Kvinnlig chef tjänar mindre än manlig

Enligt en undersökning som har presenterats i mars 2010, så är medianlönen för kvinnlig chef 34 000 kr och för en manlig 1 600 kr högre. Varför är det så? Ska det vara så? Om du tycker att en förändring krävs, vad ska man då göra? Kommentera!

Kommentarer
Postat av: Andreas Svensson

Jag tycker att det är dåligt att det är så här. Det är inte demokratiskt, lönen ska utgå från utfört arbete och inte bara utgå från könet. Annars drar man förutfattade meningar och det är inte bra. Man ska inte tro att män gör bättre jobb och jag tror att kvinnorna utför jobbet minst lika bra. I ett demokratiskt företag borde alltså lönen vara lika för lika arbeten.



Jag anser att man borde förbjuda den här sortens lönesättning. Diskrimenering är inte tillåtet i övriga samhället så varför ska det vara det här. Jagt tycker helt enkelt att föratagen ska bli tvungna att sätta lika lön. Annars finns det ingen anledning att företagen jobbar för demokrati över huvud taget.

2010-03-26 @ 10:52:39
Postat av: Tobias vang

svårt att säga vad det egentligen beror på, men jag kan tänka mig att män är enaingen tuffare, mer auktoritära osv. vid en löneförhandling. Jag får känslan av att kvinnor kan vara lite mesiga ibland, vilket skulle kanske kunna vara en förklaring.



Självfallet är det fel. Lön skall baseras på arbete, inte genusskillnader. hur ska annars kvinnor kunna motivera sig i sitt arbete om dem vet att det spelar ingen roll hur bra prestationen än är, lönen kommer ändå bli mindre än mannens. Helt fel system. det är dags att vakna upp. jag tycker samhället borde se kvinnor som den stora tillgång dem faktiskt är. jag tror att man på företag behöver ha en blandning av män och kvinnor då våra hjärnor fungerar bitvis olika och då skall man få betalt lika också.



Jag tror att det behöver fixas till på politikernivå. Det är svårt för den enskilda individen, men kan man lyfta upp ämnet så det kan få större utrymme i media så tror jag att det är en bra början. skulle det få genomslag där, behövs det lagstadgas, men framförallt följas upp tydligare. Det är snarare där det brister idag, många vet om att problemet förekommer, men det känns inte som myndigheter är tillräckligt granskande i ämnet.



I övrigt är detta ett problem som levt kvar sen långt tillbaka i historien med ideal om att män är de "riktiga" ledarna. Jag tror det kan bli svårt att lösa det här problemet över en natt, men kan man börja med att lyfta upp det till ytan och diskutera igenom det ordentligt, kan man nog på sikt nå en lösning. för mig är det är snarare en kulturfråga...

2010-03-26 @ 12:11:49
Postat av: Simon Lundgren

Jag tycker att det är helt fel som det är nu. Alla SKA ha samma lön för LIKA arbete, oberoende om vem man är.



Varför det är så är svårt att avgöra men man kan ha teorier. Min teori är att det förr har varit nästan bara män som chefer och det tror jag fortfarande sitter i bakhuvudet på de gubbar som sitter i ledningen i stora företag. Jag tror inte att de riktigt förstår att kvinnor kan göra minst ett lika bra arbete för att de själva aldrig har haft en kvinnlig chef. De män som har haft en kvinnlig chef och de som växer upp med att det finns kvinnliga chefer tror jag förstår att det inte spelar roll om det är en kvinna eller en man som chef, de gör ett lika bra jobb och förtjänar då en lika lön.



Jag tror att detta problem kommer lösas utan att några dramatiska åtgärder behövs. Det man kan göra är att stifta en lag som säger: lika lön för lika arbete!

Jag tror att de generationerna som kommer efter de "gubbar" som är chefer nu förstår att det är fel som det är nu och de kommer jämna ut skillnaden. Detta är ett väldigt aktuellt ämne som man inte kommer kunna blunda för, därför tror jag att det kommer lösa sig, av tiden.

2010-03-27 @ 15:21:49
Postat av: Lisa M

Jag tror inte att det kan vara så svårt att ändra detta då man ska få lön efter det arbete man har och inte efter vilket kön man har. Jag tror att detta sitter långt bak i tiden då männen var de som arbetade medan kvinnorna skötte hemmet och barnen och inte sågs som förmögna att kunna jobba. Vi har tagit ett steg i rätt riktning då det nästan är mer ovanligt att en kvinna är hemma än att hon jobbar. Varför har utvecklingen stannat när det kommer till lönen?



