Vad ska man tro på?

Du har sett två YouTube-klipp med Fredrik Härén samt läst kritik om honom. Vad är din uppfattning om hans budskap? Kommentera!

PS! Du kan lyssna på hans sommarprogram i P1 via http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=2123276



Kommentarer
Postat av: Ellinor Larsson

Jag tycker att Fredrik Häréns budskap är kunskap. Han anser att Sverige har slutat att drömma om framtiden och nöjer sig med hur vi har det idag. Vi är så kulturellt insöade och kan inget mer än vad vi behöver. Medan länder som kina och sri lanka utvecklas hela tiden och har kunskap om både sin egen kultur och även västvärldens. Fredrik säger att vi måste vackna upp och se att vi inte har så bra som vi tror att vi har det. Om vi inte har drömmar och visioner om framtiden kommer vi snart bli ett u-land medan dagens u-länder blir i-länder.



Företag kommer börja anställa människor från länder som Sri lanka istället som har lika mycket utbildning men är mycket billigare, kan bättre engelska, är mer motiverad, har mer kunskap och kan både sin egen kultur och våran kultur.



Jag tror att det Fredrik vill är att få oss Svenskar att öppna ögonen och inse att vi måste fortsätta att utveckla vårat land och få mer kunskap för att kunna klassas som ett i-land i framtiden. Vi ska inte nöja oss med de vi måste lära oss i skolan utan kunskap är så mycket mer.



//Ellinor Larsson

2010-11-26 @ 13:06:44
URL: http://ellinormarialarsson.blogg.se/
Postat av: Marie Hultman

Fredrik Härens budskap tror jag är att vi måste börja ta hänsyn till hela världen och vara nyfikna igen. I västvärlden har många uppfattningen att vi kan allt och att vi är och alltid kommer vara ett I-land som har det bättre än i tex. alla länder Asien och Afrika. Vad vi inte har insett är att vi behöver att fortsätta utvecklas om vi inte vill bli omkörda av U-länder som ex. Kina som får större makt för varje dag. Kina har dessutom arbetskraft med samma kunskap som vi plus kunskap om Asien som inte vi har och som jobbar för mindre än hälften så mycket lön som vi.



I västvärlden tror man att man har kunskap om har MVG i alla ämnen i skolan och kommer in på de bästa universiteten men i framtiden menar Hären att kunskap kommer att handla mer om att kunna utvecklas, komma med nya idéer och vara nyfiken än att kunna rabbla information och det behöver vi börja bli beredda på.



Jag tror att Hären vill uppmana människor i västvärlden till att börja resa mer (inte till semesterorter eller USA utan till stormakter runt om världen som vi inte vet så mycket om)och få en bättre bild av hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut i världen och förmodligen kommer att se ut i framtiden. Genom att resa och ta med nya inryck tillbaka kan vi faktiskt ha en chans att konkurrera med den billigare arbetskraften från tex. asiatiska länder och framför allt komma på nya idéer för framtiden.

2010-11-26 @ 13:12:56
Postat av: Anonym

Han berättar om att den nya ekonomin kommer att bli mer beroende av Kina och indien. Han har ett bra budskap samtidigt som att det han säger är skrämmande och samtidigt sant. Han får en att tänka efter...

2010-11-26 @ 13:20:31
Postat av: Övre av mig den tomma Fredrick P

2010-11-26 @ 13:21:06
Postat av: John

Det han säger är verkar vara sant. Hans budskap är att världen kommer att tas över utav Asien. Hans tankar och funderingar får en att fundera och tänka efter om det verkligen är sant. Om det är sant måste vi lära oss att stå starkt i konkurrensen och försöka visa att även vi har kunskap.

2010-11-26 @ 13:23:03
Postat av: Louise P

Jag tycker att han har rätt! Vi vet alldeles för lite om Asien, och de vet så mycket om oss! Hans kritik mot Sverige är positiv för att jag tror att den motiverar oss till att få bättre kunskap om andra länder än västvärlden.

2010-11-26 @ 13:23:56
Postat av: amanda ååååman

Jag håller med honom. Sverige behöver den här sortens kritik för att få upp ögonen om hur fast vi är i det här landet. Vi behöver motivation för att utvecklas och jag tycker att Fredrik Härén motiverar oss mycket bra!

