Handelns historia

I internationell ekonomi har vi jobbat med avsnittet Handelns historia. Du har fördjupat dig i ett avsnitt. Vad tycker du framförallt att man ska komma ihåg av ditt avsnitt? Du har även deltagit i seminarium kring andra avsnitt i handelns historia. Vad tycker du framförallt var bra att lära sig av detta seminarium? Kommentera!


Kommentarer
Postat av: Adam, Anton och Simon E

Shoo!

2009-09-25 @ 13:22:30
Postat av: Sofia Palmqvist

Byteshandeln.



Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg hur viktig vår historia vart för vår "nutid". Att bytelshandeln utvecklades har stor betydelse för vårt vardagliga liv. Vi har varor från alla håll och kanter från världen. Det är tack vare blandannat bytes handel. Kom ihåg, allt har inte alltid handlat om pengar!

2009-09-25 @ 13:25:02
Postat av: Sofia Palmqvist

Byteshandeln.



Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg hur viktig vår historia vart för vår "nutid". Att bytelshandeln utvecklades har stor betydelse för vårt vardagliga liv. Vi har varor från alla håll och kanter från världen. Det är tack vare blandannat bytes handel. Kom ihåg, allt har inte alltid handlat om pengar!

2009-09-25 @ 13:25:05
Postat av: Adam, Anton och Simon E

Shoo Bo! Under dem här tre veckorna tycker vi att vi har fått en bra bakgrund om hur handeln har uppstått och vi har lärt oss mer om ekonomins historia. Vilket kan vara väldigt viktigt eftersom vi då lär oss varför det är som det är idag. Adam: Av Marshallhjälpen tycker jag att man framförallt ska lära sig att man kan tjäna på att hjälpa andra, hade inte USA skjutit in pengar i Europa hade inte USA kunnat producera, importera och exportera lika mycket varor eftersom industrierna i Europa inte kommit till lika fort utan USAs hjälp.

2009-09-25 @ 13:26:08
Postat av: Lovisa Enblom

Jag fördjupade mig i ekonomiskliberalism. Det jag tycker är viktigt att komma ihåg är hur strikt vi hade det innan och hur viktigt det är att kunna samarbeta med andra länder. På så sätt behöver inte alla länder vara bäst på allt, utan de som har bäst resurser och bäst personal för jobbet får göra det. då kan vi istället byta med varandra.



Jag tycker att det var intressant och viktigt att få veta mer om berlinmuren. Jag visste inte så mycket om det tidigare och det viktiga att komma ihåg är att vi måste veta vad som sker i andra länder.

2009-09-25 @ 13:26:24
Postat av: Linn Abnde

Jag hade änmet byteshandel. Det som jag tycker är viktigt att komma ihåg är att man inte alltid har handlat med pengar runt om i världen. Det var bra att höra alla andra prata om sina ämnen för på så sätt fick man mer kunskap om handelns historia och olika händelser inom den.

2009-09-25 @ 13:27:13
Postat av: Tobias Vang

Från mitt avsnitt (Sevilla) bör man komma ihåg att Sevilla var världens mest inflytelserika stad inom handel på 1500-talet. Det var härifrån Columbus åkte för att upptäcka Amerika!



Det var framförallt intressant att lära sig hur dåtidens historia har påverkat dagens samhällsekonomi i Sevilla. Genom Det som hände på 1500-talet har man stor sysselsättningen åt dagens lokala turistsektor.



En annan infallsvinkel är vetskapen om att columbus ligger begravd i Sevilla. Det var intressant.

2009-09-25 @ 13:28:08
Postat av: Linn

jag har lärt mig mer om it-bubblan och hur handel och ekonomin påcerkades under den tiden och om vad konsekvenserna blev. Jag tycker det är viktigt att ta reda på bakgrundsfakta och ta reda på hur realistisk en tanke/idé är innan man börjar satsa stor summor pengar. Jag tycker att jag har fått en bra grund inom handelns historia och att det är en bra början på de kunskaper som jag troligtvis kommer att skaffa mig under det sista året

2009-09-25 @ 13:28:40
Postat av: Lisa

Jag tycker det är viktigt att kunna historien kring handeln eftersom det var förr i tiden som det flesta "uppfinningar" uppfanns, såsom hjulet - vad skulle vi göra utan hjulet idag? Likandant med handelns historia, det var på medeltiden som det skapades byteshandel och nu använder vi pengar (sedlar) i utbyte mot varor. Allt har sin grund i historien.



Jag fördjupade mig kring Marshallhjälpen, George Marshalls intiativ att hjälpa Europa ekonomiskt efter andra världskriget och p.g.a. det skapades det organisationer som arbetar för att hjälpa u-länder med sin ekonomi än idag.