Jag tror lösningen i detta ligger på ett politiskt nivå där lagstiftningen ska säga, precis som ovannämnda, lika lön för lika arbete! Vi lever i ett, tycker jag, väldigt jämställt samhälle förövrigt, men varför inte när det kommer till lönerna? Detta kommer att lösa sig då det har öppnat ögonen för människor och de inser att en kvinna minst kan göra ett lika bra arbete som en man!

2010-03-28 @ 11:32:17
Postat av: Josefine

Jag tror att löneskillnaden beror på att män har alltid varit dem som har försörjt familjen och kvinnor har alltid varit dem som har tagit hand om hemmet och barnen. Alla dem ”gamla gubbarna” som sitter i styrelserna anser inners inne att män kan göra ett bättre jobb pga att de är män och att det är män som ska försörja familjen. Det har varit så här i många hundra år och detta är något som inte kan förändras genom en natt. Men i dag arbetar många politiker med att det ska bli fler kvinnor som är chefer inom olika företag, men detta har inte lyckas som de hade velat ännu.



Nu vill politikerna istället göra en lagstiftning som innebär att det ska vara lika många kvinnor som män inom styrelserna på olika företag. Men allt detta tycker jag är fel för det är samma sak som i visa skolor då man ska ha lika många tjejer som killar. Det i sin tur gör att de som har kunskap inte får komma in pga sitt kön.



Jag tycker att man ska få arbete efter utbildning, kunskap och erfarenheter och inte efter kontakter och kön. För ett exempel är att i dag har tjejer bättre betyg i skolan men ändå får männen bättre jobb och mer betalt och det är inte pga kunskapen utan för sitt kön. Jag anser att vi inte ska skilja ännu mer på män och kvinnor utan vi ska istället lära oss av varandra eftersom män och kvinnor har olika tankegångar och fungerar annorlunda.



Jag anser att om vi slutar se skillnaderna mellan könen och istället ser på vad vi kan lära oss av varandra tror jag att vi kan sudda ut skillnaden mellan män och kvinnor. Det tror jag kan leda till att vi får samma lön för samma arbete. För vi kan inte bara göra lagstiftningar utan vi måste även ändra våra tankegångar om hur en man och en kvinna ska vara i dagens samhälle. För om vi gör detta tror jag att diskrimineringen mellan män och kvinnor kan suddas ut.

2010-03-28 @ 12:44:34
Postat av: Elin L

Jag tror att de gamla idealen lever kvar. Det är mannen som sliter med att samla in pengar, medan kvinnan är hemma och ska underlätta för mannen. Idag är det inte riktigt så, kvinnan har fått en mer betydande roll idag. De jobbar minst lika mycket som en man och gör ett exakt lika bra jobb. Varför uppstår ändå dessa löneskillnader?



Jag tycker såklart att det måste ske en förändring. Varför har det inte skett någon sådan ännu, speciellt nu när ämnet jämställdhet är högaktuellt. Kan det ha att göra med att kvinnor kanske inte vågar ta i när det gäller löneförhandlingar. Eller har det med politiken att göra? För att denna sorts diskriminering ska kunna blåsas ut tror jag att en form av lag skulle kunna förändra.



Vissa arbetsplatser har en så kallad förklädd spion på sina företag. Spioner som kommunen eller liknande har skickat in för att se så att allt står rätt till. På samma sätt skulle man kunna göra med löner. Upptäcker man att något inte står rätt till ska detta genast åtgärdas av den högst uppsatte. Följs inte detta ska någon form av straff uträttas. När en högre makt ser ned på en är det lättare att se konsekvenserna och utifrån det göra rätt!

2010-03-31 @ 22:11:52
Postat av: Sofia Palmqvist

Det är jätte fel, folk ska inte ha lön efter kön, det ska vara skillnad på lön utifrån vilket arbete man gör och inte från vilket kön man har. Frågan hur man ska göra för att förändra detta är inte svår att svara på, det man ska göra är att förändra detta. Arbetsgivarna behöver bara ändra lönen. Är det högre upp problemet så skall det ändras hos facken. Det vi behöver göra är att få fram en stark ledare som åtgärdar detta.

2010-04-01 @ 21:24:04
Postat av: Julia Graflund

Även fast många tror att det är jämställt i denna situation finns det fortfarande brister inom denna punkt som måste åtgärdas, dilemmat finns fortfarande kvar. Jag håller delvis med de andras svarsalternativ, att kvinnor kan uppfattas som underlägsna, att det finns spår från förr i tiden när man var "hemmafru" och kvinnan fick rösträtt i början av 1920-talet, även att män är starkare rent fysiskt, jag tror direkt/indirekt att dessa har spelat in som faktorer i detta! Det är förstås helt fel, man kan ej dömma personer efter kön. Alla ska ha lika lön, för identiska arbeten! Det känns som det skapats ett förtryck mot just kvinnan och det är nästintill skämmigt, bara för att liksom.



