn jag tänker på 23-24 åriga män som sitter hemma framför datan istället för att göra något åt alla världens möjliga olika problem, det är nästan patetiskt hur en människa kan utvecklas så illa.



Jag tror att ungdomarna framför allt kommer att äta mer, det ser man redan i dagens fetmaproblem. Däremot tror jag att vi kommer konsumera It saker lägre med tanke på folks dåliga ekonomi och deras arbetslöshet.



b) Framför allt tror jag att det huvudsakliga problemet är slöheten. Vi människor blir som sagt slöare pga av denna extrema utvekling vi uppnått och som förmodligen bara kommer att stiga.

2009-03-03 @ 10:54:25
Postat av: Natalie Persson

Ungdomars värderingar förändras med åren eftersom att samhällets förutsättningar också förändras. Man anpassar sig hela tiden för att få det så bra som möjligt. Genom åren har det sätt väldigt olika ut, under vissa perioder har värderingarna mest handlat om materiela ting och ens karriär medens det också har handlat om att utvecklas som individ och vara med om upplevelser. Precis som då kommer dessa värderingar se annorlunda ut om 10år, annat kommer att ligga i fokus.



Eftersom att vi som är födda under babyboomen kommer vara ute på arbetsmarknaden om tio år kommer konkurrensen vara extremt hård. just därför kommer framtidens ungdomar behöva ha en riktigt bra utbildning för att lyckas. De kommer nog lägga väldigt stort fokus på att få en så bra utbildning som möjligt, för de vet att annars kommer de har väldigt svårt för att lyckas. Utbildingen är viktig för att de ska få ett jobb. och att få ett arbete är precis lika vikitgt då som att få rätt utbildning. Båda dessa punkter kommer att ligga i störst fokus för ungdomarna om 10 år.



Mijön är redan mycket viktigare i dag än vad den var för 10 år sedan, denna trend kommer att hålla i sig eftersom miljön blir allt skörare med åren. Ungdomar kommer förmodligen alltid ha miljön i tankarna när de agerar i framtiden, tex när de köper något eller reser. miljön kommer att påverka konsumtionen. Ungdomarna kommer att bli mer miljömedvetna i sina köp och undvika att köpa saker som är dåliga för miljön. Det kommer att sätta större krav på försäljarna och om de inte anpassar sig kommer konsumtionen att minska.



värderingar om familjen kommer att vara lik det som är idag. det kan hända att familjen inte kommer att vara lika mycket i centrum då arbete och utbilding kommer att stå i centrum. Att skaffa familj kommer man förmodligen göra efter att man har skaffat sig en bra karrär.





2009-03-03 @ 10:58:57
Postat av: Sanne Pedersen

Ungdomars värderingar och inställningar tror jag förändras från år till år, även om det bara är lite grann. Jag kan redan se skillnad på mig och 93:orna när det kommer till vissa saker. Detta kan ju dock handla om personerna i frågas attityd och värderingar och inte till själva 93-kullens inställningar till livet. Det är svårt att se ett tydligt mönster för ungdomar men några saker kan man kanske förutspå hur de kommer att se ut i framtiden.



När det kommer till utbildning så tror jag att den kommer bli viktigare och viktigare. För oss 90er kommer det att märkas ganska tydligt då vi är födda under en "babyboom". Det kommer bli hård konkurrens för oss och det gäller att ha en bra utbildning för att få det jobb man vill ha. Jag tror dock inte att detta kommer gälla bara för oss 90er. Jag tror att i framtiden kommer utbildning att värderas högt och att konkurrensen på arbetsmarknaden kommer bli stenhård. Jobb försvinner när maskiner tar över och vi blir fler och fler på jorden som alla vill ha bra arbeten. Har du inte en bra utbildning kommer det bli tufft!



När det gäller miljön tror jag också att folk kommer bli mer medvetna om att vi måste sluta släppa ut avgaser o.s.v. Man kommer nog se fler och fler konsekvenser av miljöförstöringen och inse att det inte kommer fungera i längden. Alla kommer nog tvingas att bli mer miljövänliga då de ser att jorden de bor på, inte klarar av samhällets beteende mycket längre.



Jag tror att familjen kommer lida av att jobben blir färre. Man tvingas gå längre utbildningar och därmed kanske man inte har tid att skaffa familj. Att ha ett barn i familjen kommer säkert bli väldigt vanligt. Vad som är rätt och fel, etik, kommer nog att ändras lite. Gränserna tängs ut mer och mer, och man kan se lite på exempelvis fängelsestraff idag. Man får väldigt låga straff och i framtiden kan nog detta leda till betydligt fler brott. Etik är ju ett ord som vi ungdomar inte tänker särskilt mycket på idag och i framtiden det nog att ha mindre betydelse för våra värderingar. Konsumtionen i framtiden kommer nog att anpassas väldigt mycket beroende på ekonomin och miljön.

2009-03-03 @ 11:01:08
Postat av: Andrea Sundkvist

A+B) Jag tror att synen på arbete och utbildning är det som kommer att ändras mest. Idag lever vi i ett samhälle där utbildingen har en stor betydelse för framtida yrken. Men om 10 år tror jag att arbetserfarenheter kommer att vara en tyngre merit än en bra utbildning. Allting handlar om kontakter. Om man ska få ett jobb idag kräver många arbetsgivare att man har erfarenhet inom området. Om det är jätteviktigt idag tror jag att det kommer att bli ännu viktigare i framtiden.



Dagens ungdomar prioriterar sig själva högre än att skaffa familj. Det gäller att lyckas innan man tar det stora steget att skaffa familj. Vi lever i ett pressat samhälle där det är viktigt för varje enskild individ att göra karriär och lyckas med sitt liv. Jag tror att om 10 år så kommmer familjen fortfarande ha en stor betydelse men man kommer att vara mer fokuserad på sig själv. Jobben/utbildningarna kommer att drabba familjelivet negativt.



Jag tror att folk kommer att bli mer miljömedvetna i framtiden. Dagens ungdomar hör varje dag hur viktigt det är med miljön och att vi tar hand om planeten. Jag tror att det kommer att komma nya uppfinningar som kommer att göra så att vi kan anpassa vårt levnadssätt till miljön. I samband med att vi blir mer miljömedvetna kommer vi att konsumera mindre. Vi kommer inte att vilja köpa massa onödiga saker som gör så att vi skadar planeten ännu mer. En annan anledning tíll att konsumtionen kommer att minska är att jordens resurser håller på att försvinna. Vi kommer inte att kunna leva på samma sätt som vi gör idag. Jag vill tro att människor kommer att känna starkare för etik än vad de gör idag. Jag vill tro att människor kan ha en bättre attityd mot varandra.

2009-03-09 @ 13:05:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0