Utan Marshallhjälpen vet jag inte hur vi hade kunnat bygga upp vårat land igen då Sverige/ Europa var i ruiner. Detta har gjort så att vi kan leva det liv vi lever idag och vara ett av världens rikaste länder.

2009-09-25 @ 13:29:16
Postat av: Josefine Jensen

Jag har lärt mig om hur det fungerade under medeltiden. Det var intressant att läsa om hur handeln fungerade med andra länder. Vi köpte inte bara av varandra utan vi bytte även kunskaper och idéer, som har påverkat dagens samhälle idag.Utan den kunskapen kanske vi inte hade utvecklas på samma sätt. Jag tycker även att det var intressant att lära mig om hur handeln har påverkats av andra händelser i historien.

2009-09-25 @ 13:29:30
Postat av: Stina

Jag har skrivit om berlinmuren med Isabelle. Det som man ska komma ihåg är att muren delade upp Tyskland i två delar, östtyskland och västtyskland. Berlinmuren gjorde så att folk inte kunde fly för att östtyskland var rädda att förlora arbetskraft.

Följder för oss i Sverige var väl att vi hade det svårt att handla med dem.

Man ska nog också komma ihåg att det är en symbol för Sovjetsystemets fall. Det finns även fyra delar kvar från berlinmuren vi har åskåda i Tyskland.



Det jag lärde mig från seminariumet var att handeln har blivit allt bättre och det har även gjort så att vi kan starta ett företag betydligt lättare och att transport och export har blivit till det bättre.

2009-09-25 @ 13:30:18
Postat av: Mikaela Flennerhag

Hej!

Jag hade Sveriges industrialisering, av detta avsnitt tycker jag att man ska komma ihåg att Sverige inte alltid har varit ett så rikt land som det är idag, att vi till och med har varit ett av de fattigaste länderna i världen. Dessutom tror jag det är bra att komma ihåg att ett lands ekonomi är väldigt påverkar från yttre faktorer och att det finns många händelser utifrån som gör att ekonomin går lite upp och ner.



Seminariumet tycker jag var bra för att man fick lära sig av andras avsnitt, både om medeltiden, finanskrisen, ostindiska kompaniet och Berlin muren. Det var också intressant att få reda på att det finns så olika många saker som har format ett land och dess handel.



2009-09-25 @ 13:30:29
Postat av: Andreas Svensson

Jag tycker det var både roligt och lärorikt på seminarierna. Nu vet jag att Hongkong övergavs till kina 1 juli 1997. Jag är numera väldigt insatt i ostindiska kompaniet och känner att jag fått en stadig grund till vad som startade den internationella handeln. Också hur viktigt det är med en internationell ekonomi och hur det påverkar landet. Jag tycker att man ska komma ihåg att internationell handel är viktig, och utan den kanske inte Sverige skulle sett som det gör idag.

Jag gillar seminariumform eftersom jag tror man lär sig mycket av att diskutera med varandra.

2009-09-25 @ 13:30:35
Postat av: Adam, Anton och SImon E

Anton: Jag tycker att jag har lärt mig mycket från att fördjupa mig i Ostindiskakompaniet. Det var trots allt de som var först med globalhandel. En viktig läxa man kan lära sig av kompaniet är att företag kan bli så mäktiga att de tillslut har en egen armé, egen flotta och egna städer och kolonier. Jag tycker det var kul att jobba med ett sånt här projekt i början av kursen då jag gillar att jobba med historia och att det sedan anknyter till ekonomi är bara ett plus.

2009-09-25 @ 13:31:00
Postat av: Jessica Carlsson

Jag fördjupade mig i byteshandel eftersom att jag tycker det är en viktig del av vår vardag som vi glömmer bort. alla handlar vi nästan varje dag men vi vet inte hur det började. Det sopm jag tycker är viktigt att komma ihåg är utveckligen. Från byteshandel alltså när man litade på varandra om varans värde. Tills mynten kom och sen när sedalrna kom. Sedlarna hade egentligen inget värde såsom mynten har..Men när sedlarna kom var v tvugna att ltia på varandra och på sedelnsvärde. Det tycker jag är en viktigt utveckligen att vi hela tiden litar på varandra ( trots att det också har haft brister ).



Det var inressant att lyssna på de andra, jag visste inte så mycket om marshallhjälpen så det var kul att höra om. Det är ganska otrligt att en människa kan ha så mycket empati och verligen göra något åt problemet. Sen var det intressant att höra på Hansan historian och om tullensutveckligen. Medeltiden är också ett intressant område.



Skulle gärna höra på lite fler områden, det är intressant :)

2009-09-25 @ 13:31:00
Postat av: Linn Andersson

Jag valde ämnet byteshandel. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att vi inte alltid har handlat med pengar runt om i världen. Det var bra att man fick höra alla andra prata om olika änmen inom handels historia och också lära sig mer om olika händelser inom handeln.