Den förändring som borde ske är först och främst att det måste bildas en förändring inom politiken och kanske införas som lag för att den verkligen ska följas. Efter det kan det påbörja en nationell förändring i helhet, där alla blir rättvist behandlade och där man inte utgår från könet utan faktiskt går på kompetens, erfarenhet och hur man är som människa rent generellt, det är det som spelar roll i slutändan!

2010-04-02 @ 11:06:43
Postat av: Mikaela Flennerhag

Jag tycker att detta är fel, jag tycker att det ska vara lika lön för samma arbete oberoende på kön. När man rekryterar personal ska man gå på kunskap, egenskaper och social kompetens inte på kön, namn eller etisk tillhörighet.



När man pratar om vad vi ska göra för att förändra den här synen så tror jag att det handlar om att ändra synsätt. Jag tror att det handlar om att informera människor genom föreläsningar, debatter och Tv-program om hur det ser ut idag gällande lönefrågan. Genom att göra fler människor medvetna om hur det ser ut och fler insatta i frågan tror jag att det både kommer att gå snabbare och lättare att genomföra förändring.



Jag upplever också att det är rätt många män som tycker att detta är orättvist och därigenom borde detinte vara så svårt att förändra då nästan lla är överens om att det är fel.



När man sen ska fråga sig vad det beror på, så tror jag mycket att det handlar om det synsätt på man och kvinna som finns rotat i samhället från gamla tider. Förr var mannen den starka och kvinnan den svaga men maktbalansen är idag mer jämn och män och kvinnor är mer jämställda.



2010-04-16 @ 17:59:50
Postat av: Johan Persbrink

1600 kr mer eller mindre tycker inte jag är någonting att bråka om. Men jag tror jag vet varför, för förr i tiden när det var mer kroppsligt arbete kunde männen få mer gjort än kvinnan under lika lång tid, män är starkare än kvinnor.Så männen fick börja på jobb utanför hemmet. Det var männen som stog för att jobba in pengarna medans kvinnan skulle stå i köket och sköta hushållet, senare började kvinnan även jobba utanför hemmet och då självklart med mindre lön eftersom mannen redan hade jobbat 100 år tidigare , då är de inte mer än rätt att vi män ska tjäna mer än kvinnan eftersom hon har egentligen 100 lönehöjningar kvar innan hon ska tjäna lika mycka som män. Att vara 1600 kroner ifrån en mans lön på 100 år är tycker jag ganska bra jobbat. Snart tjänar män och kvinnor lika mycket pengar, tror jag.

2010-04-21 @ 08:46:21
Postat av: Evelina Sjöberg

Och vi ska vara ett jämställt samhälle?

Jag tycker det är helt fel att lönen inte är lika för lika arbeten. Mans ska få lön efter vad man gör och jobbar med och då ska det inte spela någon roll om man är man eller kvinna.



Jag håller med de som har skrivit ovan. Att löneskillnaderna förmodligen beror på orsaker längre bak i tiden. Förut var det alltid männen

som var ute och jobbade medan kvinnan var hemma och tog hand om hemmet och barnen, kanske finns lite av det tankesättet kvar i samhället. De män som länge har haft en chefposition kanske ser det konstigt att en kvinna skulle kunna vara chef och göra ett lika bra jobb.



Jag tror att det är ett problem som skulle kunna lösas ganska enkelt och relativt snabbt. Ändrar man lagen till att alla ska få lika lön för lika arbete så borde det även bli så. Jag tycker att vi redan har tagit flera steg i rätt riktning och målet är inte långt borta nu.

2010-04-28 @ 21:10:46
Postat av: Caroline Bandstigen

Vi strävar efter att leva i ett jämställt samhälle men ska inte lönen vara densamma för män som kvinnor då? Jag tycker att man ska få lika lön för lika arbeten. män och kvinnor gör samma bra jobb men ändå ska kvinnorna få mindre betalt, det är enligt mig ofattbart. Orsaken till dessa lönseskillnader ligger långt bak i tiden då det var männen som arbetade och kvinnorna var hemma men idag lever vi inte på det sättet och jag tycker vi borde inse det.



Jag tycker att man ska gå på andra saker när man söker anställda än kön som tillexempel utbildning och egenskaper. Jag tycker att kvinnan ska tjäna lika mycket som mannen för att få ett mer jämställt samhälle!