2010-11-26 @ 13:25:22
Postat av: Amela

Jag tycker att hans budskap är bra! Han visar att vi I-länder inte är så bra som vi tror att vi är. Att vi inte kan mer är U-länderna även fast vi tror att vi kan det. Vi vet för lite om dem och de vet nästa allt om oss. Sverige behöver kritik för att få upp ögonen hur lite vi vet. Det motiverar oss till att ta reda på sker.

2010-11-26 @ 13:25:44
Postat av: Anonym

2010-11-26 @ 13:29:42
Postat av: Anonym

2010-11-26 @ 13:30:37
Postat av: David Norman SPFG3

Jag tror att han har rätt, att Asien kommer ta över produktion och världsmarknaden mer och mer. Asiatiska länder är just nu inne i en stark utvecklingsfas och utvecklas mycket snabbare än västländer. Jag tror dock att västländerna, som exempelvis Sverige, kommer att nischa in sig på marknader de är bäst på som exempelvis IT, teknik, innovation och marknadsföring. På detta sätt tror jag att västländerna kommer fortsätta vara starka på världsmarknaden och fortsätta utvecklas fast kanske inte på samma sätt som förut, d v s mer inom IT, teknik, innovation, marknadsföring m m.

2010-11-26 @ 13:33:52
Postat av: Martin

Freddan har helt rätt i att Asien kommer dominera världsmarknaden när det gäller produktion. Därför

att de är betydligt billigare i arbetskraft än oss i europa. Men vi å andra sidan kommer nog vara mer framträdande i marknadsföring och entreprenörskap osv. Men Freddan har rätt i att U-länderna kan betydligt mer om oss än

vad vi kan om dom. Ett svaghetstecken då de är villiga att få kunskap om oss på annat sätt än vad vi vill veta om dem.



Trevlig helg!

2010-11-26 @ 13:46:14
Postat av: Tobias

Jag tror han vill få oss att öppna ögonen. Att vi ska förstå att världen är i förändring och att vi svenskar inte riktigt greppat detta. På ett sätt kan jag tycka att han och Hans Rosling vill försöker få fram samma budskap - Vi tror vi är har det mycket bättre i jämförelse med andra än vad som är sant.



Det Fredrik dock påpekar otaliga gånger är att Sveriges utvecklingstakt totalt avstannat. Detta måste ändras om svenskar ska vara konkurrenskraftiga på en framtida arbetsmarknad.



/ Tobias

2010-11-28 @ 13:09:25
Postat av: Ellinor Mersin, SPFG3

Jag tycker att Fredrik Härens åsikter är alldeles korrekta. Asien är en mycket växande del av världen och vi måste förstå hur stora de är på väg att bli. Vi måste lära oss mer om dem och ta efter deras sätt att växa för att kunna hänga med i deras tempo. De har fördelen med att ha väldigt billig arbetskraft vilket får dem att bli eftertraktade på arbetsmarknaden.



Det är ganska skrämmande för mig att egentligen inse hur lite vi vet om länderna i Asien om man jämför med hur mycket de vet om oss. Det gör att de direkt får en fördel mot oss.



Jag anser att vi i Sverige måste vakna upp och inse allvaret i detta om vi vill fortsätta att vara ett land i framkant. Om vi fortsätter som nu, och inte utvecklas, kommer de andra länderna gå om oss i utvecklingen och vi kanske tillslut blir ett u-land. Jag tror dock att det krävs mycket för att vi ska bli ett u-land men vi borde ta det som en varning! Denna varning borde väcka oss och få oss att tänka till ordentligt!



MVH

Ellinor Mersin, SPFG3

2011-03-02 @ 21:58:34
Postat av: Anna Nilsson

Jag tror att det Fredrik Hären vill lära oss är att vi behöver mer kunskapo om andra länder. Vi i Västvärlden vet för lite om vad som händer i tex Asien medan de vet allt om oss. De kan våra märken och känner igen våra stora företag medan vi inte vet någon av deras största, ledande företag. Kina har utvecklats snabbt de senaste åren och kommer snart att övergå till ett I-land, samtidgt som Sveriges utvecling mer eller mindre har stannat upp.



Det han säger om att vi i Sverige "sitter fast" och inte vill utvecklas mera eftersom vi tycker att vi redan har det bästa inom allt tror jag är helt sant. Sverige måste inse att man alltid måste utveklas för att bli bättre, annars kommer Sverige snart att bli omkörd av länderna i Asien, om vi inte redan är det...



/Anna Nilsson, SPFG3

2011-03-14 @ 10:58:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0