2009-09-25 @ 13:31:34
Postat av: Jenny

Jag fördjupade med i Hansan sm var ett förbund av tyskaköpmänn. Det viktigaste man kan komma ihåg från mitt avsnitt är bland annat att tyskarna har under historian haft stor makt. Det kan man se eftersom det handlar oftast om hur tyskarna tar över och hur tyska språket har haft en stor inflytande. Och i mitt avnsnitt handlar det om hur tyskaköpmänn tar över olika städers handel och styr dem. Det tyskarna bidrog med var att man började handla utanför, alltså mellan länderna och inte bara inom sina områden.



Det som var bra med detta semenarium var att alla hade olika avsnitt, vilket gjorde att man fick lära sig lite kort om allas avsnitt som de hade fördjupat sig i. Man fick lite mer bakgrund till hur det var förr i tiden och hur det har påverkat oss.

2009-09-25 @ 13:32:22
Postat av: Johan Persbrink

Jag fördjupade mig i Medeltiden. Eftersom rapporten skulle vara kort och det inte fanns några krav på vad som skulle finnas med i den så valde jag att inte ta med så mycket, men man använde gåvoekonomi under medeltiden och de är en viktig grej som jag skrev med i rapporten. Pengar var inte så viktigt , exempel om påven i kyrkan ville ha nytt tak så kunde han skriva till kungen och få taket i utbyte mot att påven bad för kungen. Kungen tjände alltså inget ekonomiskt på det. I dagens läge vill bägge parter tjäna på det ekonomiskt.



dom andra seminariumen var ganska intressanta, man fick reda på lite av varje.

2009-09-25 @ 13:32:29
Postat av: Isabelle

Jag och Stina skrev om Berlinmuren och dess fall. Det är bra att veta att Tyskland en gång var uppdelat i två olika stater, därigenom var det svårt för Sverige att handla med Tyskland. När Berlin muren föll fick tyskarna, vare sig de hade bott i öst eller väst, bättre möjligheter till jobb och utbildning. Det gynnade också handeln i Sverige, vi fick bättre möjligheter att importera och exportera till och från Tyskland.



Det var bra att få lyssna på vad andra tycker är viktigt. Jag lärde mig ett och annat om saker jag inte kunde till exempel lite om Hansan och Ostindiskakompaniet. Det mesta var intressant!

2009-09-25 @ 13:33:04
Postat av: Sandra

Jag skrev om finanskrisen och från det tycker jag att man ska komma ihåg vad som hänt på grund av att vi förlitade vår ekonomi på ett enda land. USA startade en kris som kom att påverka alla länder i hela världen i olika utsträckning för att alla länder är beroende av just USA. jag tycker att vi ska lära oss att inte förlita allt på ett land och en industri. Man bör också komma ihåg att det påverkade ekonomin genom varsel och konkurs. Det är mycket mer än bara ekonomi eftersom det påverkar personer som blir av med sitt arbete privat också. Det skapar en oro och osäkerhet för den privata ekonomin.



Det jag tycker var bra att lära sig under det här seminariumet är bland annat att berlinmuren som är en följd av andra världskriget även påverkade handeln för oss i Sverige på ett negativt sätt innan muren föll. Jag har även lärt mig om varför Sverigeoch dess industri ser ut som den gör idag.

2009-09-25 @ 13:33:50
Postat av: Simon Lundgren

Ifrån mitt avsnitt om Hansan tycker jag att man ska komma ihåg hur otroligt stor Hansan var, den innehöll över 100 städer. Det är otroligt hur en grupp kan bli så stor och styra över ett så stort område. Man ska inte glömma att Hansan har hjälp att organisera handeln på det sättet att de har gett oss kontaketer från andra länder men också inom länderna. De har också organiserat de städer som de byggde upp. Allt det som Hansan byggde upp har länderna fortsatt att bygga på, man kan säga att Hansan satte grunden på norra europas handel, de gav oss ett effektivt och organiserat handelsystem.



Genom seminariet har jag lärt mig om hur många olika sätt vi har blivit påverkade av det som hände förr. Att det som hände har satt grunden av allt det vi idag står på. Det är viktigt att veta varför det är som det är. Att ha ett seminare är effektivt i den bemärkelsen att man på en kort stund kan lära sig om så många olika områden, alla specifiserar sig på varsitt och sedan delger de andra den viktigaste informationen.

2009-09-25 @ 13:34:07
Postat av: Elin Larsson

Jag skrev/berättade om tullen. Det viktigaste är nog att man vet att det från början var fri handel mellan länder men att det sedan ändrades, både pga säkerhetsskäl och för att det var en viktig inkomstkälla till staten. Utan tullen skulle alla länder vara "utsatta", både av terrorism, människohandel och narkotika m.m. Landets ekonomi kan också drabbas då många varor kan komma ut på svarta marknaden. Man undviken också att alla sorters piratkopior kommer ut på marknaden.