2010-04-29 @ 19:48:54
Postat av: Sandra Preiholt

Jag kan tyvärr inte svara på varför det är så här, kunde jag det skulle jag säkert komma på en lösning på problemet också. Men det kan jag inte. att det är så här kan bero på en mängd olika saker t.ex. på grund av att det under en lång tid i samhället har funnits en nedvärderande syn på kvinnor i samhället. men samtidigt vill jag inte köpa den teorin, det har länge varit prat om en jämställt samhälle och de gamla idealen borde inte leva kvar längre.



Jag tycker det är helt fel att män och kvinnor tjänar olika. Utför man samma typ av arbete, arbetar lika länge osv ska man även ha lika lön. det finns i mina ögon inget som talar för att en man ska ha mer betalt än en kvinna när samma arbete utförs på samma tid.

2010-05-03 @ 18:21:45
Postat av: amanda lindberg

Det sägs att vi lever i ett jämställt samhälle, detta är ett bevis på att det inte är så jämställt än. Att könet ska vara den avgörande länken för vilken lön du ska få, är sjukt. Enligt mig ska du få lön för det arbete du gör, på så vis blir det lika hög lön för alla som arbetar med samma arbetsuppgifter på företaget oavsett vilket kön du råkar ha.



Varför det är så här kan jag inte svara på, men på något vis har det med vårat förflutna att göra. Troligen med den synen de hade förr, att männen hade ett "högre värde", för kvinnorna kunde inte utföra ett lika hårt och tufft arbete som männen.



Jag kan inte helt svara på hur vi ska lyckas få en ändring på detta, men vi lyckades förut ändra på att män och kvinnor ska betala lika mycket hos frisören så varför borde vi inte kunna ändra på detta. Vi kan om vi vill, nu handlar det bara om att få alla att vilja och sedan lyckas ändra på det!

2010-05-04 @ 21:31:10
Postat av: Josefine Karlsson

Ända sedan urminnes tider har man behandlat kvinnor och män på olika sätt, och placerat dem i olika "fack" med olika arbetsuppgifter och ansvar. Männen har alltid varit i fokus då de har tagit hand om familjens ekonomi och kvinnorna har stannat hemma med barnen. Mycket har förändrats genom åren, kvinnor har fått rösträtt, rätt att arbeta, både män och kvinnor har rätt att vara föräldralediga osv... Dock visar detta exempel med de olika lönerna att vi inte nått fullständig jämställdhet än.



Att anställda ska ha lika lön för lika arbete ser jag som en självklarhet, och det är irriterande och framförallt skamligt av företag att ge en viss person mindre betalt med enda anledningen att hon är kvinna. I Sverige pratar man ständigt om att minska diskrimineringen i landet, men hur ska man ens kunna börja med detta arbete, om man inte ens klarar att belöna människor lika då de utför lika arbete?!



Detta är enligt mig inte acceptabelt och för att förändra detta måste företagen bl.a. trycka hårdare på att bli jämställda, för fortfarande finns det t.ex. betydligt fler manliga chefer än kvinnliga..



Vi kvinnor måste också stå på oss i dessa frågor, och inte acceptera att vi blir behandlade olika för att vi är kvinnor. Männen i dagens samhälle skulle aldrig acceptera en sådan olikhet, så varför ska vi?!



2011-05-13 @ 11:39:19
Postat av: Sebastian Gustafsson

Anledningen till varför män tjänar mer än kvinnor är för att men alltid gjort det och från början var de viktigare än kvinnor. Men det är ju gott och väl på god väg att bli bättre men det behövs fortfarande göras mer för att det ska bra. Fast man kan egentligen inte bevisa i ett företag att en manlig arbetare tjänar mer än en kvinnlig arbetare som är lika lämpliga för ett jobb för företaget kan ju anse att den manliga är mer lämplig för jobbet än den kvinnliga beroende på olika saker. Men jag tycker att det är upp till varje företag att se till att manliga och kvinnliga arbetare som har samma jobb ska tjäna lika mycket, annars kan den som känner sig kränkt anmäla det så det blir en granskning av det, för företaget tjänar på det eftersom en glad arbetare är en bra arbetare.

2012-05-10 @ 13:47:51
Postat av: Stefan Ohlsson

Män har sedan flera hundra år tillbaks i tiden varit de som har jobbat och kvinnorna har varit hemma och tagit hem om barnen och huset, det är dels därför männen tjänar mer än kvinnorna idag tror jag. Det kan också vara så att männen genom alla dessa år har byggt upp något inom jobbvärlden som ger just männen dessa fördelar.



Jag tycker att människor som utför samma jobb och det är löneskillnader mellan dem personerna är helt fel. MAn som kvinna och homosexuell som heterosexuell, om man utför samma jobb så spelar det ingen roll hur man ser ut eller något sådant och det ska inte påverka lönen. Visst, om man senare märker att någon är bättre än en annan person på det jobb man utför så kan det uppstå löneskillander och det är helt rätt.



Det man kan göra med lönen är att låte företagen sätta först en grundlön för de olika jobbens om finns, för att sedan öka lönen efter prestationer

2012-05-10 @ 13:50:19
Postat av: Alexander Hagström

Det här påminner mig lite om den heta debatten vi hade i klassrummet för någon vecka sedan då vi försökte komma underfun med varför män alltid ansetts som naturliga ledare.



Jag tycker självklart det inte är rätt att en manlig chef ska tjäna mer än en kvinnlig chef utan en anledning, Utan en chef ska enligt mig få betalt efter prestation och ansvar. Jag tror att detta lönegap finns för att männen sedan lång tid tillbaka har setts som ledaren av en flock. Det är männen som har varit hövdingar i stammar och det är männen som har varit kungar för stora riken. Det är endast män som kan bli påve och det är männen som anses som försörjare av kvinnor inom alla religioner. Att männen har varit ledare istället för kvinnor tror jag går så djupt ner att det handlar om männens överlägsna fysiska styrka.



Jag tycker att en förändring ska ske om det handlar om att en man tjänar mer än en kvinna om de har exakt samma post. Det man bör göra är att se cheferna som ett unisex-kön och ge dem lön efter deras prestationer och ansvarsområden.

2012-05-10 @ 14:09:58
Postat av: Carina Wikman

Håller med alex om att denna fråga påminner om debatten vi hade i klassrummet för två veckor sedan!

Jag tror att män har den lite högre lönen för att det är kvar sedan förr. Då hade män en försörjarlön när kvinnorna var hemma och tog hand om familjen. Man kan även jämföra det med hur många av USAs presidenter som varit kvinnor, inga är svaret. Män har där setts som de självklara ledarna.



Men glädjande så håller det på att vända så att kvinnliga ledare ska få lika mycket i lön som män. Det finns säkert vissa kvinnliga chefer som kan göra jobbet bättre än en manlig chef och tvärtom. Precis som vi pratade om i klassrummet så är det rätt person på rätt plats som spelar roll, inte vilket kön personen har. Det som jag tycker är kul är att man ser en förändring i t.ex i styrelser på olika företag i landet. Där har antalet kvinnliga, även om de fortfarande är färre, ökat.



Vad som krävs för att män och kvinnor ska få lika mycket i lön är att man sätter lön efter position. Det spelar enligt mig ingen roll om den nya VD:n är en kvinna eller man, ska de utföra lika arbete betyder det lika lön. Punkt slut.

2012-05-10 @ 18:55:25
Postat av: Ida Ludwigsson

Här håller jag med om vad övriga från gruppen har skrivit. Lönen ska baserar på vad du presterar och inte utifrån vilket kön du har. Och om det nu råkar vara så att en man tjänar mer än en kvinna eller tvärtom ska det självklart finnas en bra förklaring till detta och något som visar på att det finns underlag för beslutet.



Tanken om att män ska tjäna mer än kvinnor tror jag precis som övriga har hängt med just för att det alltid har vart så, men sakta men säkert börjar kvinnor knappra in på männen och jag tror bara att det är en tidsfråga innan kvinnor och män kommer att tjäna lika mycket (eller efter prestation).



Förändringen tror jag är påväg och den kommer nog naturligt i och med att samhället hela tiden utvecklas och blir mer och mer jämnställt!

2012-05-10 @ 22:39:25
Postat av: Julia Lindberg

Jag tycker att det är väldigt fel att en manlig chef ska få 1600kr mer än en kvinnlig om de utför samma arbete och har samma arbetsuppgifter. Enligt mig finns det ingen vettig förklaring alls till att en man ska få mer betalt för samma jobb som en kvinna när de säkert sköter sina jobb lika bra. Att det är som det är beror nog tyvärr på gamla synsätt och förlegade värderingar. Förr i tiden var det meningen att kvinnan skulle vara hemma och ta hand om familjen och hushållet och mannen skulle vara den som tjänade pengar. Även fast vi lever i ett samhälle idag där det är mer jämställt så lever dessa normer kvar och så länge dem gör det tror jag tyvärr att männen kommer tjäna lite mer. Å andra sidan jobbar vi ständigt med att försöka skapa ett jämställt land så med tiden tror jag att även löneskillnaderna kommer att slopas.