Det var både bra och intressant att höra hur det var inom andra områden. Det jag lärde mig mest om var byteshandeln, mycket intresant! :)

2009-09-25 @ 13:34:30
Postat av: August Berglund

Från mitt avsnitt tycker jag att man bör komma ihåg att över 90% av befolkningen var sysselsatta med jordbruk. Och att fram till den tidiga medeltiden var handel var främst lokal eller regional. Boskapen var även dominerade på grund utav jordbruket var så intensivt.



´Det som jag tyckte var bra med detta seminarium var att man fick lärdom av mer områden än vad man själv hade fördjupat sig i.

2009-09-25 @ 13:34:45
URL: http://nasa.com
Postat av: August

Mitt avsnitt var då medeltiden.

2009-09-25 @ 13:35:57
Postat av: Casper Qvigstad

Jag som inte hade gjort uppgiften till idag fick bara lyssna på seminariumet. För mig var det väldigt intressant, för de många sa hade jag inte en aning om.



Däremot var det lite tråkigt att jag hade missat uppgiften eftersom jag inte hade någonting att säga. Men alla var duktiga och de det hade att säga var mycket intressant.



2009-09-25 @ 13:36:27
Postat av: Benjamin

Seminariumet var väldigt viktigt för mig som missa att göra mitt avsnitt, det var intressant att höra hur allt kan ha påverkat oss från förr. Det var skämigt att själv inte ha något att säga. Men det betyde att man blev tvungen att ta in mer av vad de andra sa. Alla var väl förberda och kunde prata utan att se ner eller läsa från deras texter. Det blev mer som en direkt diskution.

Ett stort plus går till Anton, enligt mig.

2009-09-25 @ 13:37:25
Postat av: Malin Chorell

Hej Bo! jag valde ämnet industrialism med inriktining av företaget Ericsson. Ericsson var ett ut av de företag som ledde till att Sverige gick in i industrialismen. Ericsson var ett företag som utvecklade telefonen som Bell hade upptäckt. Ericsson tog andras ideer men utvecklade de så att standarden inte gick att jämföra med orginallet därför kom de att bli så framgångsrika. Ericsson satte Sverige på kartan, och urbaniserade så att de kom i många andra länder. Man började också att exportera man började med att exportera till Norge sedan utvecklade man till en massa andra länder.



Vad lärde jag mig på seminariumet?



Jag tycker att det här avsnittet var väldigt viktigt för man lärde sig mycket om hur Sverige och andra länder har kommit att utvecklas från medeltiden och fram till idag

t ex finanskrisen. Jag fick lära mig att berlinmuren föll 1989 och att det betydde mycket för utvecklingen eftersom man nu kunde få ett enat land och då hjälpas åt med landet och bygga upp det.Jag lärde mig även att man började utbyta handel redan på medeltiden. Man började t ex byta grisar och gåvor med varandra det har utvecklas till det vi har idag. Länder hjälps åt och det gör att man utbyter resurser med varandra och då kan det bli bättre varor och produkter.

2009-09-25 @ 13:38:03
Postat av: Oscar

Jag har tyvärr inte gjort något arbete än, men fick sitta i ring och lyssna på seminariumet ändå.



Jag tog lärdom hur händelser, som hänt för mellan 500 - 20 år sedan, påverkar mig och min omgivning ur ett ekonomiskt perspektiv.

Den information jag blev delgiven idag har varit ytterst intressant, jag hade exempelvis ingen aning om den Spanska handelsstaden Sevilla och dess historia eller Liberalismen.

Jag var dock mer insatt i ämnet Ostindiska Kompaniet och Berlinmuren, men jag tycker att ämnena var inte mindre intressanta för det.



Det som var bra under seminariumen var att det var till stor hjälp att sitta ner och diskutera diverse ämnen med varandra. På så sätt får jag som elev flera vinklar om ett ämne och får delta med tankar och frågeställningar. Det är ett bra och lärorikt sätt att delge information på.



Det var allt jag hade och säga.

Nu vill jag bara önska er en trevlig helg!

//Oscar

2009-09-25 @ 13:44:57
Postat av: johanna modin

jag jobbade med Marshallhjälpen. Jag tyckte att det var ett bra ämne att jobba med eftersom det hade lite med andra världskriget att göra. Hur det drabbade Europa kom på fötter igen och att det faktist var USA som hjälpte dem. Mycket handlade om politik men samtidigt så hjälpte det dem själva eftersom Europa kunde börja importera saker igen från USA.

2009-09-29 @ 21:09:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0