För att en förändring ska ske måste vi ändra synen på vem som ska vara den arbetande och vem som ska sköta hemmet. Vi måste inse att samhället förändras och en kvinnlig chef måste bli lika accepterad som en manlig. Det pratas ständigt om att "alla är lika mycket värda" men frågan är om en kvinnlig chef känner sig lika mycket värd som en manlig när hon gör precis samma arbete men får mindre betalt..

2013-03-26 @ 18:39:52
Postat av: Emma Saarela

Jag kan inte riktigt besvara på varför det fungerar så men det får mig att tänka mycket på kvinnans roll förr i tiden när kvinnan inte hade lika stort "värde" som mannen då kvinnan jobb var sköta hushållet och ta hand om barnen. Mannen har alltid ansetts vara den händige och den personen som arbetar för pengar. Jag kan bara tycka att det är synd att det fortfarande finns skillnader mellan mannen och kvinnan. Könet har egentligen ingenting med prestationen att göra utan jag tycker att man ska få lön efter prestation och engagemang, oavsett man eller kvinna. Det är klart att det är svårt att ändra på något som alltid har sett mer eller mindre likadant ut, däremot så kan man ha fasta löner eller helt enkelt lära sig att leva med att kvinnan också kan ta sig an stora roller och kan prestera lika bra som en man. Vi lever trots allt i 2000–talet och man kan tycka att vi borde ha kommit längre än såhär.

2013-04-09 @ 15:38:44
Postat av: Lisa Carlsson

Enligt en undersökning som har presenterats i mars 2010, så är medianlönen för kvinnlig chef 34 000 kr och för en manlig 1 600 kr högre. Varför är det så? Ska det vara så? Om du tycker att en förändring krävs, vad ska man då göra? Kommentera!
Jag tycker att det är fel att män får högre lön än kvinnor om de har exakt samma arbetsuppgift. Varför det är så har jag ingen aning om, de kanske ligger kvar i hur det var förr, men så ska det inte vara. Jag tycker att man ska ändra på det för det ska inte vara skillnad på kvinnor och män för så långt i utvecklingen har vi kommit tycker jag. Kvinnor kan göra lika bra arbete som män gör och det ska inte behöva göras någon skillnad på dem. Hur ska man göra för att förändra det då, det är väl att göra alla uppmärksamma på det och att kvinnor inte går med på att få lägre lön än männen och att arbetsgivare blir mer öppna för att få med kvinnor i företagen.

2013-04-17 @ 10:53:40
Postat av: hanna skog

Enligt en undersökning som har presenterats i mars 2010, så är medianlönen för kvinnlig chef
34 000 kr och för en manlig 1 600 kr högre. Varför är det så? Ska det vara så? Om du tycker att en förändring krävs, vad ska man då göra? Kommentera!
Varför det är så vet jag inte, och jag tycker absolut att det ska bli ändring på. En kvinnlig och en manlig människa är fortfarande samma individ med olika kön. En man har inte mer kompetens än en kvinna.
Samhället har absolut förändrats från förr. Men det behövs lite mer för att nå den nivån den bör ligga på. Jag tycker att lönen ska utgå från kompetens. Har en man jobbar på ett företag längre eller har bättre utbildning eller tvärt om ska den självklart ha mer lön. Men att ge olika lön till samma sorts kompetens eller utbildning.
För att det ska bli ändring på detta så måste nog trenden brytas, fler arbetsgivare måste tänka om. Och höja lönen för kvinnor. Detta kan bidra till en förändring som i sin tur kommer spridas. Sen måste vi kvinnor kanske vara mer på våra chefer/arbetsgivare med lönehöjning.

2013-04-19 @ 13:36:35
Postat av: Elin Petré SPEI/FG3

Enligt en undersökning som har presenterats i mars 2010, så är medianlönen för kvinnlig chef 34 000 kr och för en manlig 1 600 kr högre. Varför är det så? Ska det vara så? Om du tycker att en förändring krävs, vad ska man då göra? Kommentera!
- Det är sjävklart fel, det är en sorts diskriminering där man också berömmer män mer än kvinnor. Det har alltid varit så, tittar man bara tillbaka så är det alltid männen som har varit de utåtriktade medan kvinnorna varit hemma och tagit hand om hushållet. Fast det många inte vet är att många kvinnor har varit med och drivit saker fast det har aldrig skrivits om dem utan bara männen. Det problem vi präglas av idag är något som finns kvar från tidigare, det har alltid varit så. Det är nu på senare tiden som det har börjats luckra upp och man börjar tala om det.

Inom många olika områden är det männen som styr, vi lever i ett patriakt som med enkla ord behöver "krossas". Att det är olika lön är ett av de problem som finns, jag tror därför det inte endast handlar om att man ska ordna upp lönen utan det är flera saker som behöver tas upp. Kvinnans roll är det man ska lyfta upp för att skapa mer jämlikhet.
Sen om man ska tala om konkretta åtgärder finns det en rad olika. Jag tycker nog att man ska setta mer press på arbetsgivarn. Sen handlar det också om gör mannen och kvinnan samma jobb? Gör de helt olika jobb så blir det en viss skillnad. Gör man däremot samma jobb så ska det inte finnas någon skillnad.
Sen kan man prata om varför män hela tiden dominerar och hur ska man göra för att få in mer kvinnor i olika styrelser och för att de ska få mer "makt".

Allt handlar om kvinnans situation överhuvudtaget tycker jag. Blir kvinnans situation bättre på något ställe tror jag att det kommer att spridas.

2013-04-19 @ 13:45:18
Postat av: Emma Björkman

Jag tror att det egentligen inte finns någon bättre förklaring till varför män får högre lön än kvinnor än att det chefsyrket idag är mansdominerande. Förr var det männen som arbetade och kvinnorna var hemma med barnen och jag tror att det till viss del finns kvar i vårt samhälle. Männen fick automatiskt chefspositionerna eftersom de inte hade några andra att konkurrera med. När samhället senare förändrades och kvinnorna kom in på arbetsmarknaden tror jag att gamla normer, som att kvinnorna inte kan lika mycket som männen, ligger kvar. Jag tycker att lika arbete ska ge lika lön men eftersom många nog tror att kvinnor inte klarar av chefsposten lika bra som en man så ska de inte heller ha lika hög lön. Jag tycker att det är mycket synd att det ska behöva vara så för det är antagligen så att en kvinnlig chef gör ett lika bra arbete som en man och genom olika löner visar man på ett konkret sätt att det finns tydliga skillnader mellan könen. Jag tycker absolut inte att det ska vara så som det är idag utan jag tycker att man borde se att män och kvinnor som utför samma arbete ska ha samma lön. Om man inte gör samma arbete kan jag tycka att löneskillnader är ok men inte annars. Jag tror att det som krävs för att det ska bli mer jämnställt är att de gamla traditionerna och normerna ändras, vilket inte är det lättaste. Om alla ska försöka arbeta för att kvinnorna ska få högre löner kommer männen tycka att de blir diskriminerade som inte får högre lön medan många kvinnor idag känner sig diskriminerade. Jag tror att det gäller att ha tålamod och att många tillsammans kan göra en förändring.

2013-04-22 @ 13:53:55
Postat av: Lisa Andersson

En chef har samma arbetsuppgifter oavsett om det är en man eller kvinna. Jag tycker att upplägget för löner ser helt fel ut idag då man borde få betalt om huruvida du presterar, inte vilket kön du har.

Jag tycker att vi har kommit tillräckligt långt i utvecklingen och har tillräckligt med vett för att förstå att detta inte är ett fungerande koncept. Genom att läsa igenom tidigare kommentarer ser jag att de allra flesta håller med mig om att en kvinnlig chef borde tjäna lika mycket som en manlig chef. Varför ingen har tagit tag i frågan och jobbat för att ändra på det är för mig oförklarligt då de allra flesta ser detta som fel. Tillsammans kan vi göra skillnad.

2013-04-22 @ 14:01:56
Postat av: Anonym

Jag håller med en av dom förgående talarna om att chefsyrket alltid har varit ett mans dominerat yrke och det har jämnt och ständigt varit en kamp för kvinnor att ta sig till samma positioner som män. Jag tror inte heller att det finns någon riktigt förklaring då jag antar att människor, både män och kvinnor vid det här laget borde ha kunskap om att män och kvinnor kan utföra exakt samma arbete exakt lika bra.

2013-04-22 @ 19:00:06
Postat av: Hanna G

Jag vet inte riktigt varför det är på det sättet egentligen och det finns ingen förklaring till varför det är så överhuvudtaget. Jag tycker inte det ska vara så att männen får högre i lön än kvinnor just för att de är män, vem säger att de är bättre än kvinnor? Det som är skillnaden är deras kön, men deras arbetsuppgifter behöver ju inte vara annorlunda och vem säger att inte kvinnan kan vara bättre än mannen?

Tycker verkligen att det här behöver få en förändring men det är svårt för att det alltid har varit så i många,många år att mannen tjänat mer än kvinnan. Det är svårt att ta bort men man måste försöka, till exempel kan arbetsgivare ge kvinnorna lika lön som mänenen eller mer vilket är ett alternativ eller att man tillsammans börjar arbeta för att få en förändring, då går allt fortare än om man kämpar för det ensam. Man måste börja acceptera kvinnan och inte se på henne som sämre, det är en bra start som skulle kunna hjälpa.

2013-04-22 @ 19:56:40
Postat av: lina g

Enligt en undersökning som har presenterats i mars 2010, så är medianlönen för kvinnlig chef 34 000 kr och för en manlig 1 600 kr högre. Varför är det så? Ska det vara så? Om du tycker att en förändring krävs, vad ska man då göra? Kommentera!

Egentligen vet jag inte varför det är på det här viset och man kanske inte har några riktiga förklaringar på det heller, någon måste ju göra någonting åt detta för jag tror att det skulle fungera bara man gör det. Det har alltid varit på det här viset att killar tjänar mer då männen arbetade och kvinnor gjorde inte det. Jag tycker såklart inte att det ska vara så för egentligen så gör både mön och kvinnor exakt samma uppgifter och ibland gör säkert kvinnor de sakerna lika bra eller till och med bättre. Kvinnor kanske inte är lika starka och hårda som män men så ofta behövs inte de egenskaperna idag så därför förstrår jag inte varför det är denna skillnad.

Jag vet inte vad man ska göra åt detta riktigt men någon som har stor makt kan göra något för det kanske ger en bättre chans att ändra detta men såklart fungerar det säkert trots att det inte är någon med makt som tar tag i det. Ingen gör något mot det trots att alla verkar tycka att det är fel men denna trend måste brytas på något sätt och kanske kan man göra det genom att kvinnor får mer ansvar och därmed högre lönen och det borde väll inte vara så svårt egentligen.

2013-04-22 @ 19:58:27
Postat av: Rebecca Andersson

jag kan inte sätta fingret på varför män tjänar bättre än kvinnor, kanske har det något att göra med att vi fortfarande har spår kvar av att det var vanligast att se män på arbetena och kvinnorna stannade hemma. jag tycker inte att det borde vara på det här sättet utan jag tycker att man ska bedömas efter sina arbetsuppgifter och inte på grund av könet. att vi fortfarande står kvar på ruta 1 är tragiskt, jag trodde att diskriminering inte var tillåtet men uppenbarligen har inte alla riktigt hängt med.

jag vet inte riktigt vad man ska göra åt saken, jag tycker dock att man bör inse att kvinnornas arbete inte är mindre värt än mäns. man måste tillsammans arbeta för en förändring och om alla är med på detta skulle det faktiskt fungera.

2013-04-22 @ 21:24:05
Postat av: Emelie L

Jag tror inte att det finns någon vettig förklaring till varför just män tjänar mer än kvinnor, men det är bara att konstatera att chefsarbetena är mansdominerande.

Jag tycker att detta är helt fel, jag anser att en man och en kvinna som gör samma jobb ska få lika lön, det ska inte handla om vilken kön man tillhör. Jag anser att beroende på hur bra du presterar så ska du ha lön därefter, presterar du bra ska du ha mer i lön än en som presterar dåligt.

2013-04-23 @ 13:54:35
Postat av: Filip Bonnelid

Jag tror att mycket ligger i vår historia att män har mer makt i samhället. Exempelvis tog det lång tid innan kvinnor fick rösta. Idagens samhälle har det många gånger varit diskussioner om jämställdhet som har präglats av löner. Det har blivit bättre och allt fler företag har insett att det är en kompetensfråga och inte en köns fråga, vilket jag tycker är bra och är ett steg i rätt riktning.

2013-04-29 @ 13:51:56
Postat av: Kevin Dao

Jag håller med Filip att det ligger i vår historia att män har mer makt i samhället. Kvinnorna blev först "Fria" när Stormaktstiden medförde att en stor del av Sveriges män vistades på andra sidan Östersjön i långa tider. Nära en tredjedel av alla vuxna svenska män dog under krigstjänst åren 1620-39.

Alltså i första hand fick kvinnorna ta över ansvaret för produktionen hemma. På såväl adelsgods och bondgårdar fick kvinnorna styra över ekonomin - Sverige blev ett land rikt på kvinnor.

Givetvis tycker jag att kvinnorna och männen skall ha samma lön, det är inte så att kvinnorna är sämre och mindre kompetenta än männen i Sverige. En förändring krävs naturligtvis men hur det skall gå till väga lämnar jag frågan till politikerna.

2013-04-29 @ 17:14:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0